Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Bedre behandling til selvskadende på akutmodtagelsen

Nyt handlingsanvisende materiale til sygeplejersker på somatiske akut­modtagelser giver viden og gode råd til bedre behandling og samarbejde med patienter med selvskade.

Sygeplejersken 2021 nr. 13, s. 13

Af:

Anne Witthøfft, journalist

sy13-2021_akt_selvskade

”Åh nej, er det nu hende igen.” ”Kunne hun ikke bare lade være med at sluge batterier.” ”Som om jeg ikke har travlt nok med de andre patienter.”

Det er nogle af de tanker, der kan opstå blandt sygeplejersker på somatiske akutmodtagelser, hvis de ikke er klædt på til at møde patienter med selvskade eller psykoser.

Ifølge EN AF OS, som i regi af Sundhedsstyrelsen arbejder for at afstigmatisere psykisk sygdom, viser undersøgelser, at patienter med psykisk sygdom oplever at blive mødt med afvisning eller moralisering af personalet i sundhedsvæsenet.

Videoer og lommekort

Derfor har EN AF OS udarbejdet nyt materiale, der skal gøre sygeplejersker på somatiske akutmodtagelser klogere på, hvordan man modtager, behandler, samarbejder og kommunikerer med patienter med selvskade eller psykotiske symptomer.

I korte videoer fortæller og reflekterer både patienter og fagpersoner fra somatiske akutmodtagelser over gode og dårlige oplevelser og erfaringer, som andre kan inspireres og lære af.

Videoerne og andet materiale kan findes på hjemmesiden ulighed-i-sundhed.dk, hvor man også kan finde konkrete handlingsanvisninger bl.a. i form af et lommekort med 10 gode råd til, hvordan man møder og behandler en patient, der selvskader eller har en psykose.

Læs mere 

Sygeplejersker skal ikke gribe fysisk ind ved selvskade