Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fem minutter med...Maria Schiønning Olsen

”Jeg ville kigge på normeringerne rundt om på sygehusene. Tage politikerne med ud og vise, at det betyder noget, hvor meget pleje et menneske har brug for. Nogle patienter har brug for mere pleje og støtte end andre, og det ville jeg indrette normeringerne efter.”

Sygeplejersken 2017 nr. 11, s. 7

Af:

Michael Holbek, journalist

Maria Schiønning OlsenHvorfor valgte du at blive sygeplejerske?
”Fordi jeg var indlagt med et sygt barn på en børneafdeling i Aalborg, og der opdagede jeg min egen styrke inden for det felt og tænkte, at jeg gerne ville hjælpe nogen, som stod i en lignende situation. Både unge og ældre.” 

Hvad var dit første job?
”På et ældrecenter i Skørping.”

Hvorfor valgte du at specialisere dig inden for det medicinske område?
”Det byder på mange udfordringer og mange forskellige patientkategorier, og den afveksling kan jeg godt lide.”

Hvem har du lært mest af i din karriere?
”Jeg vil fremhæve en underviser på sygeplejerskeuddannelsen i Viborg, som hedder Louise Bamberg. Især for hendes støttende og anerkendende tilgang i sin undervisning. Hun er rigtig dygtig og har gjort mig til en dygtig sygeplejerske. Men også min nuværende leder på det afsnit, hvor jeg er. Hun udfordrer mig, så jeg bliver motiveret til at udvikle mig hver dag og hele tiden gøre mit bedste.”

Hvad kendetegner en god sygeplejerske?
”Først og fremmest at hun er nærværende. I relationen mellem patient og sygeplejerske opstår der noget helt unikt, og der opdager du nogle af de ting, du måske ikke ellers ville have gjort.”

Hvilket råd vil du give en nyuddannet?
”Man skal forberede sig på, at det virkelige arbejdsliv ude i sygeplejen er lidt mere brutalt og ærligt, end man forestiller sig. Den nuværende uddannelse ruster de studerende akademisk, og der er ikke nær så meget praktisk erfaring, som der har været. Når man mangler praktisk erfaring, kan det nogle gange være overvældende som nyuddannet sygeplejerske at stå ansigt til ansigt med virkeligheden.”

Hvad er det mest tilfredsstillende ved dit job?
”At jeg er glad for og motiveret til at gå på arbejde, fordi jeg har nogle fantastiske kolleger, som bakker hinanden op hver evig eneste dag. Og det at opleve, at når man får opbygget relationen mellem patient og sygeplejerske, udvikler man sig selv på en helt unik måde.”

Hvad er det mest udfordrende ved dit job?
”At nå det hele på en dag. Der er rigtig mange ting, jeg gerne vil gøre for hver patient, og jeg føler ikke altid, jeg kan nå det hele. Så indimellem kan jeg føle mig lidt utilstrækkelig, og det kan være hårdt.”    

Hvad kan holde dig vågen om natten?
”Hvis der er noget, jeg føler, jeg kunne eller burde have gjort bedre. Så kan jeg ligge og spekulere over, hvordan jeg kunne have gjort det anderledes. Der er dårlige og gode dage. Der er de dage, hvor jeg ikke kan slippe mit arbejde, når jeg kommer hjem, og de dage, hvor jeg har lært mig selv at slippe det.”

Hvad er du mest stolt af i din karriere?
”Jeg er meget stolt af den måde, jeg har udviklet mig på både som sygeplejerske og som person. Jeg er vokset meget med opgaverne, men er også på et eller andet plan blevet et andet menneske. Jeg har lært meget om mig selv.”

Hvis du kunne ændre en ting i sundhedsvæsenet, hvad skulle det så være?
”Jeg ville kigge på normeringerne rundt om på sygehusene. Tage politikerne med ud og vise, at det betyder noget, hvor meget pleje et menneske har brug for. Nogle patienter har brug for mere pleje og støtte end andre, og det ville jeg indrette normeringerne efter.”

Hvor ser du dig selv om fem år?
”Der er jeg stadig på medicinsk afdeling i Hobro.”  

Hvordan tror du, at sygeplejen vil udvikle sig de næste 10 år?
”Der er det, jeg tror, vil ske, og det jeg håber, vil ske. Jeg håber, at man generelt i sundhedsvæsenet ikke kun tror, det kun handler om effektiviseringer, men også om at være nærværende i mødet med patienten. Men jeg tror, effektiviseringerne fortsætter, og at man kommer til at skære ned de forkerte steder.” 


Maria Schiønning Olsen er 27 år og arbejder på medicinsk afdeling med subspeciale i kardiologi på Hobro Sygehus.