Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

"Der er så mange gode, grønne idéer hos medarbejderne"

Det er bare med at komme i gang, hvis du har konkrete idéer til grøn omstilling på din arbejdsplads, siger sygeplejerske Christina Berthon Kirkegaard. Hun iværksatte omfattende plastiksortering på operationsgangen og arbejder nu med bæredygtighed på fuld tid

Sygeplejersken 2022 nr. 8, s. 10

Af:

Andreas Rasmussen, journalist

sy8-2022_akt_groenne-ideer

Ca. 2.000 nye knæ og hofter. Så mange operationer blev der hvert år udført på ortopædkirurgisk afdeling på sygehuset i Vejle, da Christina Berthon Kirkegaard blev ansat i 2017. Det var operationer, der hver gang resulterede i store mængder plastikaffald, der ikke blev sorteret, men i stedet blev smidt i bunken med småt brændbart.

Men så tog Christina Berthon Kirkegaard et initiativ. 

På kort tid fik hun sat et større plastiksorteringsprojekt i gang sammen med portørerne. Det var kun muligt, fordi hendes afdelingssygeplejerske lyttede og gav hende tid og plads til at arbejde med projektet. 

“Det er vigtigt, at lederne lytter og bakker op. Det var dét, der gav mit projekt vinger: At man bliver hørt og får et forum for at udvikle sin idé. Det skal have lov at vokse,” siger hun og fortsætter:

“Hvis du har en ide i maven, så er det bare at tage fat i dem, der er tættest på dig, uanset om det er en stor eller lille ide. Der er mange, der kan hjælpe dig med at komme videre, f.eks. din afdelings­sygeplejerske.”

Repræsentanter i bæredygtighed

Men hun anerkender også, at al begyndelse er svær:

“Det er svært at starte alene. Måske ved man ikke, hvor man kan gå hen for at få hjælp. Det er synd, for der er så mange gode, grønne idéer hos medarbejderne.”

Derfor er hun fortaler for, at der på arbejdspladserne oprettes bæredygtighedsrepræsentanter, der skal være på niveau med tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter.

“Det skal have en vis tyngde, hvis det skal fungere i en hverdag, hvor man skal løbe stærkt i sundhedsvæsnet.”

Som følge af Christina Berthon Kirkegaards indsats med plastikaffald er hun i dag landet i en stilling i Region Syddanmark, hvor hun arbejder på fuld tid med bæredygtighed på sygehusene.

Klimapanel

Netop tanken om bæredygtighedsrepræsentanter er blevet inddraget i Lønmodtagernes Klimapanel, hvor Christina Berthon Kirkegaard det seneste år har været repræsentant for sygeplejerskerne. Hun har kæmpet for, at indførslen af bæredygtighedsrepræsentanter skulle blive en af de otte anbefalinger, som klimapanelet udgiver i disse dage.

Det er Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, der har stået for at etablere klimapanelet, hvis anbefalinger skal hjælpe Danmark med at leve op til ambitionen om at være klimaneutralt i 2050.