Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne 'At studere sygepleje', 'Ida og løverne - det man ikke lige ser', 'Rugemor' og 'Kunsten at tænke ud af hjernen - The Extended Mind'.

Sygeplejersken 2022 nr. 9, s. 38-40

Planlægning af uddannelse for studerende

At studere sygepleje

Eva Hoffmann, Kitt Vestergaard (red.)
At studere sygepleje – find vej gennem sygeplejerskeuddannelsen 
3. udgave, Gads Forlag 2022,196 sider, 249,95 kr. 

Bogen giver et godt og samlet overblik over uddannelsens tilrettelæggelse og logik, og bevæger sig over forskellige genrer som en samtids-pædagogik om sygeplejerskeuddannelsen. Den kan læses som en studiemetodikbog, en opslagsbog og på nogle stræk en selvhjælpsbog. Variationen gør kapitlerne relevante i forskellige dele af uddannelsen – og relevante for alle der beskæftiger sig med uddannelsen.

De tre første kapitler ‘At blive sygeplejestuderende’, ‘Teoretiske studier’ og ‘Kliniske studier’ vil være yderst relevante som introduktion for studerende, men også for adjunkter, vejledere, ledere, konsulenter og andre, der er nye i pædagogisk arbejde og uddannelsesplanlægning ved sygeplejerskeuddannelsen.

Kapitlerne indeholder en lang række viden om læring, den pædagogiske og didaktiske rammesætning og f.eks. den pædagogiske refleksions-model i praksis. Det hele garneres med studieteknikker og metoder til læring og refleksion. Nogle studerende vil have gavn af at starte her, men andre vil med rette finde det (for) vanskeligt og komplekst at forstå før senere i uddannelsen. 

De tre sidste kapitler er langt mere operationelle, og kapitlet om mundtlige eksaminer og skriftlige opgaver anbefales som en god introduktion for både studerende og vejledere ved opstart på vejledningsforløb til en skriftlig opgave.

Bogen udgør et vigtigt bidrag til sygeplejerskeuddannelsen ved at sætte fokus på at udvikle de studerendes refleksion på et pædagogisk grundlag. Refleksivitet handler om at foretage eftertænksomme overvejelser om de fænomener, man står over for og om at være i stand til at forholde sig selv og den omgivende sociale situation til disse.

Refleksiv kompetence er afgørende for at håndtere kompleksiteten i det moderne sundhedsvæsen. I kapitlerne ‘Eksamensangst og mental robusthed’ samt ‘Overgangen fra studerende til sygeplejerske – om det at blive sig selv’, kunne refleksiviteten være skrevet tydeligere frem i de gode råd og øvelser. En del teknikker er hentet fra den positive psykologi, der kan forstås som et resultat af individualisering og derfor noget paradoksalt skal bidrage til at løse individualiseringens symptomer.

Man kunne godt ønske sig det endnu mere præcist formidlet, at angst, tvivl, travlhed og skyld er samfundsskabte og institutionelle vilkår, som kommende sygeplejersker skal kunne håndtere. Vi har brug for, at kommende sygeplejersker udvikler troen på egen tilstrækkelighed og kan se igennem de mekanismer, som søger at placere ansvaret for systemernes utilstrækkelighed på den enkeltes skuldre. At studere sygepleje er et godt sted at starte turen op i elevatoren. 

Bogen suppleres med en gratis podcast om eksamensangst med konkrete øvelser, råd og tips til at tackle og overkomme eksamensangst: gad.dk/at-studere-sygepleje-3-udg

Jesper Frederiksen, sygeplejerske, ph.d. i samfundsvidenskab, cand. pæd. i pædagogisk sociologi

Indblik i hverdagsægte dilemmaer

Ida og løverne - Det, man ikke lige sert

Anne Dorte Skovgaard
Ida og løverne - Det man ikke lige ser 
Skriveforlaget 2022, 86 sider - 180 kr. 

Ida og løverne er noget så sjældent som en novellesamling om livet på plejehjem. Fortællinger om mennesker i den sidste del af livet og dem omkring.

Bogen indeholder 16 letlæste noveller. Nogle hel korte andre længere. 

