Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2020 nr. 6

Læs online Download
0620_forside - magasinforsiden

Tema: Covid-19

Som brikkerne i et spil, hvor reglerne ikke længere gælder

Coronaepidemien har påvirket knapt 80 pct. af alle sygeplejerskers arbejde, viser nye tal fra Dansk Sygeplejeråd. Som brikker i et spil skak oplevede mange sygeplejersker fra den ene dag til den anden at blive flyttet til nye afdelinger med nye arbejdsopgaver, nye kolleger og en ny patientgruppe. Ofte uden at blive spurgt. Det har ikke været uden omkostninger. Mange sygeplejersker er ved at være tyndslidte og ønsker sig tilbage til arbejdslivet før Covid-19. En økonomisk godtgørelse er også på sin plads, lyder budskabet fra flere.

Vi fortjener mere end et skulderklap

Da det akutte sengeafsnit på regionshospitalet i Herning blev omdannet til Covid-19-afsnit, fulgte det faste personale med. Ingen blev spurgt, men alle gik til de nye opgaver med oprejst pande. De nye omgivelser, kolleger og de seneste måneders massive arbejdspres har dog tæret på kræfterne, fortæller tre sygeplejersker til Sygeplejersken. De vil have løn som fortjent.

Jeg savner min trivielle hverdag

Fra den ene dag til den anden blev anæstesisygeplejerske Tina Hjortkær Nielsen flyttet fra dagkirurgisk afsnit til et intensivt Covid-19-afsnit. Det betød en helt ny hverdag med både aften-, natte- og weekendarbejde. Et nyt hospital, en nystartet afdeling, nye kollegaer, ny ledelse, nyt speciale, nye patienter og en ny sygdom, som ingen rigtig kendte, men alle frygtede.

"Vi ved godt, vi trak store veksler på personalet"

Når de sygeplejefaglige direktører på landets hospitaler ser tilbage på den omstilling, der fandt sted i marts og april, er det med stolthed, men også med en viden om, at den havde en høj pris. En pris, som ikke mindst sygeplejerskerne har måttet betale

"Indtil nu har sygeplejersker været i holde-ud-fasen"

Sygeplejersker, hvis arbejde i høj grad er blevet påvirket af Covid-19-epidemien, er markant mere stressede end andre sygeplejersker. Det viser en ny analyse fra Dansk Sygeplejeråd. Forandringsprocesser er ikke uden omkostninger, siger to psykologer med speciale i psykisk arbejdsmiljø.

"Vi er bevæbnet med podepinde"

I testteltene foran Slagelse Sygehus gik personalet på kort tid fra at teste 50 til 700 patienter om dagen for Covid-19. Det er en hård, men meningsfuld opgave, fortæller akutsygeplejersker.

Aktuelt

Mangel på værnemidler påvirkede retningslinjer

Statens Serum Institut ændrede retningslinjen for brug af FFP3-masker, da man havde for få af den type. Og Kommunernes Landsforening var ligeledes klar til denne omvendte manøvre fordi, der var mangel på værnemidler.

"Vi nærmer os kogepunktet"

Ingen besøg. Ingen udgang. Lukkede arbejdspladser. Indsatte er i forvejen en isoleret gruppe. Under corona er det værre. Den mentale sundhed er i fare, siger indsat.

Sådan passer du på dine hænder

I øjeblikket vasker og spritter alle hænderne ofte, og mange sygeplejersker bruger handsker en stor del af arbejdsdagen. Det er hårdt for hænderne og kan føre til håndeksem. Men der er råd at hente.

Smittet med Covid-19

Covid-19: Rammer vidt forskelligt

Coronavirus påvirker de mennesker, den rammer, meget forskelligt. Langt de fleste har ingen symptomer, men mange bliver syge. Også sygeplejersker, der fortæller om alt fra trykken for brystet, vanvittig hovedpine og tab af lugte- og smagssansen.

Åndenød på 8. uge

Susie Wordenskjold er en af de mange sygeplejersker, der har været smittet med Covid-19. Et langt og hårdt forløb præget af trykken for brystet og en åndenød, der ikke vil forsvinde.

Anmeld Covid-19 som arbejdsskade

Covid-19 er så ung en sygdom, at man endnu ikke ved, hvilke langtidskonsekvenser den kan have for dem, der har været syge. Sygeplejerske Sandra Joy Pindstofte døjer stadig med åndenød og træthed efter sin sygdom og har meldt det som en arbejdsskade.

"Intet erstatter en krammer fra en datter"

Isolation, hudsult og lakerede negle. Plejecenter Trekroner i Roskilde og Bakkegården i Gladsaxe har begge haft corona inden for dørene. Skulle det komme igen, er personalet dog bedre rustet.

I HVERT NUMMER

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Samtaler med unge pårørende", "Hullerne i livet - og livet i hullerne" og "Evidens i sygeplejen".

Test

Test din viden (6/2020)

I dette og kommende numre af Sygeplejersken får du mulighed for at teste din viden. Dels om et sygeplejefagligt emne, dels om sygeplejersker. Vi håber, du tager godt imod det nye format, og måske bliver du en lille smule klogere på dit fag og dine kolleger.

Fængselssygepleje

Ny sygeafdeling giver plads til kerneopgaven

Øget fokus på arbejdsforholdene for fængselssygeplejerskerne resulterer i ny og samlet sygeafdeling i Fængslet i Nørre Snede. Fire sygeplejersker samme sted betyder større faglig sparring og støtte, forklarer fængselssygeplejerske.