Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fuldt fortjent: Den bedste start

Alice Toft Mikkelsen har dedikeret et langt arbejdsliv til graviditet og fødsel – og hun brænder for at give livets mirakel optimale betingelser.

Sygeplejersken 2019 nr. 2, s. 55

Af:

Helle Lindberg, journalist

Alice Toft Mikkelsen
At være ansat samme sted i så mange år er vel efterhånden lidt ualmindeligt, men jeg synes, jeg er bevis på, at man ikke behøver visne af den grund,” siger Alice Toft Mikkelsen
Foto: Steen Don
”Der er noget helt særligt ved livets tilblivelse, som jeg finder dybt fascinerende. Jeg troede faktisk en overgang, at jeg skulle være jordemoder, men sådan endte det ikke med at blive,” siger Alice Toft Mikkelsen.

Godt det samme, fristes man til at sige. I stedet er det nemlig blevet til en foreløbig 40 år lang og dedikeret ansættelse som sygeplejerske hos Region Midtjylland, og selvom jordemoder ikke lå i kortene, er det alligevel graviditet og fødsel, som har været omdrejningspunkt for Alice Toft Mikkelsens arbejdsliv. Først på gynækologisk sengeafdeling, så fødegangen, dernæst Kvindeambulatoriet og nu Fertilitetsklinikken i Skive, hvor hun siden 2000 har hjulpet barnløse par til at blive forældre.

”På papiret er mit CV ikke prangende, men jeg har jo i alle årene bevæget mig rundt på dét, der indtil for nylig hed Kvindeafdelingen, så jeg har prøvet kræfter med en del.  At være ansat samme sted i så mange år er vel efterhånden lidt ualmindeligt, men jeg synes, jeg er bevis på, at man ikke behøver visne af den grund,” siger Alice Toft Mikkelsen.

Plads til udvikling
Tværtimod har hendes specialisering i graviditets- og fødselsområdet holdt den nu 61-årige sygeplejerske til ilden, og i 2006 tog hun en master i klinisk sygepleje på Aarhus Universitet. Hendes faglige hjertebarn er større inddragelse af mænd i fertilitetsbehandlingen.

”Grundlæggende er de fleste jo to om at være forældre, men i mange år var mændene ikke tænkt ind i forløbet, heller ikke når det faktisk er manden, der er patienten, fordi han har nedsat sædkvalitet. Det er vigtigt, at den kommende far føler sig som en ligeværdig partner i sundhedsvæsnet, fordi det kan bidrage til, at parrene får den bedst mulige start på forældreskabet,” siger Alice Toft Mikkelsen.

Derfor har hun sammen med sine kolleger i flere år arbejdet målrettet på at få mændene mere på banen via diverse tiltag, store som små. Hun understreger samtidig, at hendes nuværende arbejdsplads har stor andel i hendes fortsatte begejstring for sit fag.

”Det er et privilegie at være en del af et så dygtigt hold og at arbejde et sted, hvor der er fokus på forskning, udvikling og gode resultater – især i disse tider, hvor vi også mærker sparekniven og førstegangsfødende f.eks. må sendes hjem allerede efter få timer,” siger Alice Toft Mikkelsen. ”Jeg synes jo, vi skylder de børn, der kommer ud af behandlingerne, at der bliver taget bedst mulig hånd om dem fra begyndelsen. Jeg tror, at vi som samfund vil få den indsats tifold igen.”

ikon-fuldt-fortjent

Fuldt fortjent

Her på siden kan du møde en sygeplejerske, som netop har modtaget Dronningens fortjenstmedalje i sølv. Medaljen kan tildeles personer, som har gjort en fortjenstfuld indsats og uafbrudt har været ansat inden for den samme offentlige myndighed i mindst 40 år. Det er arbejdsgiveren for den kvalificerede medarbejder, som kan indstille til medaljen.

Modtagere af Dronningens fortjenstmedalje tilbydes frokost med ledsager i Kvæsthuset efter audiensen på Christiansborg. Henv. receptionen Sankt Annæ Plads 30