Kvaliteten i novellesamlingen er en hverdagsægthed, der er både rørende og lun. Et eksempel er historien om gamle Ida, der lægger navn til bogens titel. Hun sidder en morgen på sin stue og ser ud i haven. Chokeret opdager hun, at der er løver under buskene. Det tager lidt tid for nyuddannede Mette at forstå, at Ida ser nogle løver i haven, som hun ikke lige ser. Først derefter kan de få skiftet Idas våde natkjole. 

Også pårørendes perspektiv og kvaler bliver behandlet, så man som læser for en stund, er i deres sted. Forfatteren er social- og sundhedsassistent. Hun ønsker med bogen at skabe faglig refleksion og eftertanke omkring praksis for dem, der arbejder på plejehjem.

De delvist fiktive noveller er skrevet på baggrund af hendes erfaringer og dilemmaer og med den hensigt at minde om, at relation og omsorg er lige så vigtigt som medicin og sårpleje. Bogen egner sig til case-arbejde og faglig refleksion. Den er et kærligt lille bidrag til nuancering af debatten om forråelse på ældreområdet. Et kig ind bag facaden på plejehjemmet.

Hanne Jensen, sygeplejerske, MSA, konsulent for Sundhedsstyrelsens Videncenter for værdig ældrepleje, selvstændig i virksomheden Praksis Perspektiv

Hvis bare bogen handlede om en rugemor

Rugemor

Marion Thorning 
Rugemor
Forlaget Lind i samarbejde med Trykværket 2021, 180 sider, 199 kr.

Jeg tager en afstikker til fortiden: Thit Jensen skrev i 1912 en roman med titlen ’Hemskoen’. Marion Thorning skrev i 2021 en roman ved navn ’Rugemor’. Hvorfor er det vigtigt? Måske tidsånd. Det er op til læseren at bedømme. Jeg er bare boganmelder.

Thit Jensens bog handler om en troskyldig tjenestepige, der blev forført og svigtet. Hun fandt situationen så uoverskuelig for sit ufødte (uægte) barn, at hun valgte druknedøden.

Marion Thornings bog handler om – nej, ikke en rugemor - men om et par, der vælger egen forfængelighed frem for det kommende barns tarv.

Og ja, min anmeldelse er farvet af denne indstilling. Så nu til bogen.

Vi følger et forældrepars oplevelser gennem fertilitetsundersøgelser frem til den endelige konklusion fortalt af kvinden - med følsomhed overfor manden.

Vi får beskrevet hendes følelser i den nære omgangskreds, hvor veninder venter sig, og hvor familien undrer sig, frem til beslutningen om, at en rugemor er en del af løsningen.

Det korte af det lange er, at denne bog ikke handler om barnet, men om barnets gener.

Personligt havde jeg fundet det interessant, om romanen handlede om en rugemor, som titlen lover. 

Om det er en god roman, vil jeg lade være op til kommende læsere at bedømme, men jeg anbefaler, at de læser Thit Jensens ’Hemskoen’ samtidig.

 Jens Bydam, sygeplejerske, cand.phil.

 

Da jeg havde læst bogen, købte jeg en kontorcykel

Kunsten at tænke ud af hjernen

Annie Murphy Paul
Kunsten at tænke ud af hjernen - The Extended Mind
Content Publishing 2022, 458 sider, 309,95 kr.

Bogen indledes med forord af postdoc Cecilie Møller, som trækker forskningen ind i dansk kontekst, hvor vi har pædagogiske miljøer, som vægter betydningen af krop, miljø og sociale relationer for lære- og udviklingsprocesser som en modpol til bogens antagelse om det universelt manglende fokus på krop og omgivelser. Men netop det gør bogen særlig relevant, idet vi har erfaringer at hænge pointerne op på. Når det kommer til højere læreanstalter og arbejdspladser, er der nemlig lang vej endnu. 

Med solid videnskab i ryggen kortlægger Annie Murphy Paul hjerneforskeres, kognitionsforskeres og psykologers forskningsresultater i en fantastisk spændende bog om menneskelig formåen og praktikere, som formår at tænke ud af hjernen. 

