Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hvorfor 3 minutter?

Sygeplejersken har spurgt lederen af Den Præhospitale Virksomhed i Region Hovedstaden, Freddy Lippert, og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), hvordan de ser på sygeplejerskernes arbejdsmiljøproblemer.

Sygeplejersken 2014 nr. 4, s. 26-27

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

1813-logoSygeplejerskerne undrer sig over, hvorfor det er et mål, at 90 pct. af samtalerne skal besvares inden for 3 minutter?

”Det er et mål, politikerne har sat, og det er meget ambitiøst. Hvis man nogenlunde ved, hvornår opkaldene kommer ind, og det er nogenlunde fast, kan man dimensionere efter det, men i og med at der er nogle spidsbelastninger inden for kort tid, og disse varierer, kan det være svært at nå alle opkald på kort tid, medmindre man har en call center-funktion, hvor man ringer tilbage. Og det er også det, jeg ser som løsningen, hvis vi skal opfylde målet fuldt ud.”

Sygeplejerskerne oplever, at 3-minuttersmålet spærrer for, at de kan få talt om arbejdstilrettelæggelse og arbejdsmiljø, f.eks. hvornår man kan gå til pause, og hvordan der kan blive tid til supervision og sparring. Kan du forstå det synspunkt?

”Der er tid til pauser. Der er i gennemsnit 6-10 opkald i timen af 4-5 minutters varighed, og så er der tid til pauser og til at spørge lægerne og hinanden. Der er travlt – ja, det er en del af akutarbejdet. Det kan godt stresse nogen, specielt når vi ikke kan nå alle opkaldene på kort tid. Men så synes jeg, vi skal tænke på, hvad vores problem var for et halvt år siden, hvor vi sad i små lokaler i Herlev og havde dårlige lyd-, lys- og pladsforhold og et lille køkken. Her er forholdene gode, og vi har stort køkken og hvilerum, men skal selvfølgelig også have tid til at bruge det.”

Set i bakspejlet er der så noget, du gerne ville gøre om i relation til planlægningen og lanceringen af 1813?

 ”Vi ville gerne have haft en længere indkøring end tre måneder, så vi gradvist kunne have overtaget opgaver fra den gamle lægevagt, og vi ville gerne have adskilt lægevagtsopgaver fra visitationsopgaver, så vi ikke fik alt på én gang. Men sådan var betingelserne, fordi regionens aftale med PLO (Lægeforeningen, red.) udløb. Alle kunne se, at det ikke var nogen god løsning, men der var ikke andre muligheder.”

Har Region Hovedstadens massive markedsføring af 1813 skruet borgernes forventninger for meget i vejret, så de derfor ringer ind om mange ikke-akutte ting og bliver skuffede, når de ikke kan få hjælp?

”Nej, slet ikke. Antallet, der ringer nu, svarer samlet til dem, der tidligere henvendte sig til akutmodtagelserne og nu skal visiteres, og dem, der tidligere henvendte sig til lægevagten. Borgerne ringer aften og weekend med mange problemer, der ikke er særlig akutte, men det har de nok gjort hele tiden. Det gode er, at 70 pct. får hjælp af sygeplejersker og får en god professionel hjælp.”

Sygeplejersken har også spurgt Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S):

Hvorfor er det et mål, at 90 pct. af opkaldene til 1813 skal besvares inden for 3 minutter?

”Det blev besluttet politisk i forbindelse med, at vi besluttede at hjemtage lægevagten. Vi kiggede på den tidligere sygeplejersketelefon 1813, og her var det et servicemål, at man skulle igennem inden for 2 minutter, og på den gamle lægevagt viste statistikken, at 79 pct. kom igennem inden for 3 minutter, så vi lagde målet for 1813 efter det. Vi har valgt at fastholde det mål, fordi vi mener, at det er vigtigt, at borgerne kan få hjælp ved akut sygdom. Men vi må hele tiden lytte til de ting, der kommer omkring arbejdsmiljøet og handle på det, så målene ikke bliver en hindring for et godt arbejdsmiljø. Det er derfor, vi nu opnormerer med ekstra 10 sygeplejersker, så vi ikke skal blive ved at bede folk om at tage ekstra vagter og hive dem ind fra deres pauser.

Vi er nødt til at forbedre arbejdsmiljøet, og i den kommende tid skal jeg mødes med både Medarbejderudvalget og Den Præhospitale Virksomhed, hvor jeg håber, at vi kan få talt om det her.”