Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2019 nr. 11

Læs online Download
1119_forside - magasinforsiden

I HVERT NUMMER

5 minutter med: Karina Kvist

En som taler patienternes sag, lytter til dem og deres behov, og en som tør gå ind i de udfordringer, som de nu oplever. Og en der kan prioritere.

Leder: Nu er det nu!

Folketingets åbning den første tirsdag i oktober markerer starten på en ny tid, hvor der skal vises politisk vilje og handling.

Tema: Nattevagter

Fik 790.680 kr. i erstatning. Brystkræft var en arbejdsskade

Sygeplejerske fik medhold i at have fået brystkræft som følge af natarbejde. Først fik hun dog afslag på sin arbejdsskadesag, fordi hun kun kunne dokumentere 18 års natarbejde mod de 20-25 år, som Arbejdsmarkedets Erhvervssikring kræver. Men så vidnede gamle kollegaer.

Nattens dronning

Blandt kollegaer blev sygeplejerske Pia Gravang kaldt Nattens Dronning, fordi hun næsten kun havde nattevagter. Som 52-årig døde hun af brystkræft som følge af de mange nattevagter over en lang årrække. Alligevel var hun ikke bitter, fortæller hendes mand, René Gravang.

Minimér og tilrettelæg

Øget risiko for brystkræft er en af de mere alvorlige konsekvenser, sygeplejersker og andre natarbejdere er særligt udsat for. Sygeplejersker skal dog ikke frygte nattevagter, siger både forskere og Dansk Sygeplejeråd. Men man skal sørge for at minimere dem og tilrettelægge dem bedst muligt.

"Det er blevet OK at sige sssshhh"

Dæmpet lys, så få arbejdsopgaver som muligt og mulighed for at hvile benene. Det er nogle af de tiltag, som intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital har indført. Det har gjort nattevagterne mere tålelige. Sygeplejersken tog med på nattevagt.

Det gør natten ved dig

Søvn er både uundgåelig og livsnødvendig. Og får man for lidt søvn, kan man opleve ubehagelige symptomer og i værste fald blive syg. Søvnforsker Poul Jennum forklarer, hvorfor søvnen er så livsnødvendig

Pårørende

De vanskelige har det vanskeligt

Pårørende er ikke besværlige, men pressede og utrygge. Det er budskabet fra to sygeplejersker, der har forsket i forholdet mellem sundhedspersonale og pårørende.

Et vedhæng til patienten

Sundhedsvæsnet er patientrettet, så de pårørende er et vedhæng til patienten. Derfor får de en perifer rolle, og det er ikke optimalt, siger forskningssygeplejerske, der har undersøgt de pårørendes oplevelse af inddragelsen.

Aktuelt

Sygeplejersker i fængsler efterlyser bedre rammer

Der er behov for en ledelsesmæssig indsats, der gør det muligt at udøve ordentlig sygepleje i landets fængsler. Det mener Dansk Sygeplejeråd på baggrund af et påbud til Jyderup Fængsel fra Styrelsen for Patientssikkerhed.

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Klinisk beslutningstagen", "Sundhedsteknologi" og "Er der evidens for evidens?"

Stress med hjem

Børn rammes også af mors stress

Overbelastede sygeplejersker kan på grund af deres omsorgsfunktion have et særligt behov for at få ugens begivenheder vendt med andre voksne, så de ikke tager belastninger på arbejdet med hjem til børnene, siger psykolog Lisbeth Lenchler-Hübertz.

Alenemor var i kamp for overlevelse

Da Anne Marie Holst Sommer blev sygemeldt med stress i to år, kom hendes datter til at drage lidt rigeligt omsorg for sin mor. Og hendes søn udviklede en frygtsomhed, som kunne være en direkte afsmitning af hendes sindstilstand.

Debat

KOL

Affaldshåndtering

Christina vil have styr på skraldet i Skejby

Indtil for nylig har det været så som så med sorteringen af affald på Aarhus Universitetshospital, men det har en miljøbevidst sygeplejerske besluttet sig for at lave om på. I Psykiatrien AUH i Skejby har Christina Hjarsbæk Edward nemlig taget skeen i den anden hånd og sat affaldssorteringen i system – med én gul post-it ad gangen.