Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Danskerne undervurderer motionens effekt

Halvdelen af danskerne ved ikke, at overvægt og fysisk inaktivitet har stor betydning for risikoen for at få kræft.

Sygeplejersken 2013 nr. 6, s. 10-11

Af:

Marianne Troelsen Skou, journalist

SY-2010-06-11aDeltagere i projekt ”Krop og Kræft” i gang med hård træning på Rigshospitalet: Boldspil, styrke og vægttræning i maskiner, spinning på cykler og til sidst afspænding og massage. Foto: Søren Svendsen

Vi ved godt, at rygning og for meget sol kan give kræft. Men kun halvdelen af danskerne ved, at fysisk inaktivitet, vægt og alkohol har stor eller meget stor indflydelse på kræft. Det viser en spørgeskemaundersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, hvor 1.181 danskere har deltaget.

”Mange danskere undervurderer, hvor meget overvægt, for lidt motion og for meget alkohol betyder for risikoen for at få kræft. Næst efter rygning er det de tre faktorer, som betyder allermest,” siger Hans Storm, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Samtidig svarer ca. halvdelen af danskerne i undersøgelsen, at stress har stor eller meget stor betydning for udviklingen af kræft. Men det er også en myte, der ikke holder i virkeligheden. Der er nemlig ikke bevis for, at der er en sammenhæng mellem stress og kræft.

”Vores tanker og følelser kan ikke skabe den mutation i cellerne, som kræft starter med. Men der kan være en indirekte risiko, hvis man forsøger at håndtere stress ved at ryge og drikke alkohol eller mister overskuddet til at dyrke motion og spise sundt. Men det er altså ikke stressen i sig selv, der kan give kræft,” siger Hans Storm.

Ingen dødsdom

Ifølge Kræftens Bekæmpelse fik ca. 36.000 danskere konstateret kræft i 2012, men mange tilfælde kunne være undgået. Ca. en tredjedel af alle kræfttilfælde og halvdelen af alle kræftdødsfald kunne forebygges, hvis vi alle levede efter anbefalingerne, og hvis vi indrettede samfundet efter den viden, vi har i dag.

Bliver man ramt, behøver kræft heldigvis ikke at være en dødsdom. Ca. 51 pct. af mændene og 56 pct. af kvinderne er i live fem år efter, de har fået en kræftdiagnose. At det forholder sig sådan, ved under halvdelen af deltagerne i Kræftens Bekæmpelses spørgeundersøgelse. Der er dog lige så mange, der tror, det er færre, som der tror, det er flere.

Nedsæt risikoen selv

Det kan du selv gøre for at nedsætte din risiko for kræft:

  • Spis sundt og bevæg dig.
  • Bliv vaccineret og screenet.
  • Undgå rygning og røg.
  • Undgå overvægt og for meget alkohol.
  • Lad være med at gå i solarium.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse.