Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Observation: Diætister frigiver tid

Efter sommerferien 2021 blev to diætister tilknyttet Afdeling for Blodsygdomme – i første omgang som et 1-årigt projekt, mhp. fastansættelse, hvis det bliver den forventede succes.

Sygeplejersken 2022 nr. 2, s. 56-57

Af:

Bax Lindhardt, journalist

sy2-2022_observation_

”Hvordan går det med at synke for tiden?” spørger Sebastian patienten i sengen. 

Vi er på Afdeling for Blodsygdomme på Rigshospitalet, hvor klinisk sygeplejespecialist Jannie Enevoldsen Boesen, 43, lige har taget blodtrykket på 68-årige Svend, der efter en knoglemarvstransplantation er blevet genindlagt med en infektion.

Bag hende står den nyuddannede diætist 25-årige Sebastian Urban Hansen og spørger ind til den ernæringsplan, som tidligere er blevet lagt sammen med patienten.

”Jeg har svært ved at synke ret store bidder, men det går fint med kagen,” siger Svend, mens han smiler og peger over på et stort stykke chokoladekage, der står ved siden af hans papkrus med kaffe.

Efter sommerferien 2021 blev to diætister tilknyttet Afdeling for Blodsygdomme – i første omgang som et 1-årigt projekt, mhp. fastansættelse, hvis det bliver den forventede succes.

Afdelingen har også ansat syv farmakonomer, der varetager opmåling og udlevering af medicin til patienterne.

Jannie Enevoldsen Boesen ser en stor værdi i, at nogle af de opgaver, som sygeplejerskerne tidligere skulle tage sig af, nu varetages af faggrupper, der har netop dem som kernekompetencer:

”Det frigiver tid til patientplejen, og samtidig bliver der nu indsamlet værdifulde data, som kan bruges til forskning og udvikling af behandlingen. Data, der tidligere ikke altid blev registreret, da arbejdspresset betød, at vi måtte prioritere groft og tage os af de arbejdsopgaver, der var vigtigst for patientens helbred.”