Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Stop amning efter fire måneder

Kemi i mælken. Kvinder bør stoppe med at amme efter fire måneder, så barnet ikke får en højere koncentration af farlige kemiske stoffer i kroppen end moderen, mener Allan Astrup Jensen, der hos Force Technology i Brøndby forsker i stoffers ophobning i mennesker.

Sygeplejersken 2009 nr. 12, s. 35

Af:

Marianne Bom, journalist

SY-2009-12-35a
"Det er en suppe af stoffer, og vi finder flere og flere, jo mere vi kigger. Når vi finder dem og dokumenterer, at de er farlige, så bliver de forbudt. Men de findes stadig i menneskene, fordi de nedbrydes meget langsomt og går i arv. Samtidig finder industrien hele tiden på nye stoffer," siger Allan Astrup Jensen.  Foto: Thorkild Amdi Christensen

Hvad bygger du din anbefaling på?

"På undersøgelser, der viser, at efter fire måneders amning har barnet opnået samme koncentration af de svært nedbrydelige kemiske stoffer i blodet, som moderen har. Samtidig har barnet efter fire måneder opnået de vigtigste gavnlige effekter af amning. Derfor er det et passende tidspunkt at stoppe. Det er ikke tilrådeligt, at barnet får en højere koncentration af stofferne end moderen. At stoppe amning efter fire måneder er et væsentligt bidrag til at nedbringe mængden af kemiske stoffer i mennesker, for modermælken er simpelthen den største kilde til de her stoffer, som stort set ikke udskilles senere."

Hvad er det for stoffer?

"Jeg taler om bestandige, fedtopløselige stoffer, som via modermælken går videre gennem generationer, fordi halveringstiden er minimum fem år og normalt mere. Faktisk er det en suppe af stoffer, for industrien finder til stadighed på noget nyt. Det er f.eks. insektbekæmpelsesmidlet ddt og pcb, som tidligere blev brugt i fugemasse og transformatorer. Det er dioxiner, som opstår ved forbrænding af organiske stoffer, og det er bromerede flammehæmmere, som bruges til at forhindre, at computere og fjernsyn brænder. Og så er det en masse nye stoffer, hvoraf mange ikke er undersøgt endnu."

Hvad gør de stoffer?

"De virker forskelligt, men de kan være kræftfremkaldende, give hormonforstyrrelser, påvirke enzymsystemerne og f.eks. give hjerte-kar-sygdomme. Den samlede virkning af stofferne er ikke undersøgt, og det er svært at sige, hvor grænsen går for, hvornår det bliver virkelig farligt at have dem i kroppen. Men det er dokumenteret, at efter fire måneders amning får man mindre fleksible blodarterier. Og allerede i 1984 konkluderede en officiel tysk ekspertgruppe, at fordelene ved at amme efter fire til seks måneder opvejes af risikoen fra forureningen."

Sundhedsstyrelsen og WHO anbefaler amning fuldt ud i første seks måneder og delvist til 12 måneder, og ifølge udtalelser fra styrelsen er der ikke dokumentation for, at seks måneder skulle give skadelige effekter, tværtimod stimuleres barnets immunsystem - hvad siger du til det"

"Jeg siger, at Sundhedsstyrelsen er for ensidig og reagerer for automatisk. Styrelsen ser i for høj grad bort fra de undersøgelser, der viser skadelige effekter af amning i længere tid. Jeg tror, at styrelsen er bange for, at hvis man siger noget negativt om amning, så holder folk op med at amme. Det er en undervurdering af folks intelligens. Jeg kan ikke forstå, at man ikke lægger den usikkerhed frem, som findes bag ammerådene, og så lader folk selv bedømme, hvad de vil gøre."

Men hvordan kan du så vide, at dit råd om fire måneder er godt?

"Jeg vurderer, at det er et godt tidspunkt, fordi barnet da har fået gode effekter af mælken, og så begynder der at ophobe sig flere stoffer, end moderen har. Vi kan ikke på længere sigt få stofferne ud af kroppene, hvis vi ikke siger de her ting højt. Vi burde i virkeligheden lave en global handlingsplan for, hvordan vi får stofferne ud af menneskene - ligesom man laver en global klimaplan."