Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På mit natbord: Meningen med livet

"Når mennesker rammes af sygdom og funktionstab, vokser behovet for eksistentielle refleksioner."

Sygeplejersken 2022 nr. 8, s. 41

Af:

Michael Holbek, journalist

Lotte Marie Jensen
Lotte Marie Jensen
Lotte Marie Jensen
Klinisk udviklingssygeplejerske på Smerteklinikken ved Friklinikken i Grindsted, Master i smertevidenskab og tværfaglig behandling

Hvad læser du lige nu?
”’Kunsten at vælge sig selv. Om Kierkegaard, coaching og lederskab’ af Pia Søltoft, der er lektor i etik og religionsfilosofi.”

Hvordan har den inspireret dig?
”På et eller andet tidspunkt i livet gør vi os tanker om dét at være menneske, og hvad meningen med vores liv egentlig er. Når mennesker rammes af sygdom og funktionstab, vokser behovet for eksistentielle refleksioner. Der opstår fortvivlelse over ikke længere at være den, man troede, man var. Hvem er man så, og hvornår er man sig selv? Ifølge Søren Kierkegaard er dét at stille spørgsmål langt vigtigere end svarene, og det bliver jeg mindet om selv at praktisere i mine samtaler. Bogen inspirerer mig til at holde fast i at turde reflektere sammen med den smerteramte, og jeg oplever, at især den ældre generation udtrykker behov for, at vi sammen kan bevæge os ind i det eksistentielle rum.” 

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
”Birgitte Rahbek Kornums bog ’Forstå din søvn’. Fordi, som Søren Kierkegaard er citeret: ”Søvn, søvn, forfærdelige opfindelse, forfærdelige nødvendighed, du eneste magt som jeg frygter”.”

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”’Jytte vender tilbage’ af Morten Münster. Men hvem ved, måske vender Jytte tilbage på natbordet.”