Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejens Nobelpris til Kirsten Stallknecht

Dansk Sygeplejeråds tidligere formand, Kirsten Stallknecht, blev hædret med den prestigefyldte Christiane Reimann-pris på den internationale sygeplejekongres i Australien.

Sygeplejersken 2013 nr. 8, s. 52-53

Af:

Mads Krøll Christensen, journalist

SY082013%20Reimann%201Det var til klapsalver fra flere tusinde sygeplejersker fra hele verden, at Dansk Sygeplejeråds tidligere formand, Kirsten Stallknecht, blev hædret som modtager af den prestigefyldte Christiane Reimann-pris, der betegnes som ”Sygeplejens Nobelpris”.

Kåringen fandt sted i forbindelse med åbningen af den internationale sygeplejekongres i Melbourne, Australien. ”Det er en meget stor ære, som jeg ikke i min vildeste fantasi havde forestillet mig skulle overgå mig. Jeg var med dengang, man skulle indstifte Reimann-prisen og i 1985, da den første gang skulle uddeles.

Det er en stor hæder, som jeg er meget taknemlig for. Det betyder et tak for det, du har gjort. Men jeg synes jo ikke, at jeg har gjort så meget,” siger Kirsten Stallknecht til Sygeplejersken efter prisuddelingen.

Kirsten Stallknecht med Christiane Reimann-emblemet

Donerer pengene væk

Med prisen følger et beløb på 100.000 kr. ”Jeg synes, at pengene skal komme nogle andre til gode. Der er mennesker, som mangler pengene meget mere end mig,” siger Kirsten Stallknecht. Hun har derfor bedt ICN om, at de donerer pengene med halvdelen af beløbet til The Florence Nightingale International Foundation, der via The Girl Child Education Fund støtter afrikanske forældreløse piger økonomisk, så de kan komme i skole. Pigerne har som udgangspunkt mistet en forælder, som var sygeplejerske, oftest pga. aids. Den anden halvdel skal gå til pengefonden ved Sygeplejemuseet i Kolding.

Ultimativt bevis

Det er første gang siden 1969, at Kirsten Stallknecht ikke selv deltager i den internationale sygeplejekongres. Hendes hjerte kan ikke længere holde til den lange flyvetur. Derfor var det Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, som modtog prisen på vegne af Kirsten Stallknecht.

Grete Christensen kvitterede for prisen og sagde bl.a. i sin tale til deltagere på kongressen: ”Kirsten tjente den internationale sygepleje i hele sit arbejdsliv. Altid med omsorg for de små og underudviklede lande. Altid med en stræben efter at støtte dem i at opbygge bæredygtige sygeplejeorganisationer. For hende handler sygepleje om menneskeheden. Hendes fremherskende interesse var og er mennesker og deres rettigheder. Deres ret til sundhed og adgang til
sundhedspleje. I aften ser vi det ultimative bevis på hendes internationale indsats.”

_SY082013%20Reimann%202
Grete Christensen modtager den prestigefyldte Christiane Reimann-pris på vegne af Kirsten Stallknecht. Til venstre den daværende formand for ICN, australske Rosemary Bryant.
 

Vigtigt internationalt engagement

Kirsten Stallknecht synes, det er vigtigt, at dansk sygepleje fortsat engagerer sig i internationalt arbejde. ”Husk på, at dansk sygepleje jo i virkeligheden er udsprunget af internationale aktiviteter,” pointerer Kirsten Stallknecht og understreger, at dansk sygepleje har en meget lang tradition for internationalt engagement. Et engagement, hun selv har bidraget til bl.a. som formand for Sygeplejerskers Samarbejde i Norden, SSN, fra 1989 til 1995 og som formand for ICN fra 1996 til 2001.

”Vi har en lang tradition for at involvere os i international sygepleje. Både under krigene (1. og 2. verdenskrig, red.) og under Finlandskrigen og Koreakrigen. Men vi har også været engageret i internationalt humanitært arbejde på mange måder,” påpeger Kirsten Stallknecht og fremhæver: ”Vi henter inspiration udefra. Danske sygeplejersker har altid rejst ud og er kommet hjem igen med ny viden. Og det er en viden, vi har brug for. Danmark er jo et lille land. Derfor er ny inspiration, tilpasset det danske sundhedsvæsen, et meget vigtigt aspekt. Vi synes, at vi gør alting rigtigt, og det gør vi også på en måde, men man kan altid lære noget af andre, og de andre kan lære noget af os. Det giver viden ind i faget.”

Kirsten Stallknecht var formand for Dansk Sygeplejeråd i perioden 1968-1996.

Christiane Reimann

Den internationale Reimann-pris blev stiftet af den danske sygeplejerske Christiane Reimann (1888-1979). Christiane Reimann blev uddannet sygeplejerske på Bispebjerg Hospital i 1916. Og som den første danske sygeplejerske tog hun Master of Arts ved Teachers College, New York, i 1925.

I 1922 blev Christiane Reimann Honorary Secretary for ICN. Der var tale om en ulønnet stilling, som i 1925 blev lønnet med hovedsæde i Genève. Christiane Reimann udførte en næsten umenneskelig indsats for at etablere ICN som den internationale rådgivende virksomhed i sygeplejespørgsmål for alverdens regeringer og sundhedsmyndigheder. Men også dét at holde kontakt til ICN’s medlemsorganisationer og inspirere sygeplejersker verden over til at organisere sig krævede en stor indsats af Christiane Reimann.

Christiane Reimann brugte en del af en større formue, som hun havde arvet, på sit arbejde i ICN. Ligesom hun testamenterede til ICN for at grundlægge en fond til en international pris for sygeplejersker, som hun kaldte ”Sygeplejens Nobelpris”, Reimann-prisen. I 1935 forlod Christiane Reimann ICN for at bosætte sig på Sicilien. Hun døde og blev begravet på øen i 1979.

Læs mere om Christiane Reimann

Kilde: Dansk Sygeplejeråd

De har modtaget Reimann-prisen

Prisen tildeles en eller flere sygeplejersker, der har gjort en betydelig indsats for sygeplejeprofessionen gennem forskning eller praktisk sygepleje. Reimann-prisen blev uddelt første gang i 1985. Amerikanske Virginia Henderson var den første modtager af den prestigefyldte pris. Efterfølgende er den tildelt: 

  • 1989 Dame Nita Barrow, Barbados
  • 1993 Dame Sheila Quinn, United Kingdom
  • 1997 Hildegard Peplau, USA, og Mo-Im Kim, Korea
  • 2005 Dr Margretta Madden Styles, USA
  • 2009 Dr Máximo A. González Jurado, Spanien
  • 2013 Kirsten Stallknecht, Danmark

 Kilde: ICN