Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Plastikbækken sender stålbækken på pension

I et bachelorprojekt undersøges smerter, privatliv, skamfuldhed, placering af bækkenet og hygiejne ved brug af et stålbækken og et engangsbækken af plastik. Kvalitetsmæssigt oplevede patienterne bedre komfort og mindre krænkelse af deres blufærdighed ved brug af plastikbækken.

Sygeplejersken 2014 nr. 11, s. 62

Af:

Pia Lysdal Veje, sygeplejerske, cand.cur., lektor,

Jacob Struck Dall, sygeplejerske

Faginf_baekken_oploeftningVi kender alle det traditionelle stålbækken, som bruges de fleste steder, hvor der udføres pleje hos patienter, som har brug for hjælp til udskillelse af affaldsstoffer.
Med udgangspunkt i dette er det nærliggende at spørge: ”Hvordan er det egentlig at ligge eller sidde på et stålbækken?”  Stålbækkenet er lavet i et rengøringsvenligt og langtidsholdbart materiale, men er det brugervenligt?
I en kvantitativ undersøgelse finder forskerne, at patienterne lider under brugen af et stålbækken, og de påpeger nødvendigheden af andre innovative løsninger (1).

Faginf_baekkenSet i lyset af, at patienter på en gastromedicinsk afdeling skal ligge på et bækken 10, måske 20 gange om dagen (2), må vi sætte fokus på bækkengivning i sygeplejen og give denne procedure et eftersyn. Er de gode nok, de redskaber, vi anvender, eller findes der bedre alternativer?

Udover at patienterne lider under brugen af et bækken, kan desinfektionen efterlade sporer og derved udgøre en infektionsrisiko (2). Fremtidens plejesektor har måske ingen mulighed for varmedesinfektion. I en livscyklusanalyse klarer stålbækkenet sig tilsyneladende også dårligere sammenlignet med andre alternativer (3).

Set i et historisk perspektiv har der været tradition for at bruge et stålbækken, men det er absolut ikke uproblematisk. I dag udfordres det af andre innovative produkter, såsom pap og plastikbækkener. Spørgsmålet er så, om de nye løsninger er mere brugervenlige?
Denne problematik kom til at danne grundlag for bachelorprojektet ”Bækkengivning, plastik eller stål?”(2).

Undersøgelsens kvantitative design var en afprøvning af et engangsplastikbækken og en spørgeskemaundersøgelse blandt patienter og personale. 13 personalemedlemmer blev undervist i brug af plastikbækkenet, seks patienter afprøvede det.
Undersøgelsen er godkendt ved den regionale videnskabsetiske komité.

Større brugervenlighed
Konklusionen på projektet var, at de gastromedicinske patienter oplevede generelt højere kvalitet og mindre plejelidelse ved brug af engangsplastikbækkenet frem for det traditionelle stålbækken (2).

Engangsplastikbækkener klarede sig tilsyneladende bedre på alle de målte områder: smerter, privatliv og skamfuldhed, placering af bækkenet og hygiejne. Kvalitetsmæssigt oplevede patienterne bedre komfort og mindre krænkelse af deres blufærdighed.
Plejepersonalet oplevede, at patientsikkerheden og komforten var høj, samtidig kunne de se, at det ville være en billigere og mere bæredygtig løsning. Noget, de i særdeleshed syntes godt om, var tanken om, at man kunne færdiggøre alt inde hos patienten, uden at gå i skyllerummet.

I 2012 fik Sygeplejerskeuddannelsen i Sønderborg ved UC Syddanmark dispensation fra Styrelsen for Videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte til at udbyde en særlig tonet sygeplejerskeuddannelse rettet mod netop velfærdsteknologi og innovation.
Projektidéen blev født på et valgfag om velfærdsteknologi, som er en del af denne toning. En anden del har været at samarbejde med virksomheder, derfor tog vi udgangspunkt i den danske virksomhed Goloo, der har verdenspatent på et plastikbækken. Direktøren Izac Ron deltog i en vejledningsseance og bidrog med mange relevante perspektiver på afprøvningen.

Set i lyset af de innovationspotentialer, der lige nu udfolder sig i samfundet, så lad os innovere den grundlæggende sygepleje med udgangspunkt i patientperspektivet.

Pia Lysdal Veje, lektor cand.cur., UC Syddanmark, Sygeplejerskeuddannelsen Sønderborg.
Jacob Struck Dall, sygeplejerske, forfatter til bachelorprojektet.


Litteratur

  1. Gattinger H, Werner B, Saxer S. Patient experience with bedpans in acute care: a cross-sectional study, Journal of Clinical Nursing 2013;(22), 2216-24.
  2. Dall JS. Bækkengivning, plastik eller stål? Bachelorprojekt, upubliceret; 2013.
  3. Sørensen BL, Wenzel H. Life Cycle assessment of four types of Bedpans; Odense: University of Southern Denmark; 2012.