Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 2013 - 1

Download
Sygeplejersken_2013_01 - magasinforsiden

Tema om smerter

Patienterne er gode undervisere

Siden 2010 har landets kommuner tilbudt kurser for smertepatienter, hvor nogle af underviserne selv er smertepatienter. Det er en god idé, at der ikke kun er sundhedsfaglige undervisere, mener overlæge ved smertecenter.

I HVERT NUMMER

Studerende i praksis: Modet til bare at være der

På køresedlen står der ”psykisk støtte”, og den studerende føler sig usikker på, hvad det kræver. Men ved at besøge borgeren med nyopdaget cancer finder hun balancen mellem at handle og bare være. Det faglige skøn får kød og blod.

Dilemma: En fugtig julefrokost med følger

Sygeplejersker er professionelle, og de forventes at reagere, hvis et menneske falder om i deres umiddelbare nærhed. Men hvor professionel skal man være i festligt lag med venner? Det tænker to mandlige sygeplejersker over efter en episode i begyndelsen af december.

Historisk: Tuberkulose tur/retur

I 1940'erne var Danmark foregangsland i kampen mod tuberkulose. I dag er sygdommen på retur, og derfor er der igen brug for tuberkulosesygeplejersker i folkeskolen.

5 faglige minutter: Faster Else og tidsånden

Her kunne jeg kun fortælle faster, hvad min skole gør, når vi sysler med lignende udfordringer. Vi skifter navn. Senest en forvandling til et professionsuniversitet; supermotiverede studerende, evidensbaseret undervisning og fuld gennemførelsesprocent med topkarakterer.

Baggrund

Nytårsinterview: Vores faglighed er helt afgørende

Det skal give mening for alle sygeplejersker at være medlem af Dansk Sygeplejeråd, mener formand Grete Christensen, der det kommende år fortsat vil have som topprioritet at komme ud på sygeplejerskernes arbejdspladser. Hun glæder sig over at være formand for landets mest troværdige faggruppe.

Usikker sex er Mozambiques største trussel

Det er op ad bakke med sundheden i Mozambique, og langt de fleste problemer er sex- og samlivsrelaterede. Men der er enkelte lysglimt i mørket. Sygeplejersken tog med Kronprinsesse Mary på en alvorlig og livsbekræftende rejse igennem Mozambiques sundhedssektor.

Por3t af alternativ behandling

1,2 mio. Så mange danskere har alene inden for det seneste år søgt en eller flere former for alternativ behandling, når rygsmerterne skulle lindres, eller kampen mod kræften vindes. Det mærkes naturligvis i det konventionelle sundhedsvæsen, også blandt sygeplejerskerne, hvoraf mange dog ikke føler sig godt nok rustet til mødet med ”den alternative patient”. Omvendt bruger et stigende antal sygeplejersker alternative behandlingsmetoder i deres arbejde i det etablerede sundhedsvæsen og i egne private praksisser. Vi har mødt tre sygeplejersker, der foruden sygeplejen også har uddannet sig inden for akupunktur, massage og musikterapi.

Faglig information

Ud af fagboblerne

I Guldborgsund Kommune har man etableret et projekt med tværfaglig tilgang til kompetenceudvikling og forløbsprogrammer. Hensigten er, at borgere med KOL, diabetes og hjerte-kar-sygdom i fremtiden skal opleve sammenhængende patientforløb.

Fra forsker til fag: Jeg ville være rigtig forsker

I Danmark findes ca. 120 sygeplejersker med en ph.d.- eller doktorgrad. Sygeplejersken har opsøgt nogle af dem og har stillet syv spørgsmål om, hvorfor de valgte forskervejen, og hvordan det er gået, siden de fik deres forskertitel. Denne gang. Lene Seibæk.

Fag

Forskning - fundamentet for udvikling af sygeplejen

En kortlægning af forskningskompetence på hospitalsområdet udarbejdet af DASYS' Forskningsråd viser, at der er risiko for spredt fægtning indenfor sygeplejeforskning. Mange forskere sidder isoleret uden direkte samarbejdsrelationer til postdocs, og der synes at være få akademisk uddannede sygeplejersker til vurdering og efterfølgende implementering af forskningsresultater.

Sygepleje til socialt udsatte borgere betaler sig

Socialsygepleje til udsatte borgere, f.eks. hjemløse, psykisk syge eller borgere med misbrug, kan øge borgernes livskvalitet og velbefindende, men det er også økonomisk rentabelt at yde en indsats overfor denne gruppe, som ofte bruger vagtlægen, psykiatrisk eller somatisk skadestue, fordi de grundlæggende er psykisk syge og har behov for hjælp. Forfatteren har en række anbefalinger til en fremtidig indsats.

Vi sætter strøm til papir

På Infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital tog en gruppe på 11 sygeplejersker og en social- og sundhedsassistent sagen i egen hånd, da den elektroniske journal-del til sygepleje lod vente på sig. Med opbakning fra ledelsen og hjælp fra en it-afdeling udviklede gruppen en elektronisk journal til sygepleje som en del af den lægefaglige journal. Artiklen beskriver dette arbejde.

Teori og praksis

Læring og fastholdelse gennem fokus på egen sundhed

Artiklen beskriver, hvordan sygeplejerskeuddannelsen kan profitere af at inddrage fysisk aktivitet og lade de studerende arbejde med udgangspunkt i egen sundhed. Tilsyneladende fremmer det sammenhold, læring og engagement, hvilket er med til at fastholde de studerende i uddannelsen. Artiklen er baseret på et konkret projekt, Sundhed+ klasser, på Institut for Sygepleje, Metropol, København.