Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt! Når grænsen er nået

2 pct.-produktivitetskravet er i sygeplejerske Line Axelsens øjne et krav, der handler om urealistiske effektiviseringer. Det gør hende sur og ked af det – på Danmarks vegne.

Sygeplejersken 2017 nr. 11, s. 16

Af:

Diana Mammen, journalist

2017-11-hoert-line-axelsen
Som sygeplejerske vil man sine patienter det bedste. Men Line Axelsen føler sig til tider fanget i et system, hvor produktivitetskravet gør, at det ikke er muligt.
Foto: Mikkel Berg Pedersen
Det fik Line Axelsen til tasterne, da en række folketingspolitikere stemte om at fastholde det omdiskuterede produktivitetskrav. Med et håb om at kunne råbe dem op skrev hun et blogindlæg til Avisen.dk. Her giver hun frit løb for sine holdninger om kravet og de mange politikeres valg om at fastholde det. 

”Hvad bilder I jer egentlig ind? Man skulle tro, at I aldrig har haft kontakt til sundhedsvæsenet – eller kender nogen, der har. I hvert fald ikke det offentlige sundhedsvæsen.”

Hun undskylder sin hårde tone, men på vegne af Danmark er Line Axelsen sur og ked af det. For kravet har konsekvenser. Line Axelsen understreger i sit indlæg, at sygeplejerskerne er dygtige til deres arbejde, men kravet medfører, at fagligheden ikke længere er nok. Netop fagligheden slår Line Axelsen et slag for.

”Hvad med bare at stoppe det og se, hvad der så sker? Vi er en del sundhedsfagligt uddannet personale, der godt ved, hvordan et sundhedsvæsen skal drives – hvad med at lytte til os?”

Et urimeligt krav

Siden maj måned, hvor Line Axelsens blogindlæg blev bragt, fortæller hun, at det har fået positiv respons. Dog ikke fra Christiansborg. Og selvom Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen for nylig udtalte, at produktivitetskravet skal afskaffes, så runger det hult i Line Axelsens ører.

”Hun har været fremme og sige det før, og da der ikke er kommet et nyt udspil, er jeg lidt skeptisk. Men det er dejligt, at det bliver bragt på banen igen. Om kravet så bliver afskaffet, ved jeg ikke helt, om jeg tør tro på,” siger Line Axelsen, som til trods for Socialdemokratiets udtalelse ikke føler, at der bliver lyttet.

”Der er kommet mange fagfolk på banen, som har kritiseret kravet. Og selvom mange professionelle siger, at det er urimeligt, så vægter det bare ikke særlig meget,” fortæller Line Axelsen, som ikke ved, hvad der skal til, før sygeplejersker og andres opråb bliver taget alvorligt.

Hun er stor modstander af produktivitetskravet og det konstante pres, det medfører. Derfor skrev hun indlægget, og hendes bøn er i dag den samme.

”Så gør os nu den tjeneste at droppe 2 pct.-produktivitetskravet. Lad os passe vores job indenfor de rammer, der er nødvendige. Det, tror jeg, samtlige danskere vil sætte pris på – særligt de pårørende, som har mistet en, de elsker, pga. jeres efterhånden urealistiske effektiviseringer,” slutter Line Axelsen sit indlæg.

I dag håber hun stadig, at kravet vil blive lagt i graven.