Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hospitalernes psykiske arbejdsmiljø lider

Over fem år er andelen af påbud og strakspåbud givet for lovovertrædelser af det psykiske arbejdsmiljø steget til mere end det dobbelte på landets hospitaler. Næstformand i Dansk Sygeplejeråd kalder det alarmerende og en konsekvens af to årtiers underfinansiering.

Sygeplejersken 2022 nr. 6, s. 12

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

Det går ned ad bakke for det psykiske arbejdsmiljø på landets hospitaler. Det viser tal over lovovertrædelser af arbejdsmiljøet fra Arbejdstilsynet. 

På fem år er andelen af strakspåbud og påbud givet inden for ”psykisk arbejdsmiljø” – set i forhold til alle påbud og strakspåbud – steget markant. Fra at udgøre 18 pct. i 2017 til 33 pct. i 2019 og 41 pct. i 2021.

Siden oktober 2020 har Arbejdstilsynet haft særligt fokus på det psykiske arbejdsmiljø, og ifølge Anni Pilgaard, næstformand i Dansk Sygeplejeråd, er det et resultat af, at Dansk Sygeplejeråd og andre fagforeninger inden for hospitalsbranchen har kæmpet for at få Arbejdstilsynet til at være opmærksom på netop dette aspekt af arbejdsmiljøet. 

”Tallene viser, at vi havde ret. Nogle vil måske sige, at det også er fordi, der har været corona eller strejke. Men det er det ikke. Det her handler om to årtiers underfinansiering af sundhedsvæsenet, som gør, at opgaver og ressourcer ikke står mål med hinanden,” siger Anni Pilgaard.

Alarmerende stigning

Hun mener, at stigningen i andel af påbud og strakspåbud inden for det psykiske arbejdsmiljø er alarmerende. 

”Det dårlige arbejdsmiljø får jo sygeplejerskerne til at flygte. Så længe arbejdsforholdene – og lønnen – er sådan, er der stor risiko for, at de forlader faget. Derfor gør vi som fagforening alt, hvad vi kan, for at råbe de ansvarlige op. Det er arbejdsgivernes ansvar at sikre et godt arbejdsmiljø.”

Anni Pilgaard fremhæver samtidig de 12 anbefalinger til at løse manglen på sygeplejersker, som Dansk Sygeplejeråd netop har lanceret. Nogle af dem handler også om råd til at få et bedre psykisk arbejdsmiljø. 

Læs mere om konsekvenserne af det pressede arbejdsmiljø, der skubber sygeplejerskekræfter ud af sundhedsvæsenet her og om de 12 anbefalinger her