Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2018 nr. 8

Læs online Download
0818_forside - magasinforsiden

I HVERT NUMMER

Tendentiøst: Teknologibidrag

Sygeplejerskerne kan vinke endeligt farvel til det forhadte produktivitetskrav. Det er afskaffet i den nye økonomiaftale og i stedet afløst af et nyt begreb: Teknologibidraget. Men er det i virkeligheden det samme – bare i nye klæder?

Ledelse

Ledende sygeplejersker mangler tid til de ansatte

Ledelse. Hvor mange kan man være chef for og stadig være en synlig, tilgængelig og god leder? Det kan ikke sættes på en formel, siger forsker i ledelse. Men fakta er, at næsten 7 ud af 10 sygeplejersker, der er ledere i regioner og kommuner, har passeret den grænse på 20 medarbejdere, hvorefter det ifølge forskning ”bliver sværere at optræde som reel personaleleder”. Og halvdelen har ikke tid nok til medarbejderne.

Pia Mols, leder for 70: "Det er ikke menneskeligt muligt at være nærværende"

Ledelse. Kan man være nærværende leder for 70 fastansatte i et plejecenter? Nej, det kan jeg ikke, har Pia Mols erkendt. Derfor er hun glad for, at Lyngby-Taarbæk Kommune nu ansætter flere ledere. Så vil hun bedre kunne understøtte medarbejderne i at møde de krav, som udviklingen i det nære sundhedsvæsen stiller.

Lisbet Prenter leder 85: "Vi har løst det meget godt"

Ledelse. Kan man være direkte leder for 85 medarbejdere i et højt specialiseret afsnit for stråleterapi på Rigshospitalet? Ja, det kan Lisbet Prenter godt. Men det lader sig kun gøre, fordi mange opgaver er uddelegerede.

Tema: Påbud på påbud

16 timers vagter er stadig normalt

PÅBUD. Fælles Akut Modtagelse på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa fik sidste år i december to påbud fra Arbejdstilsynet. I dag kæmper afdelingen stadig med at nedbringe arbejdspresset.

Et kærkomment påbud

På medicinsk afdeling på Sygehus Sønderjylland, Aabenraa, er sygeplejerskerne glade for de to påbud, de fik fra Arbejdstilsynet i december sidste år. En opnormering på to stillinger samt struktur på arbejdet har givet ro og arbejdsglæde.

Hospitaler gambler med sygeplejerskers helbred

Det står skidt til med sygeplejerskernes arbejdsforhold på en lang række hospitaler landet over. Arbejdstilsynet har det seneste halvandet år givet 56 påbud og strakspåbud til hospitalsafdelinger for dårligt psykisk arbejdsmiljø. De ansatte risikerer at udvikle angst, depression og hjerte-kar-sygdomme.

Vi spurgte politikerne: Er det rimeligt?

Sygeplejersken har konfronteret fire politikere med Arbejdstilsynets påbud og strakspåbud til hospitalsafdelinger for dårligt psykisk arbejdsmiljø og spurgt: Er det rimeligt, at sygeplejersker presses så meget, at de bliver syge af at gå på arbejde? Og hvad gør du ved det?

Debat

Hørt: Ikke mere pynt på lagkagen

Sygeplejersker må jævnligt gå på kompromis med deres fundamentale faglighed på grund af tidspres. Det oplever sygeplejerske Helle Bang Jensby, der er leder for 21 medarbejdere.

Socialsygeplejersker kan afhjælpe ulighed

120.000. Så mange danskere anses for at være socialt udsatte, og de har brug for særlig hjælp i mødet med sundhedsvæsenet. Her er socialsygeplejersker et middel mod at nedbringe den ulighed, de udsatte ellers ofte oplever. Ellen Trane Nørby (V) opfordrer til, at funktionen burde bredes ud i hele landet.

Anmeldelser

Boganmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Vi talte ikke om det, men vi vidste det", "Med hjerne og hjerte", "Sårbar" og "Studievitaliserende samtaler".

Sygeplejestuderende

Praktiksteder tolererer ikke sygefravær

Fejlfortolkning. Studerende bliver bedt om at kompensere for sygefravær med fridage, når de er i praktik. Uretfærdigt, stressende og frustrerende, siger de studerende. Og det er heller ikke i orden, siger både Dansk Sygeplejeråd og uddannelseschef på Professionsskolen Absalon.

Stress

Stressen åbnede nye døre

Selvværd. Da Christina Seidelin gik ned med stress, stod hun tilbage med et selvværd, der var helt i bund, og tvivlede på, om hun overhovedet ville være sygeplejerske. Med hårdt arbejde og hjælp fra udstrakte hænder fandt hun dog vej tilbage til faget – og til en arbejdsglæde, der er større end nogensinde før.

Sygepleje