Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fokus på brandskadede børns forældre

Sygeplejersken 2017 nr. 3, s. 18

Af:

Lina S.D. Lernevall, cand.cur.

Som cand.cur. i 2015 fik jeg tilbud fra Det Nationale Center for Brandskader i Bergen om en stilling. I 2016 arbejdede jeg derefter 10 måneder på en intensivafdeling med fem patientværelser og maks. kapacitet til otte patienter. De største og værste brandskader flyves til Bergen fra hele Norge. Efter de 10 måneder kom jeg over på plastisk-karkirurgisk sengeafdeling, hvor patienterne kommer, når de ikke længere er intensive, men er i gang med rehabilitering.

Jeg har behandlet patienter med brandskader forårsaget af ild og eksplosion samt skoldningsskader forårsaget af kaffe, te, vand, friture og olie. Jeg har behandlet patienter med op til 80 pct. af kroppens areal brændt og været en del af det store rehabiliteringsforløb, som patienterne gennemgår. Jeg har selv gennemgået hele følelsesregisteret, kæmpet sammen med kollegaer og patienter, oplevet mors pga. skaden og nogle sygeforløb, som har været særligt voldsomme. Det var noget helt særligt at arbejde sammen i et stort multidisciplinært team, hvor alle gør deres yderste for at få det til at lykkes.

Jeg blev undervejs særligt involveret i pleje og behandling af brandskadede børn og deres forældre; en interesse, som voksede. På Det Nationale Center for Brandskader i Bergen indlægges der årligt ca. 40 børn med brandskader (1/3 af de patienter, som indlægges). Årsagen kan være skoldingsskader med varm kaffe/te/kogende vand/mælk/andet, kontaktskader på hænderne fra bål eller varme pejse m.m.

Forældrene er ofte chokerede og har ofte skyldfølelse. Op imod hver anden forælder til brandskadede børn viser symptomer på posttraumatisk stress-syndrom, 1-4 uger efter skaden er sket. Men ingen studier har undersøgt, hvad de har brug for, og om en målrettet intervention vil hjælpe dem positivt.

Men nu har jeg modtaget et stipendiat til finansiering af min ph.d.-afhandling om forældres oplevelser af forbrændinger, som rammer deres børn, og hvordan man støtter dem, når deres barn er indlagt på brandsårsafdelingen.

Lina S.D. Lernevall er ph.d.-studerende, bosat i Bergen, Norge.