Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Svært at rådgive om kostvaner, når man selv vejer for meget

Dilemma. Kan man være en god repræsentant for sundhedsvæsenet, når man selv tydeligvis vejer for meget? To ud af tre sygeplejersker mener, at det er et dilemma. Sygeplejersken har undersøgt holdningen til overvægtige kolleger.

Sygeplejersken 2009 nr. 22, s. 28-29

Af:

Rebekka Holm Andersen, journalist

SY-2009-22-28a
Patienten er i dialyse eller lider af diabetes og har brug for vejledning om kost og sund livsstil, men sygeplejersken, som skal formidle de sunde budskaber, er overvægtig og lever tydeligvis ikke selv op til de gode råd.

To ud af tre sygeplejersker mener, at der er et dilemma i at være repræsentant for sundhedsvæsenet og veje for meget. At skulle vejlede patienter om kost og livsstil, når patienterne kan se, at sygeplejersken ikke selv følger de råd, hun giver.

Sygeplejersken har efterlyst eksempler på, hvordan overvægtige sygeplejersker oplever dilemmaet, og en sygeplejerske, der efter sin egen opfattelse vejer 30 kg for meget, siger f.eks.:

"Jeg skal vejlede folk om, hvad de må og ikke må, og det kan være svært, når jeg selv putter alt det forkerte i hovedet."

Regionshospitalet i Horsens har en velfærdsstrategi for deres medarbejdere, hvor man bl.a. tilbyder motion og sund takeaway-mad til de ansatte to gange om ugen. Der bliver serveret frugt, grøntsager, nødder og mandler til møder i stedet for lyst brød og kager. Det gør hospitalet bl.a. som led i at kunne fastholde og rekruttere personale, men også af hensyn til medarbejdernes sundhed.

Oversygeplejerske Inge Henriksen fra ortopædkirurgisk afdeling på Regionshospitalet mener, at sundhedsvæsenets medarbejdere bør efterleve de sunde råd, som de giver til patienterne.

"Nu vejer jeg måske kun 5 kg for meget, og det er rigeligt, men hvis det var 20 kg for meget, og jeg skulle vejlede andre om kost, så mener jeg, at vi har et legitimitetsproblem, det er det samme som at være ryger og lugte af røg, mens man rådgiver andre om rygestop. Vi bør gå foran med et godt eksempel," siger Inge Henriksen.

Flere af de sygeplejersker, som Sygeplejersken har talt med, efterlyser støtte fra arbejdspladsen, og efterhånden er der da også flere arbejdspladser i sundhedsvæsenet, der tilbyder medarbejderne motion, frugtordninger og andre sunde tilbud.

Tilbud om slankekure

Men skal arbejdsgivere også diskutere svær overvægt med en medarbejder" Er det positivt, eller er det utidig indblanding i privatsfæren" Seks ud af 10 af de adspurgte sygeplejersker mener selv, at det er i orden, at arbejdsgiveren tager initiativ til at diskutere svær overvægt med en medarbejder og f.eks. tilbyde slankekure.

Inge Henriksen synes, at det er svært at tale med medarbejderne om overvægt, men hvis der er en konkret situation, hvor der er sygemeldinger og skader pga. overvægt, er det nemmere.

"På min afdeling er der en god indfaldsvinkel til at tale om problemer med overvægt, fordi det er tungt arbejde. Hvis man vejer 20 kg for meget, så ville jeg sagtens kunne formulere, at det bliver en større belastning. Så hvad kan vi gøre for dig, så du bedre kan klare dit arbejde"" siger hun.

På plejehjemmet Akaciegården på Frederiksberg mener leder Henriette Wülser, at det er vigtigt, at medarbejderne får sundhedstilbud.

"Hvis vi som arbejdsplads kan gøre noget for at hjælpe folk med deres overvægt, så skal vi gøre det. Lige så vel som at vi tilbyder rygestopkurser," siger hun, som i øvrigt selv tidligere har været overvægtig. Helt konkret har man på Akaciegården givet medarbejderne træningsmuligheder, frugt til alle møder i stedet for kage og mulighed for deltagelse i fælles sportsaktiviteter som DHL-stafetten og lady walkathon. Derudover mener Henriette Wülser Larsen, at det er vigtigt, at hendes medarbejdere passer deres arbejdstider.

"Der skal være en balance mellem arbejds- og privatliv, så det er vigtigt, at de går hjem, når de har fri, så de også har mulighed for at nå hen og træne efter arbejdstid." 

OVERVÆGT OG SVÆR OVERVÆGT

Når man skelner mellem overvægt og svær overvægt, bruger man BMI (Body Mass Index).

Et BMI sætter en persons vægt i forhold til højden.´

  • Svær overvægt = > 30
  • Overvægt = 25-29,9
  • Idealvægt = 18,5-24,9
  • Undervægt = < 18,5

Hvis du er interesseret i at få udregnet dit BMI-tal, så er det muligt på www.sundhed.dk

En person med et BMI på 31,1 (svær overvægt) er f.eks. en kvinde på 170 cm, som vejer 90 kg.
En person med et BMI på 29,4 (overvægt) er f.eks. en kvinde på 170 cm, der vejer 85 kg.

Begge ville have en idealvægt på omkring 68 kg og et BMI på 23,5.

En halv million svært overvægtige danskere

Andelen af svært overvægtige danskere er næsten fordoblet fra 1987 til 2005. 33 pct. er moderat overvægtige, og 11,4 er svært overvægtige. Det svarer til, at hver niende dansker er svært overvægtig, næsten en halv million mennesker.

Risikoen for udvikling af bl.a. type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk, adskillige kræftformer og belastningslidelser i bevægeapparatet øges ved svær overvægt.

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed.
 

HOLDNING TIL OVERVÆGT
  • Seks ud af 10, 60 pct., mener, at det er i orden, at arbejdsgiveren tager initiativ til at diskutere svær overvægt med en medarbejder
  • Seks ud af 10, 59 pct., mener, at det er i orden, at arbejdsgiveren tilbyder slankekure til svært overvægtige medarbejdere
  • To ud af tre, 67 pct., mener, at der er et dilemma forbundet med at være repræsentant for sundhedsvæsenet og samtidig være overvægtig
  • To ud af tre, 64 pct., mener, at det kan være et problem at udøve sygepleje og samtidig være svært overvægtig
  • Én ud af hver femte sygeplejerske i undersøgelsen, 22 pct., er selv moderat overvægtig (BMI>25). 3 pct. er svært overvægtige (BMI>30).

982 beskæftigede sygeplejersker har medvirket i undersøgelsen.

Kilde: Megafon/DSR Analyse 2009.