Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Flere timer kræver højere løn og bedre arbejdsmiljø

En arbejdsmiljøundersøgelse foretaget af DSR Analyse viser, at 38 pct. af de adspurgte sygeplejersker er rede til at arbejde flere timer, hvis lønnen stiger.

Sygeplejersken 2022 nr. 2, s. 10

Af:

Helle Lindberg, journalist

Knas med arbejdsmiljøet og problemer med at få hverdagen til at hænge sammen er blandt de primære årsager til, at sygeplejersker går på deltid – men en højere løn kan få dem til at arbejde mere.

Det viser en arbejdsmiljøanalyse foretaget af DSR Analyse.

Undersøgelsen er gennemført i perioden 24. februar til 19. marts 2021 blandt 6.000 beskæftigede medlemmer af Dansk Sygeplejeråd, hvoraf 43 pct. besvarede undersøgelsen.

Af disse har 44 pct. angivet, at de er ansat mellem 30 og 36,9 timer om ugen. 9 pct. har oplyst, at de er ansat under 30 timer om ugen. De øvrige 47 pct.  er ansat på fuld tid.

Blandt de sygeplejersker, der er på nedsat tid, har 18 pct. svaret, at det skyldes faktorer i arbejdsmiljøet.

42 pct. har desuden svaret, at de ikke kan få arbejdsliv og privatliv til at hænge sammen, hvis de arbejder på fuld tid.

Der er dog forskel på regioner og kommuner, når det kommer til årsagerne til deltid.

I regionerne svarer 24 pct. af de adspurgte deltidssygeplejersker således, at deres nedsatte tid skyldes faktorer i arbejdsmiljøet.

I kommunerne drejer det sig om 12 pct.

Flere penge og mindre pres

Deltagerne i undersøgelsen er også blevet spurgt, om der er noget, der kan få dem til at arbejde flere timer om ugen.

Her svarede 38 pct. af alle de adspurgte, at en større økonomisk gevinst i form af højere løn eller tillæg kan få dem til at arbejde mere.

25 pct. svarede desuden, at et bedre arbejdsmiljø – f.eks. i form af lavere arbejdspres, mindre travlhed og mere kollegial opbakning – kan få dem til at gå op i tid.

Af øvrige gulerødder nævner deltagerne bl.a. større indflydelse på planlægning af deres arbejdstid, mindre weekendarbejde og færre aften- og nattevagter.