Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2021 nr. 1

Læs online Download
0121_forside - magasinforsiden

Aktuelt

Sygeplejersker mest smittede

Sygeplejersker er den faggruppe på hospitalerne, der antalsmæssigt er ramt hårdest. På Lungemedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital er 14 ud af 26 sygeplejersker smittet siden begyndelsen af december 2020. ”Katastrofalt arbejdsmiljø,” siger næstformand Anni Pilgaard.

Masker bliver brugt for længe på intensivafdelinger

FFP2/3-masker bliver brugt i mere end de tilladte tre timer på en vagt. Det oplever en overvægt af tillidsrepræsentanter på landets intensivafdelinger ifølge en rundspørge. Flere peger på, at det bl.a. skyldes arbejdsorganiseringen.

Ny respekt for det kliniske blik

Patienten i akutmodtagelsen på Herlev Hospital får nu en bedre behandling ved indlæggelsen, efter at sygeplejersker kan justere resultatet af den umiddelbare triagering med en individuel klinisk vurdering.

Stop udsultningen af de ældre

Seks personer med ledelses- og forskningserfaring fra sundhedsvæsenet samt fra de sundhedsfaglige professionsuddannelser har igangsat indsamlingen af tilkendegivelser til støtte for et borgerforslag: "Ændring af lovgivningen således at ernæringspleje tydeliggøres og præciseres i behandlingen og plejen af syge og ældre".

Tema: Covid-19

Anden bølge belaster arbejdsmiljøet

Med kort varsel bliver sygeplejersker ufrivilligt flyttet til covid-afsnit og bedt om at udføre opgaver, der ikke modsvarer deres kompetencer. De efterlader kollegerne på stamafdelinger med huller i vagtplanen og krav om at yde ekstra. Det tærer på arbejdsglæden, der i forvejen er slidt.

Stolthed i kaos

Arbejdspresset er meget større end i foråret, men man kommer langt med frivillighed og god organisering, fortæller fællestillidsrepræsentant Jeanet Sønderskov Larsen, Regionshospitalet Horsens.

Jeg bestiller podebiler i et væk

Corona har medført mange ekstra opgaver og flere borgere, som hjemmesygeplejerske Louise Dehlholm skal nå i en hverdag, der er meget anderledes og mindre steril end på hospitalerne.

”Det er et mareridt”

Dansk sygeplejerske, som arbejder på et hospital i Los Angeles, fortæller i en chat om ekstremt hårde arbejdsvilkår.

“Halleluja! Det er stort.”

Mie Palsgaard Peitersen var den første sygeplejerske på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, der blev vaccineret. “Nu starter et nyt kapitel.”

Mundbindsgener gør arbejdsdagen besværlig

Sygeplejerske Lisbeth Enevold er så overfølsom over for mundbind, at hun i stedet må bruge åndedrætsværn, når hun er på vagt. En nylig undersøgelse viser, at to ud af tre sygeplejersker oplever gener ved brug af mundbind i deres arbejde, og hver femte, der har gener, er påvirket af dem i høj grad.

Dagbog fra første bølge

Tilbageblik. Tina Maibøll Lehmann fra Herlev Hospital fortæller om bange børn, syge kollegaer og frustrationer i denne dagbogsberetning fra coronaens første bølge i forået.

I HVERT NUMMER

Hørt: "Derfor sagde jeg op"

En hospitalsledelse der nægtede at gå i dialog og en decideret reallønsnedgang. Da sygeplejerske Charlotte Riis blev udpeget til coronaberedskabet i oktober, sagde hun op.

Tema: OK21

For lidt og for langsomt

Der er ikke lige løn for lige arbejde i Danmark, og der er ingen forbedringer at spore i det seneste 50 år for kvindefagene set under ét, viser ny rapport.

Lønhierarkiet i det offentlige

Selv om de kvindedominerede fag blev indplaceret for lavt i lønhierarkiet i forhold til deres uddannelse i 1969, var der faktisk større sammenhæng mellem uddannelse og løn dengang end i 2019.

Tilbage til forhandlingsbordet

Til april 2021 udløber de aftaler, som sygeplejerskerne indgik med staten, regionerne og kommunerne om løn og arbejdsvilkår i 2018. Dansk Sygeplejeråd og den øvrige fagbevægelse skal derfor i januar i gang med forhandlinger om nye overenskomster med arbejdsgiverne i den offentlige sektor.

Kommunal- og regionsvalg 2021

Sygeplejersker styrker sundheden fra byrådssalen

Over hele landet er sygeplejersker aktive i kommunal- og regionalpolitik. De er med til at gøre sundhedsvæsenet bedre, hvor de er. Sygeplejersken har talt med tre af dem. De så gerne flere sygeplejekolleger i lokalpolitik til at skabe flere gode resultater.

Lokalpolitikeres løn

En oversigt over størrelsen på vederlag til medlemmer af kommunalbestyrelser og regionsråd

Politik kræver faglige kompromiser

En del af politik er også at kunne gå på kompromis. Og sluge faglige kameler. Det er svært, men nogle gange nødvendigt, fortæller tre sygeplejersker, der også er kommunal- og regionsrådspolitikere.

Klar til valg i 2021?

Til november er der valg til kommunalbestyrelserne og regionsrådene. Alt efter parti og geografi er der stadig mulighed for at stille op.

Debat

Anmeldelser

Anmeldelser

I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Psykiatrisk sygepleje, 2. udgave", "Jeg vil ikke tilbage - digte fra dage med covid-19", "Det alternative landskab" og "Folkesygdomme - grundbog til sygeplejefaget".

Testen

Testen: Løn og konflikt (1/2021)

OK21 er i gang, og en bedre løn som fortjent er igen på listen over krav. Du ved, hvad du selv tjener, men kender du også dine kollegers lønforhold. Test din viden her og bliv – måske – lidt klogere på lønnen og tidligere forhandlinger og konflikter.

Nytårsinterview

Sygeplejerskernes år på godt og ondt

2020 skulle i den grad have stået i sygeplejerskernes tegn. De skulle hyldes med taler og rapporter, som skulle dokumentere deres centrale betydning i sundhedsvæsenet. Men så kom corona. 2020 blév sygeplejerskernes år, men på en anden måde end håbet, siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen i dette nytårsinterview

I hælene på Anja

Usikkerheden kommer og går

Selvom Anja Hansen nu har to og et halvt års erfaring som sygeplejerske, kommer tvivlen på egen kunnen stadig i bølger. Og det overrasker hende, fortæller hun i sit femte interview med Sygeplejersken.