Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2020 nr. 3

Læs online Download
0320_forside - magasinforsiden

Aktuelt

Corona er kommet til Europa

Risikoen for, at virusset kommer til Danmark, er steget, og retningslinjerne for, hvordan sundhedsvæsenet skal håndtere patienter i mistanke for infektion, bliver opdateret løbende.

Posen på maven må ikke blive en klods om benet

Stomiambulatoriet på Regionshospitalet i Herning var et af de første af sin slags, og kunne i februar måned fejre 25-års jubilæum. Her står sygeplejersker i spidsen for, at patienter forberedes på livet med stomi.

SATH-undersøgelsen: Klar, parat, SVAR

6.000 medlemmer af Dansk Sygeplejeråd modtog et spørgeskema i deres indbakke for en uges tid siden, nemlig den tilbagevendende undersøgelse af sygeplejerskers arbejdsmiljø, trivsel og helbred (SATH-undersøgelsen). Hvis du har modtaget spørgeskemaet, er dit svar vigtigt.

Nattevagter belaster søvn og velbefindende

Over halvdelen af sygeplejersker oplever søvnproblemer og irritabilitet i forbindelse med nattevagter, viser analyse. Kun 8 pct. har taget imod det helbredstjek, de fleste har ret til.

I HVERT NUMMER

Hørt: Meget bedre end sit rygte

En lang række negative fortællinger om sygeplejefaget og psykiatrien i Nordjyske Stiftstidende fik sygeplejerskerne Malene Busk og Julie Winther til at skrive debatindlægget ”Psykiatri mere end tvang og dramatik”.

Tema: Introduktionsforløb

God opstart lønner sig

Overgangen fra studerende til sygeplejerske er svær for mange, især hvis de ikke får en ordentlig introduktion til deres første stilling. Faktisk er der målbar forskel på både fastholdelse, arbejdsglæde og sygemeldinger afhængigt af omfanget af oplæringen. Halvdelen af dem, der ikke får et introduktionsforløb, regner med at skifte job i løbet af få år, viser ny analyse.

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Fænomenologi og hermeneutik", "Hvad døden har lært mig om livet", "Mor forfra" og "Nielsine Nielsen. Danmarks første kvindelige læge og akademiker".

Debat

1.000 flere sygeplejersker

Simulation

I hælene på Anja

Sygemelding gav ny energi

DEBUT. Held i uheld. Hun hadede, at hun måtte bøje sig for smerterne i knæene og sygemelde sig fra arbejdet. Men sygdomsforløbet gav Anja Hansen et nøk opad på overskudskontoen og på hendes forståelse af sig selv som sygeplejerske.

Nykøbing Falster-sagen

"Vi har ikke lært af sagen"

Sygeplejerske Pernille Larsen anmeldte kollegaen Christina Aistrup Hansen, der endte med at blive idømt 12 års fængsel for fire drabsforsøg. Pernille Larsen er skuffet over, at sundhedsvæsenets store aktører efter dommen i store træk har undladt at debattere sagen og mulige konsekvenser offentligt. Selv har hun flere bud på, hvad man burde gøre.

Sygeplejestuderendes Praktikpris

Praktiksteder hyldet med pris

God start. Sygeplejestuderendes Praktikpris 2019 gik til fem praktiksteder, som giver de studerende opmærksomhed og tid til et godt afsæt til fremtiden. Juryen fandt de fem vindere blandt 106 indstillinger.

Ebola

Lykkelig i rød zone

Sierra Leone. I 2014 ramte det værste ebola-udbrud nogensinde Vestafrika. Mere end 11.000 mennesker mistede livet. En gruppe danske sundhedspersoner var en del af den internationale hjælpeindsats i Sierra Leone. Nu har to af dem genbesøgt nogle af de overlevende.

2020 Year of the Nurse

Samtalen er en hjørnesten i mit arbejde

Sygeplejerske og klinisk vejleder Anne Møller trives allerbedst, når hun får lov til at være passager på den menneskelige udviklingsrejse. Allerede i praktikken tabte hun sit hjerte til Retspsykiatrien på Aarhus Universitetshospital, hvor hun hver dag gør sit ypperste for at møde patienterne med anerkendelse, empati og respekt.