Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Akutsygeplejersker må stå sammen

Fagligt sammenhold. Dansk Selskab for Akutsygepleje, DAENA, arbejder for at gøre akutsygepleje til et nyt nationalt sygeplejespeciale.

Sygeplejersken 2010 nr. 15, s. 28

Af:

Annette Hagerup, journalist

 1510-30-01-1
Arkivfoto: iStock

Sygeplejersker på landets akutafdelinger må stå sammen for at skabe en fælles identitet. Så klar er meldingen fra formanden for Dansk Selskab for Akutsygepleje, DAENA, akutsygeplejerske Claus Skriver.

DAENA's formand ser et klart modsætningsforhold mellem de politiske ambitioner om øget specialisering, større sygehuse fyldt med sundhedsfaglige specialister og så det faktum, at man ikke har investeret i en national uddannelse af de sygeplejersker, der er nøglepersoner på de kommende fælles akutmodtagelser, FAM'erne.

DAENA blev stiftet i foråret og har allerede fået mere end 200 medlemmer. Det er et uafhængigt selskab, som repræsenterer erfarne sygeplejersker på skadestuer og akutmodtagelser landet over. Formand Claus Skriver arbejder til daglig som udviklings- og kvalitetskoordinator på akutafdelingen på Hillerød Hospital.

Danmark er bagud

"Akutsygeplejersken skal være specialist i at modtage, diagnosticere, behandle, observere og visitere relevante akutte patienter videre til specialisterne. Den ud-fordring er ens for sygeplejersker over hele landet, efterhånden som planerne for de fælles akutmodtagelser realiseres. Derfor har vi et påtrængende behov for et nyt sygeplejespeciale. Men hverken fra Sundhedsstyrelsens eller Danske Regioners side har man gjort noget for at definere opgaverne eller hvilket personale, der skal ansættes for at løse disse," siger Claus Skriver. Han efterlyser dels en national uddannelse i akutsygepleje, dels en definition af akutsygeplejerskens arbejdsområde.

"Det er uhørt, at vi i Danmark er så langt bagud, når akutmodtagelserne allerede fungerer flere steder. Anæstesispecialet er f.eks. klart beskrevet. Sygeplejersker, der ønsker at arbejde med anæstesi, skal igennem et toårigt uddannelsesforløb, ellers får de ikke lov at bedøve patienter. På samme måde må vi skabe en rollemodel for akutsygeplejersken. Vi må afklare, hvilken identitet og hvilket arbejdsområde akutsygeplejersken skal have."

Effektive blækspruttesygeplejersker

Claus Skriver ser akutsygeplejersken som en slags "blækspruttesygeplejerske", der i overført betydning skal kunne lægge gips med den ene arm og håndtere et hjertestop med den anden.

"Alle analyser viser, at skal vi være effektive i sundhedsvæsenet, så er det vigtigt, at vi starter alle forløb rigtigt op. Den måde, vi modtager patienter på, skal være standardiseret, evidensbaseret og af høj kvalitet. Den opgave kan vi kun løse, hvis vi får skabt en national standard for akutsygepleje, hvor uddannelse og kompetencer er nøje afstemt med de faglige udfordringer, som kræves i akutmodtagelserne, når man skal modtage den store gruppe af uafklarede akutte patienter," siger Claus Skriver. Han finder det uheldigt, at hver region i øjeblikket har hver sin akutuddannelse.

Læs også artiklen "Fælles akutuddannelse i midt og nord"