Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2019 nr. 9

Læs online Download
0919_forside - magasinforsiden

I HVERT NUMMER

5 minutter med: Bettina Stettin

”Da jeg var færdig med min kandidat i sygepleje, fik jeg en stilling som klinisk specialist på hudafdelingen på OUH. Her fik jeg mulighed for at anvende mine nyerhvervede kompetencer og samtidig stadig være i praksis.

Hørt: Stress stækkede Carolines drøm

Jeg blev kastet ud i mit første job uden introduktion. Det gjorde mig usikker og nervøs, og til sidst kunne jeg slet ikke sove, fortæller Caroline Grøn, der i dag er hjemmesygeplejerske i Aalborg.

Aktuelt

Lønsystem drev sygeplejersker til Norge

Et lønsystem, der skulle sikre fair løn på AUH, har resulteret i, at erfarne sygeplejersker tjener mindre end nyuddannede. To sygeplejersker sagde op, og har nu fået højere løn.

Tema: Alternativ behandling

Her lytter de til det alternative Danmark

I dag taler patienter og sundhedspersonale sjældent sammen om den alternative behandling, patienterne bruger. Det er problematisk. For alternativ behandling kan nemlig både skade og gavne patienterne. På Vejle Sygehus er sygeplejersker helt med fremme i forsøget på at få de to verdener til at mødes.

Her taler vi også om krystaller, cannabis og kosttilskud

Jeanett Kertevig er som den første danske sygeplejerske i gang med en toårig uddannelse i komplementær behandling. Den skal gøre hende i stand til at tale med kræftpatienter om de mange ikke-godkendte alternative produkter og behandlinger.

Jeg var nødt til at spille på alle heste

Da Rikke fik konstateret en livstruende kræftsygdom fik hun at vide, at hun skulle dø. Derfor takkede hun både ja til operation, stråler og kemoterapi. Men også til metamedicin, healing og mirakler.

Brobyggerne

På InformationsCenter for Alternativ Kræftbehandling i Aarhus har frivillige sygeplejersker i to årtier bygget bro mellem sundhedsvæsenet og alternativ behandling

International sygeplejekongres

Indflydelse, lederskab og mangel på sygeplejersker

ICN. Sygeplejersker skal søge indflydelse, og flere sygeplejersker skal være ledere. Det var nogle af hovedbudskaberne på ICN-kongressen, der blev afholdt i Singapore i juni. Global mangel på sygeplejersker var et andet stort tema på den internationale sygepleje-kongres.

Vores udfordringer er ...

ICN. Et bredt udsnit af verdens sygeplejersker, 5.000 alt i alt, deltog på ICN kongressen i Singapore. Sygeplejersken har talt med ti af dem og spurgt, hvilke udfordringer de oplever for sygeplejersker og sygepleje i deres hjemland.

Omdømme

Bedre end sit rygte

Nykøbing F. Sygehus er blandt de bedste til behandlinger inden for sine kerneområder. Alligevel har sygehuset et skidt ry pga. en række sager. Det skal ændres via en ekstra indsats for at give patienterne en god oplevelse og et systematisk fokus på kompetencer.

Sygehuset giver borgerne tryghed

Beboerne på Lolland og Falster værner om det sidste sygehus i området. Bl.a. ved at skrive læserbreve om gode oplevelser i den lokale avis

Her hilser folk på hinanden

Som at komme hjem. Sådan oplevede sygeplejersken Tilde Lundquist det, da hun for otte år siden begyndte på Intensivafdelingen på Nykøbing F. Sygehus, hvor sammenhold og faglighed går hånd i hånd.

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Døden - en overlevelsesguide", "Når et barn får kræft - en håndbog til forældre med kræftsyge børn" og "Kinderwhore" samt børnebøgerne "Mille skal have medicin", "Viggo får taget blodprøver", "Bibi og Benjamin skal bedøves" og "Amina skal indlægges på børneafdelingen".

Debut

Jeg er blevet robust

Afdelingens sårsygeplejerske, superbruger i Sundhedsplatformen og underviser for studerende. Efter en svær start som ny sygeplejerske har Anja Hansen nu fået mere ansvar og overskud. Og planerne om at læse videre er sat på standby.

Plastaffald

Det kræver ildsjæle at affaldssortere

På Rigshospitalet er den helt store affaldssortering i gang med at blive udrullet. Men enkelte sygeplejersker har allerede taget teten og sat et projekt i gang på deres afdeling.

Arbejdsgange

Nytænkning har fået bugt med urinvejsinfektionerne

Selvom urinvejsinfektioner ofte kan forebygges, er de en hyppig årsag til overbehandling med antibiotika blandt ældre patienter. På Plejecenter Ågården har man imidlertid taget skeen i den anden hånd for at komme problemet til livs og har udviklet en ny arbejdsgang, der har givet mærkbare resultater.

Debat