Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Anmeldelser

Sygeplejersken 2014 nr. 4, s. 46-48

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Dansk bog om danske forhold for begyndere og øvede

Sundheds%C3%B8konomi_bogforsideKjeld Møller Pedersen
Sundhedsøkonomi
Munksgaard 2013
482 sider – 460,00 kr.

Er du interesseret i sundhedsøkonomi? 

Er du interesseret i de økonomiske beregninger ved social ulighed i samfundet?

Er du interesseret i, om forebyggelse kan betale sig?

Er du interesseret i, hvad det koster at blive indlagt og at drive sygehusene?

Bogen behandler disse emner meget grundigt og anvender fagets teori, metoder og evalueringer i kapitlernes fremstilling.

Der er en relevant guide i introduktionen, som anbefaler læseren, hvilken rækkefølge bogen skal læses i.

Alle vil have glæde af at læse de første kapitler i bogen, da de giver et grundlæggende kendskab til, hvad sundhedsøkonomi er, og hvilke økonomiske mekanismer der er gældende.

Særligt forståelsen af jerntrekanten, som omfatter de tre parter: patienter, sundhedsvæsenet og den finansierende tredjepart (kollektivet, skatteborgerne), er helt fundamental for at kunne overskue det moderne danske sundhedsvæsen og dermed også økonomien. Patienterne efterspørger, og sundhedsvæsenet udbyder. Det er, hvad økonomer kalder efterspørgsel og udbud, og så er der nogle, som betaler.

Et andet særkende ved det danske sundhedsvæsen er den omfattende regulering og politiske involvering. Der reguleres rigtig meget via love.

Den politiske involvering er en naturlig konsekvens af den finansierende tredjepart i jerntrekanten. Sundhedsvæsenet i Danmark er i langt overvejende grad finansieret af offentlige midler. Det gælder de offentlige hospitaler og sådan set også privathospitalerne, som nyder godt af behandlingsgarantier m.m. Politikerne er dermed chefer for det skattefinansierede kollektive system og skal legitimere bl.a. skatteopkrævninger og foretage de overordnede prioriteringer i sundhedsvæsenet.

De er valgt til at forvalte skattemidlerne. Er man ikke økonomisk uddannet og vil lære lidt om velfærdsøkonomi, kan man kaste sig over to kapitler, som præsenterer grundlæggende mikroøkonomi og velfærdsøkonomi. Men er man derimod feinsmecker-læser med økonomisk baggrund, kan man kaste sig over formler, DRG-beregninger og kvalitetsjusterede leveår.

Bogens force er, at den er skrevet i en dansk kontekst og tager udgangspunkt i danske forhold. Ellers kan sundhedsøkonomi hurtigt blive beskrevet i en amerikansk kontekst, hvor forsikringsordninger som Medicare og Medicaid fylder siderne i de amerikanske lærebøger.Af Gitte Lindermann, sygeplejerske og cand.scient.pol.Lean-konsulent i Region Hovedstadens Psykiatri.

 Ligheder mellem patient og sygeplejerske i overtal

helt-ikke%20stykkevist%20og%20delt_bogforsideJan Kåre Hummelvoll
Helt – ikke stykkevis og delt
Psykiatrisk sygepleje og psykisk sundhed
4. udgave
Hans Reitzels Forlag 2013
803 sider – 595 kr.

Næppe nogen sygeplejestuderende gennemfører sin uddannelse uden at stifte bekendtskab med denne klassiker indenfor psykiatrisk sygepleje.

Den 4. udgave er opdateret med kapitler om recoveryorienteret sundhedsarbejde, psykiatrisk sygepleje til ældre og generelt en styrkelse af perspektiver på tværfaglighed, relationens betydning, og samfundsforhold herunder kulturforståelse.

Hummelvolls erklærede standpunkt har altid været og er stadig fænomenologisk og holistisk-eksistentielt.

Recovery og bedringsfremmende omsorg harmonerer fint med Hummelvolls tankegang. Omdrejningspunktet er patientens egen oplevelse, sygeplejerskens opgave er at hjælpe den sindslidende til at opnå en større indsigt i sine livsproblemer og ressourcer med henblik på at opstille egne mål for udviklingen.

Bogen giver en meget grundig indføring i, hvad psykiatrisk sygepleje handler om. Man præsenteres for forskellige måder at forstå psykiske lidelser på, samt hvilke konsekvenser de forskellige tilgange har for den terapeutiske proces og for samarbejdet mellem den hjælpsøgende og hjælperen.

