Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Stuegang i ro og fortrolighed

Selv om de fysiske rammer ikke er perfekte, kan det godt lade sig gøre at flytte stuegangen fra patientstuerne til et konsultationsrum. Det har Sydvestjysk Sygehus’ medicinske afdeling 242 vist.

Sygeplejersken 2014 nr. 2, s. 28-30

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

Low_Esbjerg-1
Caption 
Kim Schövel har mange spørgsmål til overlæge Kenneth Nielsen. I baggrunden noterer sygeplejerske Helle Graven, hvad der bliver aftalt.
Attribution 
Foto: Nils Lund Pedersen
Det var ikke så ligetil at finde plads til konsultationsstuerne, da medicinsk sengeafdeling 242 i Esbjerg for godt et år siden besluttede at indføre konsultationsstuegang. Og ja, stuerne kunne godt have været både større og lysere.

Men det var et stort ønske fra personalets side at få mere ro og fortrolighed under stuegangen, og i stedet for at vente på bedre tider gik man i gang.

Esbjerg-2Beklager. Ingen morgenmad!
Peter Johannes Kryger skal til
undersøgelse senere i dag og
må faste. Foto Nils Lund Pedersen

242 er en stor og travl sengeafdeling med 33 senge og tre specialer, kardiologi, nefrologi og endokrinologi. Der er tre konsultationsstuer til de 20 kardiologiske senge, men de 10 nefrologiske senge deles om én stue, og derfor kan den enkelte nyrepatient kun få konsultationsstuegang to eller tre gange om ugen. De øvrige dage går man stuegang på traditionel vis.

Hver dag ville selvfølgelig være det bedste, men ordningen er alligevel en stor forbedring, synes sygeplejerske Helle Graven fra nefrologisk gruppe.

”Konsultationsstuegang er godt for alle parter. Patienterne får en mere ligeværdig snak og får bedre mulighed for at stille spørgsmål. Vi er ikke færdige, før patienten rejser sig,” siger hun.

”Og vi får mere ro. Vi bliver ikke hele tiden forstyrret som på stuerne, og vi tager ikke telefonen med herind.”
Kim Schövel har diabetes og er indlagt pga. forhøjede nyretal. Denne onsdag er han til konsultationsstuegang for første gang, og det er meget bedre end stuegang på gammeldags manér, synes også han.

”Der er ikke noget forstyrrende, og det er mere koncentreret. Man kan bedre få stillet sine spørgsmål, og man kan se på tavlen, hvad de har fundet,” siger han.
 

Tager ikke længere tid

Somme tider deltager de pårørende. Somme tider er det netop en fordel, at patienten kan vende det i fortrolighed, hvis sygdommen f.eks. giver problemer i forholdet til ægtefællen.

Under stuegangen noterer sygeplejersken i en tjekliste, kaldet Plan efter stuewgang, hvad der evt. er aftalt af undersøgelser, om væske og ernæring osv. Den får patienten med sig fra stuegangen.

”Og det er mange patienter glade for, især de ældre. Det er en huskeliste, men den hjælper dem også, når de skal forklare de pårørende, hvad de har fået at vide.”

Blandt lægerne var nogle på forhånd lidt skeptiske, men det har vist sig, at konsultationsstuegang ikke som forventet tager længere tid.
Hvis Helle Graven overhovedet skal pege på en ulempe, så er det, at plejepersonalet på stuerne har fået mere arbejde med at hjælpe patienterne ud af sengen og køre de patienter, der ikke selv kan gå, ned til konsultationsstuen.
”Der er mere mobilisering. Men det er jo egentlig kun et plus.”

Den bedste oplevelse med en patient for nylig?

”I dag havde vi en ældre mand med en nyopdaget prostatacancer til konsultationsstuegang. Han skulle informeres om, hvad der var fundet, og hvad planen var, og der var to børn og to svigerbørn med ham. Det var godt, der var ro til det, de havde rigtig mange spørgsmål. Vi havde faktisk været i tvivl, om han kunne klare det, men måske fordi han var kommet op af sengen, oplevede jeg ham bedre, end jeg ellers har set ham. Og han havde selv spørgsmål til os.”