Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Covid-19: Næsten 10.000 har anmeldt arbejdsskader

Det er primært sundhedsmedarbejdere og andet frontpersonale, der har anmeldt covid-19 som arbejdsskade. Samtidig er fyringen af senfølgeramte sygeplejersker blevet et hedt politisk emne.

Sygeplejersken 2021 nr. 11, s. 8

Af:

Andreas Rasmussen, journalist

sy11-2021_akt_arbejdsskader_hannah-laden

Halvandet år efter pandemien lukkede Danmark ned, begynder langtidseffekterne at melde sig. Nye tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring viser, at næsten 10.000 arbejdere, der har været smittet med covid-19, har meldt det som arbejdsskade. 

Der er først og fremmest tale om sundheds-, pleje- og omsorgspersonale, men også andre udsatte grupper af frontmedarbejdere med kontakt til mange mennesker.

Offentliggørelsen af tallene sker samtidig med, at der foregår et større politisk slagsmål om, hvordan arbejdsgiverne behandler sundhedspersonale, der pga. covid-19-senfølger ikke har kunnet vende tilbage til deres job på fuld tid.

Som du kan læse i dette blad, har en række sygeplejersker mistet jobbet, fordi de ikke har kunnet vende tilbage i den hastighed, som arbejdsgiveren ønskede. Det har både fagforeningerne, beskæftigelses- og sundhedsministeren taget afstand fra.

Ingen løfter fra regionerne

Sygeplejersken har anmodet om svar på en række spørgsmål om opsigelserne fra regionernes formand Stephanie Lose (V). Vi spurgte bl.a.:

“Flere sygeplejersker føler sig presset til at sige op eller bliver decideret fyret, fordi de ikke kan vende tilbage til arbejde i det tempo, som arbejdspladsen har brug for, fordi de kæmper med covid-19-senfølger. Hvad synes du om det?”

samt: 

“Både beskæftigelsesministeren og sundhedsministeren har kritiseret fyringerne. De peger på, at arbejdsgiverne, herunder regionerne, bør kunne bruge de penge, der er afsat til ekstraudgifter i forbindelse med corona til at sikre medarbejdernes tilbagevenden. Hvad er din kommentar til det?”

Danske Regioner har sendt følgende skriftlige udtalelse fra næstformand Ulla Astman (S), men svarer ikke direkte på Sygeplejerskens spørgsmål:

"Regionerne er meget optagede af at fastholde sygemeldte medarbejdere, det er der alle gode grunde til. Og der er ingen tvivl om, at efter corona og den store andel af smittede medarbejdere har vi en situation, som ingen har oplevet før. Derfor er der også stor vilje til at finde løsninger mellem den enkelte arbejdsgiver og medarbejder med dialog, langsom tilbagevenden til arbejdet og tilpasning af arbejdsopgaver. Vi bør generelt tage særlige hensyn ved arbejdsskader og til senfølger af corona, og vi ved også, at det har regionerne fokus på."

Pga. deadline har det ikke været muligt at stille opfølgende spørgsmål.

Den store mængde af arbejdsskadeanmeldelser betyder, at sagsbehandlingen trækker ud. Sygeplejersken har været i kontakt med sygeplejersker, der har fået besked på, at deres sag først behandles næste forår. Læs mere på side 44-50.

Du kan få hjælp til at anmelde covid-19 som arbejdsskade på dsr.dk/arbejdsskader og på dsr.dk/corona