Et gennemgående fokus er relationens betydning, og der gives anvisninger på, hvordan sygeplejersken kan forholde sig for at imødegå den udfordring, der ligger i at skabe en bæredygtig alliance, som også opleves som betydningsfuld for patienten.

Generelt fokuseres på fænomenologiske aspekter, så beskrivelsen og forståelsen af en tilstand står langt mere centralt end selve diagnosen. Det er den enkeltes egen oplevelse af lidelsen og konsekvenserne af den, der er interessant i bestræbelsen på at tilrettelægge og formulere den sygeplejemæssige intervention.

Også i relation til den tværkulturelle sygepleje gælder vigtigheden af at være et interesseret medmenneske og søge ind mod patientens perspektiv snarere end at fokusere på forskelligheder. Lighederne er alligevel klart i overtal!
I den sidste del af bogen beskrives forskellige perspektiver på samfundsforhold og sygeplejerskens ansvar i forhold til at være opmærksom på sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende aspekter i lokalsamfundet.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Hummelvoll stadig står endog særdeles stærkt i formidlingen af sit bud på, hvad faget handler om. Teoretisk og forskningsbaseret viden om psykiatrisk sygepleje går hånd i hånd med en solid forankring i praksis.

Bogen er omfangsrig, såvel kvalitativt som kvantitativt. Hvis der på et tidspunkt skulle udkomme en 5. udgave, vil jeg anmode forlaget om at udgive den i to bind, da den efter min mening har nået smertegrænsen ved de 800 sider. Af Sonja Bech, afdelingssygeplejerske,Psykiatrisk Center Ballerup.

Mad på farten eller et måltid ved bordet – inspiration til en indsats

b%C3%B8rn%20ernaering%20og%20maaltidr_bogforsideJette Benn
Børn, ernæring og måltider
– tværfaglige perspektiver
Munksgaard 2013
339 sider – 320,00 kr.

To afsnit fangede især min opmærksomhed i læsningen af denne bog. Begge handlede om fedme. ”Fra tvillinge- og adoptionsstudier vides det, at fedme er en af de mest arvelige lidelser, der findes.”

Arveligheden ligger på omkring 70-80 pct. Studierne viste, at der stort set ingen sammenhæng er imellem fedmeforekomst og det opvækstmiljø, børn vokser op i, men at børnenes gener afgør, hvem der bliver normalvægtige, og hvem der udvikler overvægt og fedme.

Det andet blikfang beskrev et kulturelt perspektiv på mad og måltider. Den franske sociolog Claude Fischler har udarbejdet en omfattende komparativ undersøgelse af madkulturen i en række europæiske lande og i USA. Undersøgelsen viser to grundlæggende tendenser: 

  • Mad er primært et individuelt anliggende, og det er op til den enkelte at sætte sig ind i, hvad der er sundt og usundt at spise. Der er stor tilbøjelighed til at spise alene, mens man er på farten eller laver andre ting. Denne tilgang er især almindelig i USA og Storbritannien.
  • Måltidet er en værdsat begivenhed, som man værner om. Det er almindeligt at spise sammen, og der er en række regler og ritualer forbundet med måltidet. Det handler om nydelse og kvaliteten af de forskellige råvarer. Frankrig og Italien er repræsentanter for denne tilgang.

Konklusionen på Fischlers analyser af de to tilgange til mad og måltider i forhold til overvægt og andre sygdomme relateret til madvaner er, at fælles måltider og nydelse har en sundhedsfremmende effekt, og at fedme og overvægt er mindre udbredt i de lande, der har denne kulturelle norm.

”Børn, ernæring og måltider” er en antologi. Forfatterne er primært forskere indenfor ernæringsvidenskab. Bogens mål er at bidrage til pædagogers og sundhedsprofessionelles arbejde med temaet børn og mad.

Nogle kapitler vil være kendt viden for syge- og sundhedsplejersker, især dem som omhandler ernæring. Bogen vil have størst relevans som inspiration og i tilrettelæggelse af en overordnet indsats omkring børns ernæring og måltider. Det er ingen pageturner, og den kan ikke anbefales til natbordet. Af Hanne Lindhardt, MSA,sundhedsplejerske i Furesø Kommune.

Livsbekræftende brugerperspektiv på mani og depression 

 mani%20og%20depression_bogforsideKim Engelbrechtsen
Mani og depression
Siesta 2013
117 sider – 199,00 kr. 

