Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Nye uniformer i hovedstaden, nu også med piratbukser og ekstra lommer

300 sygeplejersker, læger, portører og andre ansatte på sygehuse i Region Hovedstaden skal fra august teste en ny kollektion af uniformer, som skal tages i brug i løbet af 2012. Farvekoder skal gøre det nemt at se, hvem der er hvem.

Sygeplejersken 2011 nr. 13, s. 20-21

Af:

Annette Hagerup, journalist

SY-2011-13-21Det røde skilt markerer, at det er en sygeplejerske eller social- og sundhedsassistent. Grundfarven i de nye uniformer er stadig hvid, men der er mulighed for at pifte sin fremtoning op med f.eks. en turkisblå T-shirt eller et par marineblå bukser. Uniformerne er forsynet med ekstra lommer.

Når man træder inden for hospitalets svingdør, skal man som patient, pårørende og anden besøgende straks være klar over, hvem der er hvem, når man møder medarbejdere i uniform.

Sådan er arbejdsfilosofien bag udviklingen af de nye uniformer, som ansatte med patientkontakt i Region Hovedstadens sygehusvæsen skal bære fremover. Grundfarven bliver stadig hvid. Men farvede skilte placeret f.eks. på brystet vil fortælle, hvilken faggruppe medarbejderen tilhører. Skiltet vil desuden være forsynet med tydeligt navn og titel.

Det har længe været et politisk ønske fra regionsrådet i Region Hovedstaden, at medarbejderne på hospitalerne skulle have tidssvarende uniformer.

Personalepolitisk konsulent i Region Hovedstaden, Frederikke Moe, fortæller, at de nuværende uniformer mange steder er af ældre dato og forskellige fra hospital til hospital. Sygeplejerskerne på Bispebjerg Hospital går på arbejde i uniformer, der oprindelig er designet for 20-30 år siden, dog har der været justeringer i designet siden. De nyeste uniformer finder man på Herlev Sygehus, hvor personalets påklædning er designet til at passe ind i den stil, hele hospitalet er bygget op omkring. Alt det bliver nu ændret.

”Region Hovedstaden vil gerne signalere, at samtlige regionens sygehuse er en del af det samme gode og professionelle sundhedstilbud. Et ensartet uniformslook skal udtrykke, at man befinder sig i Region Hovedstaden, uanset om man er indlagt i Hillerød, i Herlev eller på et af de andre sygehuse i regionen. Samtidig skal de nye uniformer fremme de ansattes følelse af, at de er en del af den samme arbejdsplads,” fortæller Frederikke Moe.

Efter ønske fra de ansatte

Uniformsprojektet startede allerede i efteråret 2009 med en designkonkurrence, hvor bl.a. Danmarks Designskole deltog. Valget faldt på et forslag fra den erfarne uniformsdesigner, Hanne Larsen, som tidligere har designet uniformer til bl.a. DSB.
For Hanne Larsen har det været afgørende, at hendes kollektion kom så tæt op ad medarbejdernes ønsker som muligt. Både mht. komfort og funktionalitet, men også til fremtoning. Derfor har hun, allerede inden hun satte sig til tegnebordet, været på besøg på en række hospitalsafdelinger og været i dialog med medarbejderne.

MED-udvalgene på regionens hospitaler har fra starten været involveret i processen, ligesom medarbejderne har besvaret spørgeskemaer om, hvilke krav og ønsker de havde til fremtidens uniformer. Uniformerne skal både kunne bruges året rundt og døgnet rundt. Sygeplejersker og andre skal f.eks. både kunne holde varmen om vinteren og på nattevagten, men må omvendt ikke have det for varmt i sommerperioden. Designet har skullet leve op til de hygiejniske hensyn, der gælder for hospitalsbeklædning, f.eks. skal ærmerne være korte, og tøjet må ikke være stort og flagrende, men skal sidde tæt til kroppen.

Testkollektion

Foreløbig er uniformerne blevet syet i en testkollektion, der fra august måned og et halvt år frem skal testes af 300 medarbejdere på Rigshospitalet, Hillerød Hospital og Gentofte Hospital. Den nye uniformskollektion består af i alt 24 dele, og det står medarbejderne frit for at sammensætte deres uniform ud fra deres individuelle ønsker og behov.

Med i testsortimentet er bl.a. cardiganer, quiltet vest uden ærmer, quiltet jakke med lange ærmer (kun til udendørs brug, f.eks. hvis man skal fra én bygning til en anden) bukser i smalle og vide udgaver samt piratbukser. Bortset fra den traditionelle knælange kittel, som fremstilles i en unisexversion, så er alle de øvrige beklædningsstykker fremstillet både i en dame- og en herremodel.

”De fleste er kede af at skulle møde patienter og pårørende i noget uformeligt tøj, der er enten for stort eller for småt, og som ikke passer til deres facon. Det højner den sundhedsfaglige autoritet, at sundhedspersonalet er ordentligt klædt på,” mener Hanne Larsen. Grundfarven er stadig hvid.

”Det er både af hygiejnehensyn, og fordi flest medarbejdere har ønsket at bibeholde de hvide uniformer. Farven hvid forbindes med noget sundt og rent.”

Materialet er ligesom de nuværende uniformer en blanding af bomuld og polyester. Det endelige design vil blive fastlagt med skyldig hensyntagen til testpersonernes tilbagemeldinger. Først når testperioden udløber i starten af 2012, vil uniformerne blive sat i produktion. Region Hovedstaden forventer, at de første nye uniformer vil være klar til gradvis ibrugtagning fra slutningen af 2012.

Uniformerne introduceres i takt med, at de gamle uniformer slides op og kasseres. Den gradvise indfasning holder omkostningerne ved en total udskiftning nede. ”Det er endnu ikke afgjort, hvilket hospital der først får lov at tage de nye uniformer i brug,” fortæller Frederikke Moe fra Region Hovedstadens HR.

  Tydelig tekst viser, hvilken faggruppe medarbejderen tilhører

  Teksten understøttes af en farve:

  • Rød: sygeplejerske, social- og sundhedsassistent
  • Mørkeblå: læge, tandlæge
  • Grøn: bioanalytiker, jordemoder, fysioterapeut, ergoterapeut
  • Limegrøn: portør, servicemedarbejder, køkkenmedarbejder.
  • Gul markering: studerende eller under uddannelse.