Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 til ferien

Baren, tjeneren, fisken, den forsvundne eller bipolar? Her er fem bud på ferielæsning.

Sygeplejersken 2022 nr. 8, s. 38-39

Af:

Maj Siercke, ph.d., fagredaktør, Sygeplejersken og Fag&Forskning

BAR

Kristian Ditlev Jensen
BAR
Gyldendal 2021, 392 sider – 299,95 kr.

BAR er en roman, som i formfuldendt sprog leverer en beskrivelse af et menneskes liv og tilværelse iscenesat gennem alkohol. Genkendeligheden ved kulturen og miljøerne igennem barndom, ungdom og voksenliv, hvor der tidligt bliver røget og drukket, har en imponerende detaljeringsgrad. Som barn ser Kristian Ditlev Jensen tidligt onklen gå i hundene som alkoholiker. Den udbredte alkoholkultur gennem ungdommens teenage- og studietid, hvor der drikkes igennem, er skræmmende faktuel. Som familiens første akademiker sidder han som en stolt 24-årig litteraturkritiker på Politiken, og i livet der følger, benytter han enhver lejlighed til at drikke en eller anden form for alkohol. Det starter med fester, så hverdagsforbruget, stresshåndteringen, lige et glas, mens der laves mad, dagligt overforbrug, professionel og inderlig interesse for gin, blackouts og så følger derouten. 

Kemisk afhængig. Hvert kapitel har navn efter en drink. Romanen er en kontrafaktisk selvbiografisk roman, som udforsker det, der ikke skete, frem for det, der skete. 

Tjeneren og hans søster

Dorrit Willumsen
Tjeneren og hans søster
Gyldendal 2022, 218 sider – 249,95 kr.

Historien handler om Alf og Søster, som har levet tæt sammen i en barndom, som de helst vil fortrænge. Nu er de pensionister. Alf er lige blevet udskrevet fra hospitalet, og Søster har forladt sin lejlighed for at passe ham. Alf går sejrssikkert ud på toilettet, som han forstopper ved at skylle en ble ud. Søster får det fisket op med salatsættet, som hun omgående smider ud. 

Store kasser med hospitalsudstyr, engangssvampe, barrierecreme og hospitalsseng. Når hjemmeplejen kommer, står Søster står klar med affaldsposen, stomiposen, kateterposen, ble, svampe og håndklæder. Bringer skåle med lunkent vand. En til ”foroven” og en til ”forneden”. Og i den skål havde Søster engang æltet dej til fastelavnsboller. 

Som barn var hun klynkende og havde knæ som overskårne tomater, som åbenbart ikke kunne klare at få en bror. Som pessimist frygter hun enhver form for forandring. Unge og ældre sygeplejersker, kvinder som omgås dem rutineret med en omsorg, som er smuk. Tilbageblik og gamle fotografier af en ung kvinde, for hvem naturen har været så ødsel, at rammerne for skønhed sprænges. Romanen er en sproglig perle, som både er mørk og humoristisk. 

Fiskejournal

Mikkel Frey Damgaard
Fiskejournal. En begynders bekendelser
Gads Forlag 2022, 256 sider – 299,95 kr.

Fiskejournal er en smuk bog. Én af dem man gerne vil have liggende fremme som coffee table book. Omslag og illustrationer af fisk er smukt illustreret af Kamilla Wichmann. Et tilfældigt syn af en fisker ved kajen i Nordhavn åbner en erindringstunnel fra barndommen, hvor Mikkel fiskede med sin far. Foredrag om fiskeri er det, som kan få mænd ud af stuerne, og her sidder de så, 80 mænd skulder ved skulder til et foredrag om at fange havørred i fjordene og med et helt særligt fællesskab. Mikkel kaster sig over fiskeriet med kæmpe entusiasme og glæde. Han fisker med stigende vanvid og stiller hele tiden sig selv nye udfordringer og beskriver det altopslugende engagement i at fange den ultimative fisk. Langsomt går det op for ham, at besættelsen af fiskeriet og hans håndtering af den afspejler hans eget liv og forvaltningen af det, og det lykkes ham at træde et skridt tilbage og gentænke sit liv efter faderens selvmord.

Man forsvinder ikke bare

Anna Dyhr
Man forsvinder ikke bare, dagbogsroman
Jensen & Dalgaard 2022, 236 sider – 259 kr.

To uniformerede betjente ringer på døren: ”Er du Anna Dyhr? Din mor er fundet død i sin lejlighed”. Kontakten har været afbrudt til moderen. Relationen har været for kompleks. Hun var som besat, paranoid, humørsvingende, skinger, og man skulle bære over. Psykiatrien var uden ressourcer, de tog sig ikke ordentligt af hende. De kunne ikke passe hende, som hun kunne. En uadskillelig symbiose. 

Nu skal der holdes gravøl for hendes relationer – selvom de er flossede. Der er intet generelt ved situationen. Der er kun undtagelser. Ingen service. Sådan er det at være underklasse, som hverken imødekommes i liv eller død. Der var aldrig valg, men konsekvens. I kapsler af bundløs sorg og vrede, smerte og fortvivlelse. Al den meningsløse lidelse. 

Nu ligger mor udsultet på køl. ”Bare du kunne se mig nu, mor. Ingen medicin, ingen indlæggelser, jeg har den dejligste søn. Jeg er forfatter”. Vrede og kærlighed præger romanen med fortvivlelsen over, at kontakt ikke blev etableret, før det var for sent. Den komplekse sorg og litteraturen som en sproglig redningskrans gør bogen særdeles læseværdig.

Med verden i ryggen

Thomas Melle
Med verden i ryggen
Jensen & Dalgaard, 314 sider – 300 kr.

Der står en elefant i rummet, umulig at overse, og alligevel er der ingen, der taler om den. Måske er elefanten pinlig, måske er dens tilstedeværelse alt for indlysende, måske tænker man, at den nok skal gå sin vej, selvom den maser folk op ad væggen.

Og det porcelæn, den har trampet i stykker, knaser stadig under skosålerne. Dét, der for et øjeblik siden var en slacker på druk, er dagen efter en patient, der medicinerer sig selv. 

Thomas Melle beskriver en nøgtern, usentimental og fængslende beretning om at være bipolar. Personlige dramaer, tab og nederlag, små sejre og bedring. Begavede refleksioner rige på detaljer om maniske og depressive perioder skaber samhørighed med forfatteren og gør den litterære kvalitet meget høj.