Denne bog giver et unikt indblik i, hvordan psykiatrien opleves af brugerne. Dette er særligt interessant, fordi vi flere steder i psykiatrien er begyndt i større udstrækning at inddrage brugerne. Bogen giver i den kontekst et samlet og væsentligt bidrag til forståelsen af brugeroplevelsen, som rækker videre end et interview eller en samtale.
Forfatteren til bogen har selv været indlagt som følge af en bipolar sygdom, og fortællingerne i bogen udspringer af hans møde med andre mennesker med samme lidelse. Bogen giver et godt indblik og en forståelse af de mange ressourcer, disse mennesker indeholder.
Brugernes erfaringer skildres gennem historier om deres liv og oplevelser med depression og mani. Læseren får dermed en bedre forståelse for netop disse begreber, fordi de forklares af brugerne selv med udgangspunkt i deres egne oplevelser. Bogen skildrer de konsekvenser, der er ved at leve et liv med sårbare perioder, og hvordan disse perioder i yderste konsekvens kan føre til tvangsindlæggelser, brud med familierelationer og i værste fald selvmord. Ydermere skildres de handlinger, der har hjulpet personerne i bogen igennem de svære perioder.Af Louise Bangsgaard, klinisk oversygeplejerske,Region Hovedstadens Psykiatri, Psykiatrisk Center Ballerup.

Kort nyt om bøger

Bo Netterstrøm
Stress og arbejde
Nyeste viden om årsager, konsekvenser,
forebyggelse og behandling
Hans Reitzels Forlag 2014
300 sider – 300 kr.

For 28 år siden blev stress for første gang forsøgt defineret i en artikel i ”Ugeskrift for Læger”. Siden er der skrevet meget om emnet, og mange er gået ned med stress, et begreb, der i øvrigt fortsat ikke er et objektivt mål for.

Ordet er brugt og misbrugt i stor stil. Bogen her forsøger at bringe orden og kvalitet ind i diskussionen gennem en definition af stress, diverse cases, beskrivelse af symptomer og ikke mindst forebyggelse, f.eks. på arbejdspladsen.

Samarbejdsrelationer får også nogle ord med på vejen, og her lyder det banalt, men åbenbart nødvendigt: Tal pænt. Formulering af en trivselspolitik er en del af forebyggelsen, og i den indgår bl.a. konflikthåndtering, fraværspolitik og arbejdsmiljøpolitik.

En meget nyttig bog til både ledere og ansatte.


Signe Fjord og Anne Patricia Rehlsdorph
Selvvalgt singlemor til donorbarn
Beslutningsprocessen
Forlaget Inspire 2011
253 sider – 349 kr.

På bagsiden af denne bog er angivet syv gode grunde til at læse den. De virker relevante for den kvinde, der er single og gerne vil have børn, inden biologien definitivt afgør sagen.

For tør man binde an med at blive mor til et donorbarn? Hvad vil omverdenen tænke? Hvad med jura og økonomi? Hvem skal donoren være, hvad skal barnet have at vide?

Spørgsmålene er mange, og bogen forsøger at komme hele vejen rundt. Der er interview med en sæddonor, en adoptant, en jordemoder med privat klinik, en mor til et donorbarn, et donorbarn, en ny kæreste m.fl.

Noget, der ligner post it-sedler, er strøet rundt i bogen. Her kan læseren finde overvejelser, gode råd og fakta, der kan hjælpe til en afklaring på spørgsmålet: Vil jeg være singlemor til et donorbarn?


Jesper Ryberg
Forstå Etikken
Hans Reitzels Forlag 2013
110 sider – 200 kr.

Menneskers etiske vurderinger bliver påvirket af, at en sag beskrives mere eller mindre ulækkert. Det er en af mange oplysninger, man får ved at læse denne korte, kloge bog om hverdagsetik og de fornemmelser for, hvad der er rigtigt og forkert, som de fleste af os læner os op ad.

Etisk intuition kalder forfatteren det og forklarer fænomenet nærmere bl.a. ved hjælp af en række eksempler. Forfatteren viser, at etik ikke blot er et spørgsmål om mavefornemmelse for ret og vrang, men også et spørgsmål om at have sammenhængende og logiske begrundelser for de regelsæt, der styrer vores sociale liv.

Eksempler og forskningsresultater er der mange af, for Ryberg er fortaler for etik med omtanke.

(jb)