Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 faglige minutter: Borgerdreven innovation redder skrantende økonomi

Faster går fluks i gang med at læse op af sine noter, men bliver hurtigt afbrudt. Kommunen har nemlig for to dage siden justeret sin 2020-plan og satser nu på, at borgerdreven innovation skal redde en skrantende økonomi

Sygeplejersken 2014 nr. 8, s. 27

Af:

Kirsten Dalby Rasmussen, sygeplejerske, SD i uddannelse og undervisning, cand.pæd., underviser på Professionshøjskolen Metropol

Low_Foto_5-faglige_Kirsten-Dalby-RasmussenKirsten Dalby Rasmussen er 58 år og uddannet sygeplejerske på Holbæk Sygeplejeskole i 1980, SD i Uddannelse og Undervisning i 1992, cand.pæd. i 2001. Siden 1992 ansat som underviser i sygeplejerskeuddannelsen, Professionshøjskolen Metropol.

Min gæve faster Else er igen hjemme i sit lille rækkehus efter en kort indlæggelse pga. symptomer fra hjertet. Der blev ikke fundet tegn på hjertelidelse, men med baggrund i kommunens særlige ældreomsorg henvises hun til genoptræning.

Og faster glædede sig. Udsigten til at møde nye mennesker har aldrig afskrækket hende, tværtimod. Desuden kunne hun vise, at også gamle koner er fremme i skoene. Nu havde hun gået til computer mange vintre henne i ældreklubben, så hun googlede fermt kommunens tilbud om forløb, forventninger og individuelle handleplaner.

Det blev hurtigt til mange siders noter. At møde uforberedt i skole giver eftersidninger, er fasters erfaring, og hun tænkte med gru tilbage på overlærer Thomsen.

På første undervisningsgang i patientskolen mødes holdet af to engagerede undervisere. Faster går fluks i gang med at læse op af sine noter, men bliver hurtigt afbrudt. Kommunen har nemlig for to dage siden justeret sin 2020-plan og satser nu på, at borgerdreven innovation skal redde en skrantende økonomi. Desuden har Studiefremdriftsreformen bevirket, at begrebet ”skole” omdøbes til ”seminar”, hvilket signalerer et afkortet, effektivt forløb.

Kommunens HR-afdeling har heldigvis arbejdet i døgndrift og udfoldet strategien i et flot Power-Point-show, som læses højt: innovationsfaser, diamanter, formål, mål og succeskriterier. Seminardeltagerne lytter måbende, men desværre er underviserne ikke i stand til at besvare mere konkrete spørgsmål, da de kun har erfaring fra patientskoler.

”Gå hjem og vær innovative inden sidste hjerteseminar i næste uge”, står der på sidste slide.

Faster Else er usikker på hjemmeopgaven, men sikker på kommunens høje forventninger til de ældre.

”Jeg vil ikke skuffe,” tænker faster og fostrer en idé. Hun ringer til kæresten, som har et meget stort udhus med et varieret udbud af effekter. Han er ikke decideret samler, har bare svært ved at smide ud.

Jeg besøger faster Else nogle dage senere og gør store øjne. Alle møbler er stablet op i et hjørne, og stuen ligner et værksted. Kæresten er i gang med at svejse et krinolinelignende stativ fast på en gammel rollator. Stiverne består af halvrustne tøndebånd og golfkøller.

”Det er for at undgå fald – umuligt at trimle omkuld,” forklarer faster.
Jeg mumler lidt om, at det må være svært at bevæge sig rundt, da den er tung og fylder rigtig meget. ”Nu er det jo en prototype,” påpeger faster.

Mit blik falder på et ældre kukur. ”Bare vent,” smiler faster. Lidt senere kan jeg betragte en fugl, der med besvær kommer ud af hullet, da den har en Underberg om halsen. ”Det er et kluk-kluk-ur, som hver time skal huske de ældre på at drikke rigeligt,” oplyser faster.

”Vel ikke spiritus?” spørger jeg. Det overhører faster.
Også en robotfrisør er i støbeskeen, men der er p.t. problemer med motoren, der skal få haveriven til at bevæge sig op og ned. Det tør jeg ikke kommentere. Men hvad der undrer mig allermest: Faster og kæresten har aldrig røget, men nu pulser de konstant på en cigaret.

”Det er meget ligetil, for mit næste brugerdrevne innovative tiltag skal handle om rygestop, og så må jeg jo finde ud af, hvad der skal til,” afslører faster.

”Jeg tror, dine undervisere på næste seminar bliver meget overraskede,” roser jeg faster Else.
”Det tror jeg også,” svarer faster stolt, og fortsætter:

”Men jeg er lidt bekymret for, om de vil stjæle mine idéer, så derfor er jeg i gang med at søge patent. Godt, jeg stemte ja til Patentdomstolen, tænk hvor meget af verden jeg kommer til at se, når jeg skal forsvare mine opfindelser.”

”5 faglige minutter” er en personlig tekst, som gør rede for sit indhold ved hjælp af fortællinger, skrøner, citater m.m. En klummeskriver skal ikke følge almindelige journalistiske krav om saglig, objektiv gengivelse af kendsgerninger.