I kapitlet ‘At tænke gennem bevægelse’ hører vi om radiologerne, som bliver signifikant bedre til at identificere abnormiteter på billederne, mens de går på et løbebånd. Voksne, som ved at stå op ved et hæve-sænkebord bliver mere produktive og hvordan børn, som bevæger sig, bliver mere effektive til at tænke. Hukommelsen øges, når vi dimser med noget. Informationer huskes bedre, når vi bevæger os, samtidig med at vi indlærer dem. Ved at ”spille historien” eller indøve ledsagende bevægelser – f.eks. til eksamen – husker vi bedre og mere præcist. 

I kapitlet ‘At tænke i naturlige omgivelser’ er det tankevækkende, hvor stor indflydelse naturen og indretning af byrum har på kreativitet, arbejdshukommelsen og stress. Bymiljøer og indretning, som genskaber mønstre fra naturen, kan have lige så stor effekt. Den tid vi bruger på at undersøge små skærme, får os til at tænke småt, mens naturens enorme rækkevidde og storslåethed i form af ærefrygt skaber samhørighed og ”nulstiller” hjernen. 

For at tænke ud af boksen skal vi: Tænke med kroppen, tænke med omgivelserne og tænke med vores relationer. Det udfoldes i bogen med hele 106 siders kildehenvisninger, som er en fornøjelse at læse. 

Maj Siercke, sygeplejerske, ph.d., fagredaktør, Sygeplejersken og Fag & Forskning

Kort nyt om bøger v/ Maj Siercke, sygeplejerske, ph.d., fagredaktør, Sygeplejersken og Fag & Forskning

Podcast Vores Viden
Seksuel dysfunktion
Herlev og Gentofte Hospital, 13. juni, sæson 1, episode 10 
Lyt på: Apple Podcasts, Spotify, Google Podcast, Overcast, Castro, Castbox, Podfriend

Seksuel dysfunktion påvirker livskvaliteten og muligheden for at dyrke sex. Det er et område, som typisk er svært at tale om, men som rigtig mange mænd i løbet af deres liv risikerer at stifte bekendtskab med. Lyt med og hør, hvad læger og forskere siger om omfang, konsekvenser forebyggelse og behandling.

 

Tobias Siiger Prentow og Svend Aage Madsen
Guide til far på barsel 
Forum for Mænds Sundhed, Nordea-fonden 2022
26 sider, gratis på sundmand.dk

Forskningen peger på, at børn med en tæt relation til deres far er mindre tilbøjelige til alkohol- og stofmisbrug, får højere uddannelse, sjældnere begår kriminalitet og opnår positive karakteregenskaber som selvstændighed, robusthed og sociale kompetencer. Guiden er for fædre på barsel og fædre, der overvejer at tage barsel. I guiden findes råd og vejledning i forbindelse med barslen og fædres erfaringer med at være på barsel.

Der kan hentes inspiration til tre gode far-bøger, man(d) kan læse eller høre under barsel: ’Far for livet – en bog til manden som far’, ’Fædre – Fortællinger om at blive til som far’, ’Hvad enhver far bør vide’. Og ikke mindst podcasts til de mange gåture, hvor barnet sover: ’The FAR Side’, ’Farmænd’, ’Far, der er noget vi skal tale om’,’Fårking Far’ og ’Jeg er far’. Inspiration til aktiviteter kan desuden hentes på farforlivet.dk. Følg med i den seneste viden om mænds sundhed via sundmand.dk. 

Forum For Mænds Sundhed er et partnerskab af over 40 interesseorganisationer, faglige organisationer, virksomheder, patientforeninger, forskningsmiljøer, regioner, kommuner og medier, som vil forbedre mænds sundhed.

 

Bjarne Hastrup
Senior Cool
Gyldendal 2022, 228 sider - 279,95

Direktør i Ældresagen, Bjarne Hastrup, har skrevet en bog målrettet ”voksne mennesker” som skal forberede pensionisttilværelsen og ledere på arbejdspladsen, som ønsker at holde på seniorer.

De 10 kapitler handler om at være senior på job, plan for pension, opsparing og økonomi, overgangen fra job til pension, boligforhold, livskvalitet, familie og netværk, veje til lykke, livet med den nye teknologi og det gode liv med visioner for en tryg alderdom.

Hele vejen igennem det 21. århundrede vil befolkningen opnå længere levetid med en stigende andel af ældre. Budskabet er derfor, at alle skal bidrage til at sikre værdige og meningsfulde liv, i en tid hvor alderdommen også er mulighedernes tid.