Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På mit natbord: "Fiktion åbner vores øjne"

"Dét at læse fiktion kan åbne sygeplejerskers øjne for den mangfoldighed af liv, som de patienter, vi plejer, har levet."

Sygeplejersken 2022 nr. 13, s. 49

Af:

Michael Holbek, journalist

Carsten Juul JensenCarsten Juul Jensen
Ph.d., sygeplejerske og adjunkt, Institut for Sundhed og Natur, Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet i Nuuk.

Hvad læser du lige nu?
”Nino Haratischwilis roman ’Det ottende liv (Til Brilka)’, hvor man følger en georgisk slægt fra 1900-tallet til i hvert fald 1993.”

Hvordan har den inspireret dig?
”Over 1.100 sider følger man en familie under sovjetisk dominans gennem voldsomme historiske begivenheder. Det er fascinerede at blive indviet i skæbner fra Østeuropa fortalt i et magisk, realistisk sprog. Menneskenes mest skøre og skæve stædighed, forvirring, vrede, glæde og sorg bliver fortalt, som om det er det naturligste i hele verden. Den skæbnefortælling har fulgt mig siden sommerferien som en slags parallelfamilie til mit eget liv.”

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
”Sygeplejen med dens menneskeskæbner har jeg ofte oplevet lige så spændende som at læse romaner. Modsat kan dét at læse fiktion åbne sygeplejerskers øjne for den mangfoldighed af liv, som de patienter, vi plejer, har levet. Intet kan beskrive menneskelivets glæde, tab og sorg som skønlitteraturen. Min anbefaling er ’Blomsterdalen’ af Niviaq Korneliussen.”

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”Jeg må med skam tilstå, at jeg aldrig fik læst Kim Leines ’Profeterne i evighedsfjorden’ færdig, da den udkom. Men nu, hvor jeg bor i Nuuk, vil jeg prøve igen.”