Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2022 nr. 4

Læs online Download
sy-2022-4-forside_0 - magasinforsiden

Tema: Misbrug

Kapitel 1: Misbruget kom krybende

For knap et år siden blev sygeplejerske Henrik Sjøberg Rasmussen sygemeldt fra sit arbejde med et alvorligt alkoholmisbrug. Kort efter blev hans autorisation sat i bero af Styrelsen for Patientsikkerhed. Styrelsen kræver kontrol og behandling, før sygeplejersker som Henrik kan komme tilbage til arbejdet – og livet.

Kapitel 2: Frygten for en fyring

Fuck, fuck, fuck, fuck lød alarmerne i hovedet, vel vidende at det her var point of no return. Det var som at hoppe ud over en bjergskrænt. Det kunne kun gå en vej. Ned. 

Kapitel 4: Kniven for struben

Henrik er træt af kontrollerne, fordi det er et værre puslespil logistisk at få til at hænge sammen med arbejdet. Men han kan også se fordelen i, at det ikke kun er hans egen rygrad, der holder ham fra flasken.

Misbrug bunder ofte i andre problemer

Det er ofte ydre faktorer som psykiske lidelser eller livskriser, der spiller ind, når man kommer ud i et misbrug. Men også genetikken spiller ind, fortæller overlæge Finn Zierau, der laver speciallægeerklæringer af bl.a. sygeplejersker med et misbrug.

Misbrug - hvad gør du?

Få støtte fra Dansk Sygeplejeråd. Sygeplejersker med et misbrug, som er blevet meldt til Styrelsen for Patientsikkerhed, kan få hjælp i Dansk Sygeplejeråd. Bl.a. som bisidder til den samtale, man bliver indkaldt til af styrelsen.

Test din viden om alkoholmisbrug

Sygeplejersker kan som alle andre mennesker have et problem med alkohol, og det er foruden det rent menneskelige også et problem i forhold til arbejdet. Test din viden om misbrug blandt sygeplejersker.

Aktuelt

Som at arbejde gratis

På Aalborg Universitetshospital Thisted bruger Jeanette Bertelsen flere timer om måneden på at hente arbejdstøj. Tidligere blev uniformerne leveret direkte til sygeplejerskernes skabe i omklædningen – nu skal de i stedet stå i kø.

Tålmodighed med sygemeldte

Arbejdsgivere erklærer, at de vil udvise udstrakt fleksibilitet for at fastholde personale med coivd-19 senfølger.

I HVERT NUMMER

Hørt: Tillid til personalet tager tid

Psykiatrien er en banegård, hvor patienter bliver hurtigt udskrevet. Det fører til flere genindlæggelser af psykotiske patienter og unødvendig tvang. Det bør ændres via mere ro og personale, mener sygeplejerske Morten Sau.

Dengang: En passende uniform

Det har taget lang tid at klæde sig på med sløjfer, bælter, kraver og mange knapper, der skulle fæstnes. Men at bruge tid på omklædning har ikke været det store problem.

Leder: Selvstændighedsområde vil spare tid og besvær

Kommunale sygeplejersker peger på mange fordele for borgere og medarbejdere, hvis regeringens forslag om selvstændigt virksomhedsområde gennemføres. ”Vigtigt at realisere sygeplejerskernes potentiale,” mener formand Grete Christesen.

Omklædning

Bruger otte timers fritid på omklædning

Afhentning og omklædning. Lange gåafstande til depotet og skæve placeringer af omklædningsrum på Aarhus Universitetshospital betyder, at akutsygeplejerske Xenia Lundh bliver nødt til at møde ind mindst 20 minutter før hver vagt – ellers kan hun ikke være klar til tiden.

Det er uacceptabelt

Omklædningstiden er en problematik, som Dansk Sygeplejeråd bliver nødt til at tage hånd om. Det mener kredsformand i DSR Kreds Midtjylland Anja Laursen. Hun opfordrer samtidig til, at man forsøger at løse problemerne lokalt.

Unimaten tager min tid

På Sydvestjysk Sygehus Esbjerg er der kun to uniformsautomater på hele hospitalet. Derfor står sygeplejerske Michelle Henriette Johnsen dagligt i kø, inden hun kan klæde om og møde på arbejde. Det er tid, der bør kompenseres for, mener hun.

Uddannelse

Uddannelsesstilling gavner Sara, patienter og kolleger

De første to år som nyuddannet sygeplejerske har Sara Holbæk Ebdrup arbejdet med både akutte, geriatriske og ortopædkirurgiske patienter. En uddannelsesstilling på OUH har givet hende kompetencer inden for de tre specialer og bedre forståelse for hospitalets komplekse patientforløb.

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Enhver sygdom er en fortælling", "De andre", "Frøken Mogensen - Sygeplejeelev i Ribe, 1955-1958" og "Mærkbarhed".

8. Marts

Lønkamp på Christiansborg

På Kvindernes Internationale Kampdag 2022 var kampen for ligeløn for en stund flyttet indenfor på Christiansborg. Her satte debattøren Emma Holten økonomer og Finansministeriet grundigt til vægs.

Debat