Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 2014 - 2

Download
Sygeplejersken_2014_02 - magasinforsiden

I HVERT NUMMER

5 faglige minutter: Ad fontes

Refleksionerne omkring den kvalitative forskningsartikel ligger mere til højrebenet, og jeg har sjovt nok hele tiden lyst til at gribe ud efter den artikel og det pensum, der handler om hermeneutik, forforståelse og kvalitative forskningsinterview a la Kvale.

Dilemma: Den plettede dyne

Denne afdeling byder som noget nyt på dyner og hovedpuder uden betræk. Lagnet plasker rundt på et gummiagtigt underlag, der får David til at fornemme, at han er ude at surfe.

Anmeldelser

Læs anmeldelserne i dette nummer af Sygeplejersken

Historisk: Symbolet på tre et halvt års slid

Kollektiv emblemoverrækkelse er en 101 år gammel tradition, som Dansk Sygeplejeråd for et par år siden besluttede at genoptage, da der i konfliktens kølvand opstod et særligt behov for at styrke fagfællesskabet.

Faglig information

Positiv Afvigelse er en brugbar metode

Positiv afvigelse medfører, at man skal involvere patienter og personale i problemløsning og anvende de metoder, som man benytter, der hvor praksis og patientforløb lykkes. Nogle afdelinger eller hospitaler har succes med tingene, hvorfor?

Tidlig opsporing af sygdom i det primære sundhedsvæsen

Et nyt observationssystem skal sikre, at måling af værdier foregår på en systematisk måde i tre jyske kommuner. Systemet kaldet TOBS, Tidlig Opsporing af Begyndende Sygdom, indeholder klare retningslinjer for, hvordan plejepersonale skal reagere på afvigelser, når borgeren udviser tegn på pludselig svækkelse eller akut sygdom.

Patientsikkerhed i kræftforløb - sygeplejerelaterede anbefalinger

Der er et betydeligt potentiale i at løse sygdomsspecifikke problemer vedr. patientsikkerhed gennem multifagligt og tværsektorielt samarbejde. Det er resultatet af de foreløbige analyser og konklusioner, som den Nationale Arbejdsgruppe for Patientsikkerhed i Kræftforløb, det første, større nationale patientsikkerhedsinitiativ med fokus på én sygdom, er nået frem til efter et års arbejde (1).

Tema om opsigelser

Længerevarende sygdom koster sygeplejersker jobbet

OPSIGELSER. Offentlige arbejdsgivere er presset på økonomien, og det ses bl.a. i rummeligheden over for syge medarbejdere. En af de mest udbredte årsager til opsigelser af sygeplejersker i 2013 var nemlig længerevarende sygdom.

Baggrund

"Er jalousi et tegn på ægte kærlighed?"

Ingen spørgsmål er for mærkelige eller pinlige, når sundhedsplejerskerne i Herning Kommune tager ud på skoler og ungdomsuddannelser for at undervise børn og unge i seksuel sundhed. Siden 2010 har de fast været ude for at snakke om bl.a. kærlighed, seksualitet og prævention i et par timer, hvor lærerne ikke er velkomne.

Stuegang i ro og fortrolighed

Selv om de fysiske rammer ikke er perfekte, kan det godt lade sig gøre at flytte stuegangen fra patientstuerne til et konsultationsrum. Det har Sydvestjysk Sygehus’ medicinske afdeling 242 vist.

Tværfaglighed sikrer udredning

​Det tværfaglige samarbejde er i højsædet på Geriatrisk Klinik på Svendborg Sygehus, hvor Dansk Sygeplejeråds formand var i klinik.

Fag

Grundlæggende sygepleje gør en forskel

Selv om patientens behandling er meget specialiseret, må sygeplejersker huske den grundlæggende sygepleje og sikre, at den bliver udført f.eks. gennem brug af tjeklister og sygeplejeprogrammer.

Screeningssamtaler med patienter med inflammatorisk gigt

Patienter med leddegigt (reumatoid artritis) har en næsten dobbelt så stor risiko for at dø af hjerte-kar-sygdom som personer uden RA. På den baggrund har man på Kong Christian X’s Gigthospital implementeret screeningssamtaler i form af selvstændige sygeplejekonsultationer til disse patienter. Artiklen beskriver arbejdet og de foreløbige resultater.

Teori og praksis

Måltidsstøtte ved livets afslutning

Artiklen beskriver ”Projekt Måltidsstøtte” på Hospice Djursland. Omdrejningspunktet er at tilføre nydelse og dermed livskvalitet til den uafvendeligt døende patients måltider snarere end at tilgodese specifikke behov for ernæring. En række anbefalinger understøtter dette mål. Bl.a. beskrives pleje- og køkkenpersonalets arbejde med gelékost.