Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Flot dansk aftryk på international sygeplejekongres

Flot dansk aftryk på international sygeplejekongres

Sygeplejersken 2013 nr. 8, s. 48-49

Af:

Mads Krøll Christensen, journalist

SY-2013-08-50a

Sygeplejerske cand. cur og ph.d.- studerende i psykiatrien ved Aalborg Universitetshospital Malene Terp holdt oplæg på kongressen om sit projekt ”Smart Care”. Foto : Richard Clarke

Fra tarmkræft over ledelse til patientsikkerhed. De danske præsentationer ved den internationale sygeplejekongres  spændte vidt. Ifølge den officielle opgørelse fra ICN deltog hele 291 danske sygeplejersker på kongressen, hvilket gør den danske delegation til kongressens næststørste, kun overgået af værtslandet Australien.

Af de 291 danske deltagere præsenterede 99 af dem et projekt i Melbourne Convention Centre, der dannede rammen om kongressen. En af dem er sygeplejerske, cand.cur. Malene Terp, der til daglig er ph.d.- studerende i psykiatrien ved Aalborg Universitetshospital.

”Smart Care-projektet er mit hjertebarn. Jeg er en af de eneste sygeplejersker, der forsker indenfor Mobile Health-området i psykiatrien, så jeg ser ICN’s kongres som en unik mulighed for at komme i faglig dialog med relevante kolleger. Man kan sige, at jeg anvender kongressen som et slags vidensdelingsforum og på den måde som en del af en nødvendig proces, der skærper mit projekt,” fortæller Malene Terp.

Det projekt, som Malene Terp præsenterede på kongressen, udspringer af hendes igangværende ph.d.-projekt om, hvordan psykiatrien kan samarbejde med unge med skizofreni via deres smartphones. ”Jeg er på kongressen for at dele og høste erfaringer. De konferencer, jeg vanligt deltager i, er psykiatriske konferencer. Her på ICN-kongressen har jeg mulighed for at hente inspiration til det videre arbejde fra andre specialer,” siger Malene Terp.

SY-2013-08-50bProjektleder for Patientsikkert Sygehus Dorte Mayann Hansen (tv.) og sygeplejefaglig vicedirektør Lone Sandahl - begge fra Sygehus Thy-Mors – deltog i kongressen med en præsentation. Foto : Richard Clarke
 

Udvikler sygeplejen

Også projektleder for Patientsikkert Sygehus, Dorte Mayann Hansen, og sygeplejefaglig vicedirektør Lone Sandahl – begge fra Sygehus Thy-Mors – deltog på kongressen. Sygehus Thy-Mors repræsenterer Region Nordjylland i det landsdækkende projekt ”Patientsikkert Sygehus”, og de to sygeplejerskers præsentation handlede netop om, hvordan det er muligt at fremme og bevare en høj grad af patientsikkerhed gennem ledelse.

De to deltager ligeledes for at præsentere deres projekt og få sparring og inspiration til at videreudvikle det. ”Det er en feedback, som vi får over flere dage, hvor de andre udvider vores horisont, og vi udvider deres. Vi lærer af hinanden og udvikler sygeplejen med nye tilgange, nye vinkler og nye facetter,” forklarer Dorte Mayann Hansen.

Vær åben for feedback

For Dorte Mayann Hansen og Lone Sandahl er kongresser og konferencer et middel til at videreudvikle sygehusets arbejde med patientsikkerhed. Udover ICN-kongressen har de tidligere i år deltaget i en konference om patientsikkerhed i London.

Sidste år var de henholdsvis til internationale konferencer i Orlando i Florida og Paris for at hente inspiration. ”Det er en fortløbende proces, der betyder, at vi kontinuerligt har en faglig dialog med mange forskellige personer med forskellig baggrund. ICN-kongressen skal ses som en aktivitet i en større sammenhæng,” fortæller Lone Sandahl.

De to sygeplejersker understreger, at det er afgørende, at man er åben for feedback på sit projekt, hvis det skal videreudvikles. ”Når sygeplejersker fra hele verden mødes til kongresser, så inspireres man til udvikling på mange områder,” påpeger Lone Sandahl.

Redskaber til frontpersonalet

Under besøget i Australien har Dorte Mayann Hansen og Lone Sandahl lagt vejen forbi fire hospitaler for at se, hvordan de arbejder med patientsikkerhed. Beriget med inspiration fortæller de to sygeplejersker, at de i kølvandet af kongressen skal i gang med en struktureret efterbearbejdning af, hvad de har fået med hjem af ny inspiration, der kan anvendes.

”Det er vigtigt, at vores frontpersonale også får noget ud af det. Det er jo de basissygeplejersker, der er ude ved patienterne, som skaber resultaterne. Derfor er det vigtigt, at den viden, vi kommer hjem med, kommer ind på de enkelte afsnit. Vi skal omsætte den viden, vi får, til noget, der er brugbart i praksis,” siger Lone Sandahl. Dorte Mayann Hansen supplerer: ”Man kan sige, at vi er ude og sætte et globalt perspektiv på vores lokale projekt for det videre afsæt.”

De mange danske deltagere er blevet bemærket på kongressen. Det fortæller Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen: ”Jeg synes, at det er rigtig flot, at så mange danske sygeplejersker har taget turen til Australien for at præsentere faglige projekter, lade sig inspirere eller dyrke netværk. Det vidner om, at danske sygeplejersker har meget at byde på. Det høje danske faglige niveau og det imponerende engagement fra de danske sygeplejersker er i den grad blevet bemærket hernede. Det kan vi være meget stolte af.” 

Artikler om ICN-kongressen

På den internationale sygeplejekongres findes der tre forskellige slags præsentationer:

  • Concurrent session: En mundtlig præsentation af et projekt eller lignende på 15 minutter
  • Symposium: En session på 80 minutter med minimum tre forskellige talere, der fremlægger samme tema ud fra forskellige perspektiver
  • Poster: En visuel præsentation af et projekt eller lignende på en plakat til ophængning på en postervæg

Kilde: ICN