Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fremtidens operationsstue er fnugfri og støjsvag

På operationsgangen på organkirurgisk afdeling, Kolding Sygehus, blev personalet i 2012 opmærksomme på dårligt arbejdsmiljø, der bl.a. skyldtes afdelingens ældre operationsstuer. I dag står en helt ny stue klar, hvor der fra gulv til loft og i alle detaljer er tænkt arbejdsmiljø og patientsikkerhed. Fremtidens operationsstue er både fnugfri, støjsvag og skridsikker.

Sygeplejersken 2014 nr. 4, s. 28-36

Af:

Mille Dreyer-Kramshøj, journalist

Kolding-1
Foto: Nils Lund Pedersen
Sygeplejersken vinker mod væggen. En dør skyder automatisk op og åbenbarer et stort, stille rum. Belysningen er dæmpet, og i et skab til venstre ligger varme tæpper klar.

Der er ingen ledninger på gulvet, og på væggene er alle ure, skabe og skærme integreret, så der er så sterilt og støvfrit som muligt. I loftet hænger en ergonomisk lift, der lydløst og let kører på skinner i flere retninger.

Hele operationsholdet er samlet for at tage imod patienten, som trilles vågen ind til orientering. Når først han eller hun sover, bliver der igen skruet op for lyset. Stærk spot, dér hvor lægen skal operere, rødt bag holdet og grønt foran. Det ergonomiske lys justeres både manuelt og automatisk efter arbejdsstillinger og type af operation.

Vi er på Danmarks måske mest højteknologiske operationsstue på Operationsgang 2, Organkirurgisk afdeling på Kolding Sygehus. Stuen modtog første patient i starten af februar, og den er tænkt ned til mindste hygiejniske og praktiske detalje i alt fra gulve og lofter til skraldespande, servietholdere og computernes vaskbare silikone-keyboards. Det handler om patienternes sikkerhed, men det handler i høj grad også om personalets arbejdsmiljø.

”For et par år siden fik vi lavet en APV, der viste, at arbejdsmiljøet ikke var i orden. Operationsstuerne var for mørke, og personalet blev træt og fik hovedpine. Gulvene var hårde at stå på i mange timer, og vi havde svært ved at holde støv og skidt væk på grund af ledninger, der hang og lå frit,” fortæller afdelingssygeplejerske Jette Frishøj.

I 2012 havde afdelingen seks arbejdsskader relateret til forflytninger. Tidligere er personalet faldet på de glatte terrazzogulve, men det er fortid nu, i hvert fald på stue 4, hvor gulvene er gjort skridsikre, liften let kan flyttes, og operationslejet er i letvægtsmateriale.
 

Fra slagtehus til topmoderne stue

Ca. 30 meter længere ned ad gangen, og hvad der forekommer at være en rejse på lige så mange år tilbage i tiden, ligger en af de gamle operationsstuer. Sygeplejerske Ulla Kristensen åbner en tung ståldør for at vise rundt i rummet, der er mindre, og som en teknisk kollega tørt påpeger ”ligner lidt et slagtehus” med et hårdt stengulv, grå fliser på væggene og varierende grad af mere eller mindre virksomme lysstofrør i loftet.

Det har de gjort

Operationsstue 4 blev revet ned fra gulv til loft og bygget forfra. Alle faggrupper har været repræsenteret i brugergruppen bag projektet. De nye tiltag er bl.a.:

  • Ergonomisk loftlift til patienter til brug for normalvægtige såvel som bariatriske.
  • Automatiske døråbnere på alle døre ind til stuen via håndsensor eller fodtryk ved gulv.
  • Alt udstyr er det nyeste indenfor laparoskopiske operationer.
  • Gennemstiksskabe, hvor servicemedarbejdere udefra kan fylde op, og sygeplejerskerne kan tage fra skabene inde fra stuerne
  • Nyt operationsleje i letvægtsmateriale for at minimere tunge løft.
  • Den sterile sygeplejerske kan ved sin arbejdsstation styre mange funktioner og apparater via interface for at undgå manuel fjernbetjening
  • Installeret ergonomisk lys, der tilpasser sig efter arbejdsstillinger og operationstyper. Farveskalaerne indeholder varierende grader af grønt lys, der giver ro til øjnene, rødt lys, der dæmper belysning i andre områder og minimerer genskin i f.eks. briller, dagslys til rengøring og blødt lys til f.eks. at modtage patienterne. Der er ni forskellige indstillinger af lyset.
  • Alle skærme, ure og skabe er integreret i væggene, så der er så få overflader i rummet som muligt, hvor der kan samles støv
  • Alle ledninger er gemt væk i skabe eller søjler
  • Der er kommet pc på anæstesiapparatet, så anæstesipersonalet er tæt på patienten hele tiden.
  • Computernes keyboards er lavet i vaskbar silikone
  • Alt materiel (skraldespande, servietholdere m.v.) er designet ud fra personalets ønsker.
  • Stuen er større. Afdelingens øvrige stuer er ca. 45 m2, mens den nye inklusive niche er ca. 72 m2. Selve operationsstuen er ca. 60 m2.

 Ulla Kristensen peger hen på en portion spaghetti af ledninger, der hænger ned fra apparaterne på stuen og optager plads på gulvet:
”Sådan en urskov er flyttet ind i en søjle på den nye stue.”

I alt har Operationsgang 2 fire mindre og fire større operationsstuer, og de syv stuer, der ikke er moderniserede, er selvfølgelig stadig i brug.

