Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2018 nr. 3

Læs online Download
0318_forside - magasinforsiden

Arbejdsmiljø

Vold og trusler i fixehuset

Arbejdsmiljø. Ansatte, der bliver slået. Truet på livet. Spyttet i ansigtet. Arbejdsmiljøet på Nordens største fixerum, H17 i København, er hårdt. Flere sygeplejersker er som en konsekvens stoppet. Særligt rum indrettet til rygning af heroin og kokain får voldsom kritik. H17’s ledelse er enig i, at det har været en svær start.

Rygerum fungerer i Hamborg

Konsekvens. Der er mange forskellige måder at tackle problemerne med stofindtagelsesrum på. I Hamborg har man grebet det anderledes an end i København.

Når sygehuset bliver farligt

Holbæk Sygehus/Nødsygepleje. Alarmerende rødt. Sådan har det interne ”trafiklys” på Medicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus set ud i over et år. Farven fortæller, at personalet kun kan nå det allermest nødvendige. ”En ledelsesmæssig falliterklæring” kalder næstformand i DSR, Dorte Steenberg, situationen

For få hænder

Holbæk Sygehus/Underbemanding. Der er for mange patienter og for få sygeplejersker på de medicinske afdelinger på akutsygehusene i Region Sjælland, viser notat.

Fik nok

Holbæk Sygehus/Nødsygepleje. Anja Pedersen var så presset, at hun til sidst ikke hørte efter, hvad patienterne sagde.

Ikke tid til kernepleje

Holbæk Sygehus/Nødsygepleje. Marie Møllenborg var en af de syv sygeplejersker, der forlod medicinsk afdeling på Holbæk Sygehus i februar.

"Forskruet system gør de ansatte syge"

Hospitalet. Dramatiker Christian Lollike har kastet sig over sundhedsvæsenet, fordi han længe har lyttet til historier om umenneskelige forhold, arbejdspres og opsigelser.

I HVERT NUMMER

5 minutter med ... Louise Bay

”Det er uhyggeligt, at så mange børn venter meget længe på at kunne blive indlagt her hos os. Mange af børnene har ikke været i skole i et halvt eller et helt år, og jeg taler ikke om børn, der pjækker, men som har det rigtig, rigtig svært."

Skiftedag: "Jeg har armene opppe"

Efter 13 ½ år i samme stilling slog Birgitte Wingum Topp til, da hun fik øje på et job med mulighed for at dyrke og udvikle patientsamtalen til gavn for mennesker med kroniske sygdomme. Projektansættelsen i Aktiv Patientstøtte er tidsbegrænset, men det skræmte ikke.

Hørt: Sundhedsvæsenets skydeskiver

Sygeplejersker skal ofte stå på mål for klager fra patienters pårørende. Det siger sygeplejerske Pia Buch, som oplever, at klagerne skaber frustrationer hos personalet og tager plejetid fra patienterne.

Tema: Arbejdspres

Nyuddannede bliver syge af at gå på arbejde

ARBEJDSPRES. Hver syvende nyuddannede sygeplejerske har været sygemeldt som følge af det psykiske arbejdsmiljø, viser en ny analyse. Her fortæller tre af dem om hjertebanken, gråd og sygdom pga. manglende introduktion, for meget ansvar og for højt arbejdspres. ”Man driver rovdrift på medarbejderne,” siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg.

Det her kan jeg ikke holde til

Lone havde kun været færdiguddannet ni måneder, da sovende hænder, hjertebanken og et konstant adrenalinsus betød, at hun blev sygemeldt.

"Der var ikke tid til introduktion"

Et konstant højt arbejdspres på en underbemandet afdeling, resulterede i en sygemelding for Louise, som i dag sørger for at prioritere sig selv.

Min krop sagde: "Det her gør du bare ikke"

Efter et halvt år som nyuddannet var Heidi blandt de mest erfarne på sin afdeling. Samtidig var der så stor mangel på sygeplejersker, at planlagte vagter var en saga blot. Til sidst sagde hendes krop fra.

Ledende psykolog: Se stress som en UTH

Ansvaret for en stress-sygemelding placeres ofte hos den enkelte sygeplejerske. Eller forklares som praksischok. Ledende psykolog, Pia Ryom, opfordrer til, at stress betragtes som en utilsigtet hændelse. Ellers lærer ingen noget. Og arbejdsmiljøet producerer blot nye stressramte.

Forebyg stress

Gode råd til, hvad du og dine kollegaer kan gøre for at forebygge og bekæmpe stress og udbrændthed.

Debat

Opgaveflytning

Brug for flere sygeplejersker i almen praksis

Opgaveflytning. Det nære sundhedsvæsen står over for stor vækst og udvikling i de næste 10 år. Men der bliver brug for uddannelse af flere sygeplejersker som kan arbejde selvstændigt med nye opgaver i almen praksis, siger formanden for Praktiserende Lægers Organisation.

"Vi har chefer, der giver os frirum"

Opgaveflytning. En lægepraksis i Køge udfordrer de gængse grænser for, hvilke opgaver sygeplejersker kan løse. De to sygeplejersker varetager i dag et væld af selvstændige konsultationer, operationer og undersøgelser.

Anmeldelser

Boganmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes "Jeg ville have sagt det, hvis ... ", "Kirsten, hvis ikke du gør det ... ", "Faglig ledelse i offentlige organisationer - mellem kerneopgave og styring" samt "Dødevaskeren".