Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Klimaændringer giver overfyldte sygehuse

Kolera. I Bangladesh har klimaforandringerne allerede påvirket folkesundheden. Mere regn og flere oversvømmelser giver gode vilkår for de vandbårne bakterier. I hovedstaden Dhaka må sygehusene udvide med tilbygninger og telte for at klare presset.

Sygeplejersken 2009 nr. 22, s. 24-25

Af:

Claus Leick, journalist

SY-2009-22-04
Foto: Søren Nielsen

Sidste år måtte "Kolera-hospitalet" i Dhaka udvide med en stor tilbygning for at få plads til det voksende antal patienter. Men behovet for sengepladser stiger hele tiden, og et kæmpetelt sikrer nu plads til yderligere 100 patienter. Og teltet kan udvides efter behov.

"For fem år siden fik vi mellem 200 og 400 nye patienter om dagen. Nu kommer der helt op til 1.200 patienter dagligt. Vi har oplevet en markant stigning i f.eks. antallet af koleratilfælde, men også i antallet af patienter med andre sygdomme, hvor smittekilden kommer fra urent drikkevand," forklarer ledende overlæge, dr.med. Shahadat Hossain fra The Cholera Hospital i Dhaka. Hospitalets officielle navn er: International Centre for Diarrhoeal Disease Research. Private donorer finansierer hospitalets drift, der tilbyder gratis behandling.

Shahadat Hossain er ikke i tvivl om årsagen til det øgede pres på hospitalet.

"Klimaændringerne i Bangladesh har en direkte effekt på folkesundheden. Vi mærker her på hospitalet de konkrete følger af mere regn, flere og længerevarende oversvømmelser og højere temperaturer med øget behov for væskeindtag," forklarer Shahadat Hossain.

Sygdomme som kolera, malaria, diarré og dysenteri stordrives, når der står mere vand i gader og boligkvarterer, og når kloak- og drikkevand blandes ved oversvømmelser.

"Den stigende temperatur får desuden de fleste til at drikke mere, hvilket forværrer problemet yderligere, fordi de fattige ofte ikke har adgang til rent drikkevand."

Konsekvensen er, at flere og flere bliver syge, slappe og efterfølgende har svært ved at fastholde et arbejde og være produktive.

SY-2009-22-25Mere og dårligere vand

"Andelen af de enkelte sygdomme i forhold til hinanden er stort set den samme. Blot oplever vi mange flere tilfælde end tidligere," siger Shahadat Hossain. Han påpeger dog, at andelen af patienter med diarré er stærkt voksende.

"Hvor vi tidligere havde seks årstider, har vi nu kun to - vinter og sommer, hvor vi får markant mere regn. Regnen kan ikke slippe væk pga. af dårlige drænsystemer, og konsekvensen er markant dårligere vand alle steder - med en tilsvarende stigning i antallet af vandbårne bakterier," forklarer Shahadat Hossain.

The Cholera Hospital i Dhaka behandler alle de sygdomme, der skyldes de vandbærende bakterier.

Patienter bliver behandlet, efterhånden som der er ledige senge. Og de fleste bliver sendt hjem igen mindre end et døgn efter, at de er kommet.

"Ofte er patienterne meget dehydrerede, når de kommer. Vi giver dem drop og rent vand og undersøger dem efterfølgende for deres sygdom. Som regel bliver de så friske, at vi kan sende dem hjem samme dag," forklarer Shahadat Hossain, der kun oplever, at ca. 10 pct. af de hjemsendte kommer igen.

Mens patienterne er indlagt på hospitalet, bliver de informeret om, hvorfor det er så vigtigt at drikke rent vand. Specielt mødre, der er indlagt med deres syge spædbørn, får intensiv undervisning i, hvordan de koger vand og tilbereder mad, så de selv og familien kan reducere risikoen for smitte.

Problemet er desværre, at det for mange mennesker er svært og dyrt at få adgang til rent drikkevand. Svært fordi drikkevandsforsyningen mange steder er brudt sammen, eller at drikkevandet er blevet forurenet af kloakvand som følge af oversvømmelser eller kraftige regnskyl. Dyrt, fordi det er svært at opdrive brænde - især i byerne - til at koge vandet med. Derfor må man købe brænde, og det kan være dyrt, hvis man bor i et slumkvarter og ikke har arbejde.