Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skiftedag: "Det kan nemt gå galt på havet"

Sygeplejersken 2019 nr. 9, s. 75

Af:

Laura Elisabeth Lind, journalist

spl9-19_skiftedag_kent-oestergaard-jensen
Kent Østermark Jensen, 50 år

Nyt job: 1. februar 2018 i Søfartsstyrelsen, hvor han underviser kaptajner og overstyrmænd i sygdomsbehandling og førstehjælp.
Kom fra: Knap et år i Lærings- og Forskningshuset i Sygehus Sønderjylland, hvor han planlagde undervisning. Før det har han bl.a. rundet et asylcenter, intensiv- og neurologisk afdeling og været med Forsvaret på Balkan.

“Der er et virkelig godt arbejdsmiljø i Søfartsstyrelsen. Det skyldes både mine kompetente og motiverende kollegaer, men også søfolkene. De er et specielt folkefærd. De har ofte en lidt rå tone, men de har også en meget homogen måde at kommunikere og være sammen på - selvom de kommer fra et hav af forskellige nationer fra hele verden. Det hænger nok sammen med, at de alle er ude i samme kraftfulde element.

På havet er vinden, vejret og bølgerne deres hverdag – og deres udfordring. Her er de dybt afhængige af hinandens hjælp. Det er ramme alvor, når nogen kommer til skade eller bliver alvorligt syge. Derfor er de topmotiverede for at lære. Det er fantastisk spændende at undervise i sygdomsbehandling og førstehjælp her. Man bliver i godt humør. Og så gør man virkelig en forskel for folk på havet.

Jeg søgte stillingen, fordi jeg simpelthen måtte tilbage til det her arbejdsmiljø. Jeg har været ansat her i 14 år lige før mit seneste job ved Sygehus Sønderjylland. Men jeg savnede både arbejdsmiljøet og den faglige udfordring, som virkelig bliver prioriteret her. Det er fantastisk. Jeg vendte heller ikke tilbage til samme stilling som før, hvor jeg ved siden af undervisningen også arbejdede som sagsbehandler. Mit arbejde er nu projektorienteret, og jeg kommer derfor i dybden med mit arbejde.

Så ud over selve undervisningen arbejder jeg f.eks. med at udvikle nye kurser og undervisningsmetoder og generelt med projekter, der handler om sundhedsfremme af søfolk.

Indimellem er jeg ombord på skibene, der sejler overalt i verden - lige fra Nordpolen og Sydpolen til Atlanterhavet og Stillehavet. Danmark er lige nu verdens sjette største søfartsnation og har flere tusinde søfolk på danske skibe i handels- og fiskeriflåden. Dem har vi ansvaret for. Derfor underviser vi skibsnavigatører fra hele verden, så de kan takle sygdom og tilskadekomst på skibet.

Savner du inspiration til karrieren?

Hent råd og vejledning om
karriere og jobsøgning på dsr.dk. Som medlem kan du booke tid til personlig sparring om jobsøgning, efter- og videreuddannelse eller karrieremuligheder.

Læs merepå dsr.dk/job-og-karriere

For det kan nemt gå galt på havet. Bølgerne er høje derude. Der er derfor tit fald fra trapper, hvor nogen brækker en arm eller et ben, de får tit noget i hovedet og skal syes og limes eller metalstumper i øjnene, og ud fra Vestafrika er der malariaen. Ved fiskebådene skærer de sig ofte eller får fingrene i klemme. For nyligt fik en fisker flået armen af i trawlspillet på en fisketrawler.

Så vi lærer dem, hvordan man udfører førstehjælp, syer, standser en stor blødning, måler blodtryk, tager malariatest, tager puls og lægger drop. 80 pct. af undervisningen er simulationstræning på dukker og på hinanden. Og så skal de kunne kommunikere med en læge i land, så lægen kan stille en diagnose og sætte rette behandling eller evakuering i gang.

Jeg arbejder virkelig et sted, hvor jeg er med til at gøre en forskel. Det betyder meget for mig.”