Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Børnerådet efterlyser specialuddannelse i børnesygepleje

Børnerådet opfordrer i en ny undersøgelse til, at Danmark kommer på omdrejningshøjde med Norge og Sverige og får en specialuddannelse i børnesygepleje på masterniveau.

Sygeplejersken 2017 nr. 8, s. 8

Af:

Marianne Bom, journalist

conni-andersen

Personalets tilgang til børnene er afgørende for, om børn får en god oplevelse på hospitalet. Det viser en ny undersøgelse fra Børnerådet om børns oplevelser i det somatiske system.

”Børn skal i langt højere grad prioriteres som patientgruppe med de særlige behov, de har, fra de er spædbørn, til de er store teenagere. Det kræver en helt særlig faglighed, og derfor mener jeg, der bør oprettes en specialuddannelse for børnesygeplejersker, ligesom vi har det med f.eks. anæstesisygeplejersker,” siger Børnerådets formand Per Larsen. 

Dansk Sygeplejeråd og formanden for ”Fagligt Selskab for Sygeplejersker, der arbejder med børn og unge”, hilser Børnerådets forslag velkommen.

”Vi har efterlyst en specialuddannelse de seneste 10 år, fordi vores speciale er meget bredt og i virkeligheden rummer samtlige specialer. Det er alderen, ikke sygdommen, der er styrende for, at patienterne indlægges hos os,” siger formand Conni Andersen, som er klinisk sygeplejespecialist på Børne og Ungeafdelingen på Herlev Hospital.

Næstformand i Dansk Sygepleråd Dorte Steenberg siger:

”Vi kan ikke blive ved med på dette område, som handler om de mindste i samfundet, at sakke bagud i forhold til det uddannelsesniveau, man tilbyder i udlandet.” 

Der er mange særlige forhold, der gør sig gældende for børn og unge. 

”Børn reagerer anderledes på sygdom og medicin, og børnesygeplejersker har brug for specialiseret viden inden for psykologi, pædagogik, anatomi, fysiologi og medicinsk behandling. Samtidig skal de kunne kommunikere med børn i alle aldre og deres voksne ledsagere,” siger Conni Andersen.

Behovet for en specialuddannelse er ifølge Conni Andersen skærpet af, at:

  • børne-unge-afdelingerne i de seneste år er udvidet til at tage sig af alle op til 18 år
  • 60-70 pct. af alle børn sendes hjem efter undersøgelse i børne-unge-modtagelser, hvor et højt pædiatrisk kompetenceniveau er vigtigt for at foretage hurtig og korrekt vurdering
  • kun en lille del af de studerende kommer på en pædiatrisk afdeling som led i grunduddannelsen.

Børnerådet foreslår specialuddannelsen efter at have undersøgt børn og unges oplevelse af at være indlagt på hospital i et kvalitativt og et kvantitativt studie. Udgivelsen hedder ”Jeg er ikke min sygdom – børn og unge fortæller om deres møde med det somatiske system” og findes på www.boerneraadet.dk.

Læs mere om undersøgelsen i artiklen: Barnet har også en mening - om sig selv