Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skiftedag: "Vi er ikke moraliserende"

"Jeg kan godt lide den anerkendende tilgang i AIDS-Fondet."

Sygeplejersken 2021 nr. 1, s. 74

Af:

Laura Elisabeth Lind, journalist

sy1-2021_skiftedag_ditte-marie-bjarno-nielsen
Ditte Maria Bjerno Nielsen, 37 år

Nyt job: Den 1. november forebyggelseskonsulent i AIDS-Fondet, hvor hun bl.a. rådgiver transpersoner og mænd, der har sex med mænd, om hiv-forebyggelse.
Kom fra: Sundhedsfaglig konsulent i Kræftens Bekæmpelse. Før det 11 år på Gynækologisk Afdeling, Rigshospitalet.

”I vores testklink Checkpoint er jeg med til at teste transpersoner og mænd, der har sex med mænd, for syfilis, hiv, klamydia og gonorré.

Og her rådgiver vi også i seksuel sundhed. Vi har stærkt fokus på, at vi ikke er moraliserende eller stigmatiserende, som nogle har oplevet hos egen læge, og derfor kommer de ikke dér for at blive testet.

Vi er lyttende og anerkendende. Nogle tager meget hårde stoffer i forbindelse med sex – chemsex hedder det – og der er så en større risiko for, at de ikke får beskyttet sig.

Lige nu ser vi en stigende tendens til den adfærd inden for det københavnske homomiljø.

Her taler vi med dem om brug af mindre afhængighedsskabende stoffer som ecstasy i stedet for crystal meth.

Vi kræver ikke, at de skal holde op med at tage stoffer, men ønsker en forandring i forhold til den måde, de bruger stofferne i deres sexliv. For vi bliver nødt til at sikre os, at alle føler, de kan komme til os igen. 

Jeg startede i mit forrige job i Kræftens Bekæmpelse, fordi jeg ønskede at arbejde med projektledelse og analyse. Men jeg kom langt væk fra patientdelen og sad meget bag computeren.

Jeg har også en sundhedsfaglig kandidatuddannelse og en uddannelse som sexologisk rådgiver, så det gav derfor god mening at søge den her stilling.

Her i AIDS-Fondet kan jeg både få lov at være sygeplejerske og sexologisk rådgiver samt arbejde projektorienteret, samtidig med at jeg har direkte kontakt med de rådsøgende i Checkpoint.

Og så er der ikke så langt mellem de forskellige funktioner som HR, Checkpoint og forebyggelse. Det betyder, at man bliver inddraget i hele organisationen.

Derfor tænker jeg, at det her job kan udvikle sig i flere retninger.

Det her er et anderledes sygeplejejob. På Rigshospitalet baserer sygeplejen sig meget på normen.

Man må ikke drikke for meget, ikke tage stoffer og ikke dyrke ubeskyttet sex. Jeg kan godt lide den anerkendende tilgang i AIDS-Fondet.

Det kan også være udfordrende, for jeg er selv heteroseksuel og kender derfor ikke til de følelser af krise, skyldfølelse og skam, som nogen stadig er fyldt af pga. deres seksuelle identitet.

Jeg har mødt transmænd, som kom på gynækologisk afdeling og fik fjernet livmoder og æggestokke. Men jeg har ikke kendt meget til det liv og de kampe, denne gruppe kæmper med i hverdagen.

Vi skal hjælpe både transpersonerne og mændene, der har sex med mænd, med at passe på sig selv og forstå, at der ikke er noget forkert eller skamfuldt ved den måde, de udlever deres seksualitet på. 

Og så er der de unge heteroseksuelle mellem 15 og 29 år, som er en ny målgruppe i Checkpoint. Jeg skal være med til at udvikle et nyt projekt om seksualadfærd blandt de unge.

Jeg har et stort kendskab til unge kvinders krop og seksualitet, og den viden glæder jeg mig til at bringe i spil med de unge.” 

Savner du inspiration til karrieren?

Hent råd og vejledning om karriere og jobsøgning på dsr.dk Som medlem kan du booke tid til personlig sparring om jobsøgning, efter- og videre-uddannelse eller karrieremuligheder.

Læs mere på dsr.dk/job-og-karriere