Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

"Vi nærmer os kogepunktet"

Ingen besøg. Ingen udgang. Lukkede arbejdspladser. Indsatte er i forvejen en isoleret gruppe. Under corona er det værre. Den mentale sundhed er i fare, siger indsat.

Sygeplejersken 2020 nr. 6, s. 14

Af:

Nana Toft, journalist

spl6-2020_akt_statsfaengsel

Ni uger uden besøg fra familien. Ingen ture i idrætshallen. Arbejdspladser, der er blevet annulleret. Det er virkeligheden for de indsatte i landets fængsler og arresthuse, hvor alt er lukket ned under coronaepidemien.

“Som indsat er vi i forvejen en isoleret gruppe med begrænsede muligheder og meget lidt kontakt til andre mennesker. Men i de sidste ni uger har vi ramt et absolut nul-punkt,” fortæller 55-årige Uffe, der afsoner en dom for drab på lukket afdeling i Nørre Snede Fængsel.

“Fængslet var i forvejen presset med nedskæringer, der både lagde et pres på personalet og på de indsatte. Så kom corona. Nu nærmer vi os kogepunktet, hvor jeg især kan være nervøs for den mentale sundhed,” fortæller Uffe.

Ulmende frustrationer

Han understreger, at personalet var hurtigt ude med initiativer, der kunne tage mulige frustrationer i opløbet. Blandt andet har de indsatte fået en ekstra gårdtur på en time om dagen, tilladelse til flere telefonopkald fra familie og venner og ekstra gåture på boldbanen.

“Det hjælper, og faktisk er jeg forbavset over, at der ikke er mange flere konflikter, end der rent faktisk er, og som jeg hører, der er i andre fængsler. Når det er sagt, er det tydeligt, at frustrationerne ligger og ulmer lige under overfladen,” siger Uffe.

“Strafcellerne, som kommer i brug, hvis man som indsat ikke følger reglerne, er i hvert fald fyldt til bristepunktet for øjeblikket,” fortæller Uffe.

Glæder sig til menneskelig kontakt

Betina Gade, der arbejder som fængselssygeplejerske i Nørre Snede, har på grund af situationen med corona begrænset kontakt til de indsatte og behandler udelukkende de helt akutte tilfælde. Hun oplever dog de indsattes frustrationer.

“De savner især besøg fra deres familie og oplever generelt, at meget er blevet taget fra dem. Men egentlig er det mit indtryk, at her er forbavsende roligt,” siger Betina Gade, der samtidig fortæller, at det efter planen er meningen inden længe at åbne stille og roligt op for aktiviteter og på sigt tilladelse til udgang og besøg udefra.

Det ser Uffe frem til.

“Corona eliminerede den minimale kontakt, vi i forvejen har til andre mennesker, og som egentlig er et eksistensgrundlag, der holder os oppe. Den er vi mange, der glæder os til at få tilbage,” siger Uffe.

Læs også ”Ny sygeafdeling giver plads til kerneopgaven” i dette nummer af Sygeplejersken