Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Testen (4/2021): Ikke et ord om Florence

Sygepleje er en profession, der over tid har undergået store forandringer. Her kan du teste din viden om den danske sygeplejes historie.

Sygeplejersken 2021 nr. 4

Af:

Henrik Boesen, journalist

ikon_hjerne
Spørgsmål nr. 1: Katolske nonner kom i 1856 til Danmark og fik oprettet hospitaler i mange byer. Navnet på deres søsterorden gav navn til hospitalerne. Hvilken?

A. Skt. Knuds-ordenen

B.  Skt. Joseph-ordenen 

C. Skt. Bernhard-ordenen

Spørgsmål nr. 2: Diakonissestiftelsen, hvor kvinder fik en uddannelse i sygepleje, blev grundlagt i Danmark i 1863 ud fra den tyske, protestantiske præst Theodor Fliedners tanker. Hans skole lå i en lille by ved Rhinen, men hvor?

A. Rüdesheim

B. Bingen

C. Kaiserswerth

Spørgsmål nr. 3: Flere end 200 danske sygeplejersker har i dag en ph.d.-grad. Hvem var den første danske sygeplejerske med en universitetsgrad?

A. Kirsten Stallknecht

B. Christiane Reimann

C. Elna Hiort-Lorentsen

Spørgsmål nr. 4: Dansk Sygeplejeråd kæmpede igennem fem forsøg for at opnå autorisation for sygeplejerskerne. Hvornår trådte den i kraft?

A. 1. juli 1952

B. 1. oktober 1923

C. 1. januar 1934

Spørgsmål nr. 5: Mandlige sygeplejersker måtte kæmpe hårdt for at opnå autorisation i Danmark. Hvilken sygeplejeskole udklækkede første hold i 1954?

A. Rigshospitalet

B. Bispebjerg hospital

C. Aarhus Kommunehospital

Spørgsmål nr. 6: En dansk sygeplejerske udtog i 1954 patent på en opfindelse, som den dag i dag er grundlaget for en stor dansk virksomhed. Hvad var opfindelsen?

A. Øretermometret

B. Stomiposen

C. Skum til fjernelse af ørevoks

Spørgsmål nr. 7: Alle kommuner har i dag en sundhedsplejerskeordning. Engang var det frivilligt, men i dag er det et lovkrav. Siden hvornår?

A. 1973 

B. 1982 

C. 1963

Spørgsmål nr. 8: Sygeplejerskeuddannelsen har gennem årene undergået store forandringer. Den seneste store reform skabte den nuværende bacheloruddannelse. Hvor længe har den eksisteret?

A. 6 år, siden 2015 

B. 20 år, siden 2001

C. 28 år, siden 1993

Title

Alle spørgsmål i denne test bygger på oplysninger fra bogen af Gunilla Svensmark: ’Kald og profession. Sygeplejens historie 1863-2001’.

Læs svarene her