Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Læserbrev: Sundhedsplatformen skader arbejdsmiljøet

"Jeg blev sygeplejerske for at arbejde med syge mennesker og ikke for at arbejde for et IT-system. SP ødelægger min arbejdsglæde og stresser dagligdagen."

Sygeplejersken 2022 nr. 4, s. 19

Af:

Ulla Gantzel Frederiksen, sygeplejerske

Der er mange årsager til, at syge­plejersker bliver stressede, og at mange forlader faget. Den grundlæggende faktor er, at der ikke er tid nok.

Vi fik et nyt IT-system i 2016, sundhedsplatformen (SP). Umuligt at forstå, at et 25 år gammelt system fra USA blev købt for 2,8 mia. + ca. 800 mio. om året til ”opgradering”. USA har et meget anderledes sundhedsvæsen end det danske. SP passer ganske enkelt ikke i Danmark. Uforståeligt at politikerne i regionen har bestemt, at over 44.000 personaler skal kæmpe med SP uden at forstå, hvad vores kerneydelse går ud på. Dumpet.

Vi burde også have samme IT-system i hele landet, det har vi ikke. 

Man er sikker på et totalt kaos, når man åbner SP. Det er umådeligt svært at få et overblik over den enkelte patient, fordi systemet er meget rodet opbygget. 

Sygeplejersken, ambulatoriet og lægen har ikke samme forside. Lægerne kan ikke læse dokumentation fra sygeplejerskerne, fordi de ikke kan finde det. MDA (medicinmodulet) er ufremkommeligt og skaber grobund for fejl. Medicinlister findes ca. tre forskellige steder. 

Sygeplejedokumentation bliver også nedvurderet. Man kan skrive 1,5 linje, så stopper adgangen. Systemet bestemmer.

Tilbage til arbejdsmiljø og tid. Vi bruger ufattelig meget tid foran skærmen. Tid der tages fra patienterne. Tid vi ikke har i disse tider, hvor vi mangler sygeplejersker. 

Jeg blev sygeplejerske for at arbejde med syge mennesker og ikke for at arbejde for et IT-system. SP ødelægger min arbejdsglæde og stresser dagligdagen.

Det undrer mig, at min fagforening ikke har beskæftiget sig med SP. I 2021 udkom en debatbog om SP: ’Destruktiv digitalisering’, skrevet af Niels Bentzon og Jacob Rosenberg. Det er en sand gyser, og jeg kan kun anbefale den. Jeg har en forventning om, at min fagforening beskæftiger sig med sager, der vedkommer mit arbejdsmiljø.

Af Ulla Gantzel Frederiksen, sygeplejerske, Herlev Hospital