Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt: Sundhedsindsatsen er ude af balance

Da Dorthe Hyrup Mahler efter mange år som sygeplejerske fik lejlighed til at opleve sundhedsvæsnet udefra, blev hun for alvor opmærksom på både skæve prioriteringer og manglende hænder.

Sygeplejersken 2019 nr. 2, s. 18

Af:

Helle Lindberg, journalist

Dorthe Hyrup Mahler
Dorthe Hyrup Mahler vil starte en debat om prioriteringer.
Foto: Nils Lund Pedersen
Med 20 års erfaring som sygeplejerske i rygsækken ved Dorthe Hyrup Mahler om nogen, hvor svært det kan være at få hverdagen på afdelingerne til at hænge sammen. Men efter at have stået på den anden side som pårørende til en alvorligt syg stod det enorme pres og ikke mindst den skæve fordeling af midler, som præger sygehussektoren, for alvor klart for hende.

”Udfordringerne er jo ikke fremmede for mig, men det var nok efter min egen mors sidste indlæggelse ud af mange, at jeg sådan rigtigt kom til at reflektere over den store forskel på både ressourcer og prioriteringer på afdelingerne.”

Dorthe Hyrup Mahlers indsigt som både sygeplejerske og pårørende fik hende i december til at skrive et debatindlæg til Fyens Stiftstidende med titlen ”Vores sundhedsvæsen er langtfra i verdensklasse”.

Som mangeårig sygeplejerske på en intensivafdeling er det nemlig hendes klare oplevelse, at der er en markant slagside i forhold til, hvordan både penge, tid og mandskab fordeles i sundhedsvæsnet. Ifølge hende bliver der uden omtanke ofte spenderet uanede ressourcer på uhelbredeligt syge og døende patienter, imens man andre steder i sektoren må løbe stærkt for at nå selv de mest basale opgaver.

”På intensiv bruger vi mange kræfter og hænder på at skubbe døden foran. Som sygeplejerske kan jeg ikke forsvare, at vi blev ved med at kæmpe for at holde dødssyge patienter i live, når en værdig død måske ville være at foretrække. Denne overbehandling står i skærende kontrast til andre afdelinger, hvor patienter ofte må overlades alt for meget til sig selv, fordi der hverken er tid eller mandskab nok.”

Politikerne er blinde
Dorthe Hyrup Mahler revser ikke bare skævvridningen i det danske sygehusvæsen, men i særdeleshed også politikerne, som hun mener er blinde over for problemerne.

”Jeg tror, det ville gavne både dem og os, hvis politikerne kom ud og så virkeligheden med deres egne øjne. Jeg er jo langtfra den eneste, der har råbt op om, at fordelingen og prioriteringen af ressourcer ikke hænger sammen med de mål, som man gerne vil nå. Det er den samme historie, jeg hele tiden hører fra mine kollegaer,” siger Dorthe Hyrup Mahler.

ikon-hoertHun forklarer, at hendes hensigt med indlægget var at starte en samtale om, hvordan vi bedst kan tage hånd om problemerne. At kræfterne, tiden og pengene i sygehusvæsnet bruges rigtigt, bør nemlig være et fælles anliggende, mener hun.

”Det er mit håb, at ikke kun politikere og sundhedspersonale, men også pårørende og helt almindelige mennesker vil reflektere lidt over, hvad det er for et sundhedsvæsen, vi rent faktisk gerne vil have – ikke bare nu, men også i fremtiden. Det er noget, der i dén grad berører os alle,” siger Dorthe Hyrup Mahler.