Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Pia Mols, leder for 70: "Det er ikke menneskeligt muligt at være nærværende"

Ledelse. Kan man være nærværende leder for 70 fastansatte i et plejecenter? Nej, det kan jeg ikke, har Pia Mols erkendt. Derfor er hun glad for, at Lyngby-Taarbæk Kommune nu ansætter flere ledere. Så vil hun bedre kunne understøtte medarbejderne i at møde de krav, som udviklingen i det nære sundhedsvæsen stiller.

Sygeplejersken 2018 nr. 8, s. 49

Af:

Marianne Bom, journalist,

Nikolai Linares, fotograf

2018-8-ledelse_pia-mols

De ældre skal have det godt. Det er der en stærk politisk intention om i Lyngby-Taarbæk Kommune nord for København. Derfor skal man som leder i kommunens plejecentre hvert år realisere mange nye initiativer til gavn for borgere og pårørende. Samtidig skal den almindelige drift selvfølgelig køre stabilt videre.

"Vi har mange indsatser på et år inden for hygiejne, patientsikkerhed, ernæring og personcentreret omsorg. Det er store emner, som skal ud at leve i organisationen hos samtlige ansatte på plejecentret," fortæller Pia Mols, der er sygeplejerske og assisterende områdeleder på Plejecenter Baunehøj i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Hun er glad for at arbejde i en fagligt ambitiøs kommune, der også har relativt gode personalenormeringer. Mens disse linjer skrives, er hun direkte leder for 70 ansatte, som tager sig af 63 beboere. Men snart er hun leder for ca. det halve antal, for kommunen har – efter en analyse af ældreområdet og rådgivning fra et konsulenthus – valgt at ansætte flere ledere. Det betyder, at områdelederen for Baunehøj Plejecenter fremover skal koncentrere sig om ét og ikke to plejecentre, og i laget under vil der være tre assisterende områdeledere i stedet for to med direkte ledelsesansvar for personalet.

Da Pia Mols begyndte i jobbet for to år siden, havde lederne i plejecentret allerede sendt et nødråb om, at det var svært at være nærværende for så mange medarbejdere. Men Pia Mols tænkte, at det nok gik takket være et fint samarbejde i ledergruppen og med god praktisk støtte til at lægge vagtplaner.

Tid nok tre måneder om året

I dag har hun erkendt, at det "ikke er menneskeligt muligt" at være nærværende for 70 – i hvert fald ikke hele året.

"I ferieperioder, hvor jeg selv har indflydelse på min kalender, oplever jeg at have tid nok til nærvær, dvs. at have en kontakt, der kræver mere end at gå forbi og være synlig. Det er sværere, når vi skal starte eller slutte en sæson – eller som nu ansætte nye ledere. Det er nok omkring tre måneder om året, jeg oplever at have tid nok," siger Pia Mols.

Pia Mols glæder sig "usigeligt meget" til, at ledergruppen bliver udvidet, så hun "kun" har personaleansvar for ca. 35.

"Jeg tror, at gevinsterne er mange. Jeg glæder mig til bedre at kunne understøtte mine medarbejdere i at møde de krav, som udviklingen i det nære sundhedsvæsen stiller. Vi får også mulighed for at styrke dialogen med beboerne og de pårørende. Vi får større kvalitet i arbejdet og en endnu bedre arbejdsplads."