Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 minutter med ... Louise Bay

”Det er uhyggeligt, at så mange børn venter meget længe på at kunne blive indlagt her hos os. Mange af børnene har ikke været i skole i et halvt eller et helt år, og jeg taler ikke om børn, der pjækker, men som har det rigtig, rigtig svært."

Sygeplejersken 2018 nr. 3, s. 7

Af:

Michael Holbek, journalist

spl3-2018_femminutter_louise-bay
Louise Bay, 41 år, arbejdssted: Psykiatrisk specialsygeplejerske på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Glostrup.
Hvorfor valgte du at blive sygeplejerske?

"Som ung i hjemmeplejen mødte jeg en sygeplejerske, som anbefalede mig at gå den vej. Senere mødte jeg privat en anden sygeplejerske, som satte gang i de samme tanker."

Hvad var dit første job?

"På et åbent voksenpsykiatrisk afsnit på Bispebjerg Hospital."

Hvorfor valgte du at specialisere dig inden for psykiatriområdet?

"I den sidste praktik på uddannelsen var jeg i voksenpsykiatrien og havde en virkelig spændende vejleder. Hun var meget ordentlig, havde respekt for patienterne og en meget positiv tilgang til opgaverne. Hun var meget inspirerende og god til at tage mig med i det. Det var afgørende."

Hvem har du lært mest af i din karriere?

"Vi er meget tværfaglige i børne- og ungepsykiatrien, og jeg lærer meget af de andre faggrupper, fordi de giver forskellige nuancer i forhold til min egen faglighed."

Hvad kendetegner en god sygeplejerske?

"I psykiatrien gælder især, at man har tid og følger op på aftaler. At man har en stor rummelighed, fordi man møder mange både børn og forældre, som kræver forskellig tilgang. Og at man sætter sig selv i spil. F.eks. går jeg meget op i hele tiden at arbejde med håb og muligheder."

Hvilket råd vil du give en nyuddannet?

"Kast dig ud i tingene, for det lærer du rigtig meget af. Og vær ydmyg over for ældre kolleger, patienter og pårørendes viden og erfaringer."

Hvad er det mest tilfredsstillende ved dit job?

"At jeg kan gøre en forskel for langt de fleste af de børn og familier, jeg møder. Jeg oplever, at en del af dem er blevet misforstået eller hjulpet på en måde, de ikke havde gavn af. Jeg har mulighed for at gøre det anderledes, og jeg ser rigtig mange børn og familier komme i trivsel igen."

Hvad er det mest udfordrende ved dit job?

"Det er uhyggeligt, at så mange børn venter meget længe på at kunne blive indlagt her hos os. Mange af børnene har ikke været i skole i et halvt eller et helt år, og jeg taler ikke om børn, der pjækker, men som har det rigtig, rigtig svært. Mange forældre, som har knoklet og kæmpet rigtig længe for at gøre det bedst mulige for deres børn. Det kan også være svært at sende børnene ud herfra, for det er ikke altid, der er støtte klar til dem, som matcher det, vi synes, der er behov for."

Hvad kan holde dig vågen om natten?

"Det kan de rigtig svære forløb, hvor vi som team ikke rigtig kan mødes i fælles forståelse med forældrene for både de vanskeligheder, barnet har, og de tiltag, der skal til for at hjælpe barnet."

Hvad er du mest stolt af i din karriere?

"At jeg er god til at tage udfordringer op. Og jeg er stolt af, at vi arbejder tæt sammen tværfagligt på afdelingen, så vi i fællesskab får skabt mange gode situationer for børnene."

Hvis du kunne ændre en ting i sundhedsvæsenet, hvad skulle det så være?

"Forholdet mellem kommuner og regioner, som fylder meget for os, giver store problemer. Vi arbejder hele tiden ud fra forskellige systemer og forskellige pengekasser, og der er vedvarende behov for, at de to sektorer hænger bedre sammen, så vi ikke taber børnene."

Hvor ser du dig selv om fem år?

"Jeg håber, jeg er i noget, der ligner det, jeg er i nu."

Hvordan tror du, at sygeplejen vil udvikle sig de næste 10 år?

"Jeg er glad for det fokus, der er kommet på at arbejde tæt sammen med forældre, og det vil blive endnu mere aktuelt fremover. F.eks. bliver behandlingen af børnene mere effektiv og kraftfuld, når vi har forældrene medindlagt. For så ser de, hvordan vi går til børnene, og oplever vores pædagogiske metoder, frem for bare at høre om dem til en samtale på et kontor."