Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Professor Linda Aiken: "Det er tid til at handle på den viden, vi har"

ICN. Færre patienter pr. sygeplejerske giver både færre dødsfald, færre genindlæggelser og kortere indlæggelser. Og så er det godt for både patienttilfredsheden og sygeplejerskernes arbejdsglæde. Det viser ny opsamling på de undersøgelser, der er lavet på området.

Sygeplejersken 2019 nr. 9, s. 41

Af:

Mai Brandi Ludvigsen, journalist

Linda Aiken
Linda Aiken
20 års studier, og en lang række interventioner verden over, viser efterhånden overbevisende resultater: Den rette sygeplejerske-patient ratio har afgørende betydning for patienternes helbred og forløb. Der er blandt andet mindre risiko for genindlæggelser, fald og tryksår og i sidste ende mindre risiko for at dø, hvis sygeplejersker har færre patienter.

”Alle de her interventioner har virket. Det er tid til, at vi går fra at lave flere studier til at handle på den viden, vi har.”

Sådan lød det fra Linda Aiken, professor ved University of Pennsylvania i USA, da hun talte på ICN-kongressen sidst i juni.

Dødeligheden falder for hver patient mindre

Den nyeste viden stammer blandt andet fra Queensland i Australien, hvor man i 2016 indførte sygeplejerske-patient-ratios på 27 offentlige hospitaler. Det betyder, at der i gennemsnit skal være en sygeplejerske for hver fire medicinske/kirurgiske patienter om dagen, og en sygeplejerske til syv patienter om natten.

Udgangspunktet for hospitalerne var meget forskelligt, men i gennemsnit fik hver sygeplejerske en til to patienter mindre i dagtimerne og en til tre patienter mindre om natten.

Det er der nu blevet evalueret på, og resultaterne blev på ICN fremlagt af Linda Aikens kollega på University of Pennsylvania, Matthew McHugh:

”Vi fandt, at en reduktion af arbejdsmængden med en patient pr. sygeplejerske betød 9 pct. lavere risiko for dødsfald, 6 pct. mindre risiko for genindlæggelser, 3 pct. kortere indlæggelser og 7 pct. færre udbrændte medarbejdere.” 

Bedre normeringer giver mere arbejdsglæde

Hvad, der er den rette ratio, er dog ikke lige til at sige. Det afhænger af lokale forhold. Og i Linda Aikens øjne er det mest interessante ikke at sammenligne med normeringerne i andre lande, men at kigge på sit eget land. Undersøgelserne har nemlig afsløret, at der i det samme land kan være endog meget store forskelle.

Uanset udgangspunktet er facit på de undersøgelser, der er lavet, at det sparer både liv og penge, når sygeplejerske-patient-ratioen forbedres. En lavere arbejdsmængde giver også større arbejdsglæde, færre udbrændte sygeplejersker og færre der får lyst til at forlade faget. Derfor er det en kortsigtet løsning, når det er hos personalet, man vælger at spare, lød det fra Linda Aiken:

”Personale er en stor post, og det er altid der man kigger, når der skal spares. Men det koster andre steder.”

Indflydelse, lederskab og mangel på sygeplejersker

Vores udfordringer er ...