”Vi kan sagtens stå inde for patientsikkerheden, men vi må gøre mange tiltag for personalets arbejdsstillinger og hygiejnen, der ikke giver de samme udfordringer på den nye stue,” siger Jette Frishøj.

”Patienterne får en god behandling uanset hvad. Men på den nye stue har jeg langt bedre arbejdsbetingelser, og det giver selvfølgelig et bedre arbejdsmiljø med mulighed for optimal sygepleje,” siger Ulla Kristensen og forklarer, hvordan det har ændret arbejdsmiljøet:

”Først og fremmest er jeg fri for akavede stillinger, når jeg skal ind og ud ad dørene. De gamle ståldøre er tunge at skulle have op og i mange gange på en dag, og stengulvene er hårde at stå på. Nogle gange står vi helt op mod 17 timer ad gangen. Dér kan jeg mærke stor forskel i, at dørene er automatiske og gulvene blødere.”

På den nye stue er der kommet mere dynamik i arbejdsgangene, fordi personalet kan gruppere sig anderledes. Dels er der nu plads til det, da stuen er væsentligt større, og dels er stuen indrettet efter de behov, de forskellige faggrupper har under en operation.

”Som den sterile sygeplejerske på stuen har jeg kommando over den skærm, der styrer lys, leje og brænderen, der forsegler blodkarrene. Det har vi mulighed for med det nye system, hvor vi på andre stuer må gå igennem flere led, hvis der f.eks. skal skrues op for brænderen.

Det giver selvfølgelig større risiko for fejl,” forklarer Ulla Kristensen og griner, da hun bliver spurgt, om det er svært at vænne sig til.

”Hvis man er vant til at betjene en iPhone, så tager det to minutter at sætte sig ind i systemet,” smiler hun.

Kolding-3De nye automatiske døre åbner halvt ved håndsensor og helt ved tryk med foden i gulvhøjde, hvis der skal køres en seng ind på stuen. Det har minimeret skulderbelastningerne i forhold til de gamle, tunge ståldøre, der skulle åbnes manuelt.
 

 

Alle faggrupper inddraget

Stue 4 er bygget fra bunden. Det ca. 72 m2 store rum blev skrællet for alt, og personalet startede helt forfra for at få de bedst mulige betingelser. Derfor har det ikke været nødvendigt at gå på kompromis, hvilket de ellers tidligere har oplevet, når de har etableret nyt på eksisterende stuer.Til gengæld har de inddraget alle faggrupper fra starten for at få en operationsstue, der passede til alle.

Dårligt arbejdsmiljø gav ny stue

I 2012 viste en APV, at de gamle operationsstuer gav dårligt arbejdsmiljø. Personalet fik bl.a. hovedpine og oplevede træthed af dårlig belysning, og de ergonomiske forhold var problematiske. Afdelingen ansøgte Region Syd om penge til en ny stue, der i dag to år efter stod klar i starten af februar. Stuen har kostet ca. 3 mio. kr. at bygge primært i nyt udstyr.

”Vi har alle været inde over. Læger, rengøringspersonale, sygeplejersker fra både operationsgang og anæstesi, medikoteknikere og håndværkere har fra starten budt ind med idéer, så vi kunne designe rummet, så alle får et optimalt arbejdsmiljø.

Rengøringen har f.eks. brug for meget lys, og sygeplejerskerne har brug for mindre støj og bedre belysning. Alt det er blevet indarbejdet,” forklarer Jette Frishøj og fortæller, at alle forslag, store som små, er blevet taget med i overvejelserne.

”Der var f.eks. et ønske om, at skraldespandene skulle være lettere at komme til. Det fik hospitalets smed til at skære noget af dem, så de nu skråner lidt. Han har også designet nye rammer til vores servietter, så de i stedet for at hænge på et stort stativ, der skulle køres frem og tilbage, nu hænger i en mindre ramme på væggen, som kan tages af og vaskes i maskine. Det er både mere hygiejnisk og sparer arbejdsgangen for det rengøringspersonale, der tidligere skulle trille rundt med stativet,” fortæller hun. 

Besøg Operationsstue 4

Operationsstue 4 er en del af Operationsgang 2 på Organkirurgisk Afdeling på Kolding Sygehus. På afdelingen, hvor man hovedsageligt udfører organkirurgiske operationer via laparoskopi, er der mulighed for efter aftale at komme og se den nye operationsstue. Vil du vide mere om stuen eller afdelingen, er du velkommen til at kontakte afdelingssygeplejerske Jette Frishøj for information eller et besøg. Jette Frishøj kan kontaktes på e-mail jette.marie.frishoej@rsyd.dk

Kolding Sygehus er i gang med at blive bygget om til akutsygehus, der skal stå klar i 2016. Stue 4 blev i første omgang lavet for at højne personalets arbejdsmiljø, men man er nu også begyndt at kigge på, at stuen skal danne grundlag for de nye operationsstuer, der skal bygges.

”Drømmen er, at alle stuerne fremover kan se sådan ud. Vi har haft fokus på arbejdsmiljøet i de sidste par år og lavet en masse forskellige tiltag for at få bedre arbejdsgange. Det har betydet, at vi ikke har haft arbejdsskader relateret til forflytninger i et år, og med den nye stue har vi gjort arbejdsbetingelserne endnu bedre. Jo bedre sygeplejerskernes arbejdsmiljø er, jo bedre kvalitet i behandlingen får patienterne,” siger Jette Frishøj.