Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2020 nr. 13

Læs online Download
sy1320_forside - magasinforsiden

Aktuelt

Forbereder sig til anden bølge

Allerede før smittetallene for alvor begyndte at stige igen, trænede intensivafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus personale til nyt coronaberedskab.

Pas godt på huden under masken

Bumser, eksem, trykmærker og i værste fald trykspor og friktionsskader kan være resultatet af at bære kirurgiske masker i mange timer om dagen. Aftørring af huden og daglig hudpleje kan minimere nogle af generne.

Tema: Sexisme

Vi oplever det også

Sygeplejersker står frem og fortæller om oplevelser med sexisme og krænkende seksuel adfærd fra patienter og kolleger.

"Jeg er ikke en lille pige, du skal kigge på"

Sygeplejersker oplever (også) sexisme og krænkende seksuel adfærd. Et hierarkisk sundhedsvæsen og en seksualiseret kultur skaber grobund for krænkelser. Ifølge sociolog Cecilie Nørgaard går der en lige linje mellem umiddelbart harmløse kønsladede udsagn til grovere seksuelle krænkelser, ulighed og uligeløn.

Sjofle bemærkninger skyldes ikke kun dårlig opførsel

Når sygeplejersker bliver udsat for uønsket seksuel opmærksomhed, er afsenderen i 9 ud af 10 tilfælde patienter og borgere. Det kan skyldes dårlig opførsel, sygdom eller medicin. Og det skal stoppes – ved at sige fra, spørge ind og med en synlig ledelse, der går foran, siger to eksperter.

Ledere er nøglepersoner for et trygt miljø

Retningslinjer og ledere skal sikre et trygt arbejdsmiljø, hvor grænseoverskridende seksuel adfærd bliver håndteret. Uanset om den kommer fra borgere og patienter eller fra kollegaer og ledere

Bagatellisér ikke din oplevelse

Oplever du seksuel chikane eller uønsket seksuel opmærksomhed, kan du søge hjælp på din arbejdsplads, i lovgivningen og hos Dansk Sygeplejeråd, som har råd og inspiration til sygeplejersker, der oplever krænkende adfærd.

Sexchikane rammer også mænd

Ikke kun kvinder, men også mænd, udsættes for seksuelle krænkelser. Men krænkelser af mænd kommer ofte ikke frem i lyset, bl.a. fordi det kolliderer med kønsstereotype opfattelser af, hvad en mand er, siger ekspert.

"Jamen, skulle vi ikke i medicinrummet?"

30-årige Emilie Marqvorsen oplevede flere gange seksuelle krænkelser og chikane, da hun arbejdede som sygeplejerske. Det var medvirkende til, at hun sagde sit job op.

Vidnesbyrd om sexisme og krænkende adfærd

De seneste måneder har Sygeplejersken indsamlet vidnesbyrd fra sygeplejersker på sociale medier. Vi har været i kontakt med alle og har fået tilladelse til at bringe nedenstående vidnesbyrd. Mange vil være anonyme, hvilket vi respekterer. Vi bruger udelukkende vidnesbyrdene til at beskrive, hvordan sexisme og krænkende adfærd kommer til udtryk i sygeplejen.

I HVERT NUMMER

Hørt: Hvor er næstekærligheden?

Levevilkårene for dem, der lever i flygtningelejren Moria, er så horrible, at mange overvejer at rejse tilbage til det land, de er flygtet fra. Også selvom de risikerer at blive forfulgt og dø. Det kan vi ikke byde mennesker, mener Mie Ravnemose Terkelsen, sygeplejerske og tidligere udsendt med Læger uden Grænser.

Migration

Udenlandske sygeplejersker vil til Danmark

Antallet af ansøgninger om autorisation fra sygeplejersker uddannet i udlandet er vokset markant de seneste to år. Men det kræver investeringer, hvis udlændinge skal kunne tilpasse sig danske forhold, lyder det fra ekspert.

"Da muligheden opstod, slog jeg til"

Flertallet af filippinske au pairer i Danmark har en mellemlang videregående uddannelse, og en del af dem er sygeplejersker. En rundspørge viser, at mange ønsker at bruge deres uddannelse i Danmark. Arliz Quijano er en af de filippinere, der begyndte som au pair i Danmark – nu er hun ansat som sygeplejerske på Herlev Hospital.

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Kald og profession - sygeplejens historie 1863-2001", "Den ukendte Løgstrup", "Min kinesiske farmor" og "Opkald fra Mælkevejen".

Covid-beredskab

"Vi risikerer ikke at blive lagt ned på samme måde"

I foråret blev intensivafdelingen i Herning væltet omkuld af covid-patienter. I dag er der etableret en præcis skaleringsplan, der skaber større ro, men det er stadig svært at rekruttere frivillige til beredskabet, fortæller afdelingssygeplejerske Dorthe Goul, intensivafdelingen på Regionshospitalet Herning.

Debat

Læserbrev: Savner nuancer om dobbeltdiagnoser

I psykiatrien i Region Syddanmark har man ansat 20 regionale forløbskoordinatorer til at bygge bro mellem indsatserne ved kontinuerligt at holde koordinerende indsatsmøder med deltagelse af alle parter omkring patienten.

Test

Test din viden (13/2020): Efter- og videreuddannelse

Sygeplejerske og hvad så? Nogle nyuddannede ved, hvad de går efter, andre driver med tilfældigheder og lidt held ind i et interesseområde, der opfylder behovet for en meningsfuld karriere. Hvilke muligheder for videreuddannelser er der?

Læren af Covid-19

Intens forberedelse på ny coronabølge

På intensivafsnittet på Nykøbing Falster Sygehus har de forsøgt at foregribe coronaepidemiens gang. De sygeplejersker fra andre afsnit, der skal hjælpe, hvis det spidser til, bliver klædt på ved at gennemspille situationer, de risikerer at komme til at stå i. Og Sygeplejersken har været med.

Historiske epidemier

Kunsten at se døden i øjnene

25 kunstværker om historiske epidemiers hærgen sætter covid-19 i et nyt lys for Grethe Bendixen, afdelingsleder på Intensiv afdeling på Bispebjerg Hospital.

Sorg

Når sorgen rammer

For otte år siden mistede Lillian Linius Larsen sin eneste søn til leukæmi. Han blev 30 år. Med tiden har hun accepteret sorgen som et grundlæggende livsvilkår. Sorg går ikke over, fastslår hun, helt i tråd med nyeste forskning.

2020 Year of the Nurse

"Jeg skal bæres ud"

Medmenneskelighed bør være sygeplejens absolutte udgangspunkt. Det mener psykiatrisk sygeplejerske Susanne Hancke, der er begejstret for sit job. I det privatiserede sundhedsvæsen i USA oplevede hun, hvad det betyder for patienttilgangen, at økonomi er den afgørende faktor.