Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fagbevægelsen i opgør mod sexisme

Sygeplejersken 2020 nr. 13, s. 11

Af:

Anne Witthøfft, journalist

Siden tv-vært Sofie Linde til Zulu Comedy Awards stod frem og fortalte, hvordan hun både har oplevet sexchikane og afpresning til en julefrokost i Danmarks Radio, og hvordan hun den dag i dag oplever sexisme i form af uligeløn, har et opgør mod sexisme og krænkelser raset. Den kamp er også fagbevægelsen gået ind i.

Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen har sammen med 53 andre forbundsformænd og -kvinder i Fagbevægelsens Hovedorganisation erklæret, at de vil gå forrest i kampen mod sexchikane og krænkende adfærd.

”Det er på tide, at vi gennemlyser fagbevægelsen og sikrer, at vi kan leve op til vores egne paroler om, at fællesskabet vitterlig går på tværs af køn, alder, seksualitet og hudfarve. Vi har et kæmpe ansvar for at stå op for kampen for ligestilling og for at bekæmpe sexisme og fremme en kultur, hvor alle medarbejdere behandles med respekt og værdighed,” skriver Grete Christensen i ’Formandens blog’ på dsr.dk.

Samtidig har 284 tillidsfolk, ansatte og frivillige i fagbevægelsen skrevet under på et protestbrev mod den sexisme og de krænkelser, som også finder sted internt i fagbevægelsen. 

Protestbrevet suppleres med en række vidnesbyrd om sexistiske kommentarer, krænkelser og regulære voldtægtsforsøg. Underskrifterne er indsamlet af initiativgruppen ’Sexisme findes også i fagbevægelsen’, der består af 11 kvinder, heriblandt Emilie Haug Rasch, der er tidligere formand for de sygeplejerskestuderende i SLS.

Hun fortæller om sine oplevelser med sexisme i sundhedsvæsenet i dette nummer af Sygeplejersken. 

Læs tema om seksuel chikane i dette nummer af Sygeplejersken